Cím: Négyzetekkel burkolt konvex alakzatok (2. közlemény)
Szerző(k):  Kárteszi Ferenc 
Füzet: 1959/február, 33 - 37. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/március: 965. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

(2. közlemény)*
 

4. Az összegtartományra vonatkozó tételek
 

Az összegtartomány fogalmának hasznosítását a felvetett problémára az itt következő két tételnek köszönhetjük.
I. TÉTEL. Két korlátos konvex alakzatnak az összege is korlátos konvex alakzat.
BIZONYÍTÁS. Az állításnak a korlátosságra vonatkozó részét bizonyítandó, állapítsuk meg, hogy két körtartománynak az összege miféle alakzat. A 8. ábrával kísért meggondolásokra támaszkodva azonnal belátható, hogy egy R és egy r sugarú kör összege egy R+r sugarú kör. Ha a K és L körtartományok sugara rendre R és r, továbbá, ha egy O kezdőpont felhasználásával az M összegtartomány adódik, akkor világos, hogy a K egy belső X pontjának és az L egy belső Y pontjának megfelelő Z összegpont az M tartománynak belső pontja. Ha már most A és B a K, illetve az L tartomány belsejében helyezkedik el, akkor az O-val szerkesztett A+B=C tartomány, éppen az X, Y, Z pontokra vonatkozó megállapítás szerint, az M tartomány belsejében helyezkedik el, vagyis valóban korlátos.
A tétel másik része azt állítja, hogy A-val és B-vel együtt A+B=C is konvex. Ezt bizonyítandó csak azt kell igazolni, hogy C tetszőleges Z1 és Z2 pontjaival együtt a Z1Z2 szakasz bármely Z pontja is C-hez tartozik.
Legyen az A és B tartományok olyan két-két pontja az X1, K2 és Y1, Y2, amelyekre nézve érvényesek az O kezdőpontra vonatkozó

OX1+OY1=OZ1,OX2+OY2=OZ2
relációk.
 
 
9. ábra
 

A 9. ábra OX1Z1Y1 és OX2Z2Y2 vektorparalelogrammáival származtattuk a Z1 és Z2 összegpontokat. Az ábra Q pontját az OX2QY1 vektorparalelogramma szolgáltatja, tehát
OX2+OY1=OQ.
(Az összegeket realizáló átlók az ábrán nincsenek megrajzolva.)
Az X1X2 és Y1Y2 szakaszokon úgy választottuk az X és Y pontokat, hogy azok osztóviszonya egy előírt λ érték legyen:
X1X:XX2=Y1Y:YY2=λ(λ>0).

A mondott paralelogrammák párhuzamos oldalait tekintve azonnal belátható, hogy az OY1YY2 alakzatot az OX2 vektornak megfelelő eltolás X2QY*Z2-be és az OX1XX2 alakzatot az OY1 vektornak megfelelő eltolás Y1Z1X*Q-ba viszi át. Ebből az is nyilvánvaló, hogy
Z1X*:X*Q=QY*:Y*Z2=λ.
Innen pedig a Z1QZ2 háromszög Z1Z2 oldalának
Z1Z:ZZ2=λ
osztóviszonnyal definiált Z pontjára nézve nyomban belátható, hogy az X*, Q, Y* pontokkal együtt egy paralelogrammát létesít.
Minthogy XX* párhuzamos és egyenlő X2Q-val, ez pedig OY1-gyel, továbbá X*Z párhuzamos és egyenlő QY*-gal, ez pedig Y1Y-nal, következésképpen az XX*Z, X2QY* és OY1Y háromszögek egyező állású egybevágó háromszögek. Ebből már látható, hogy az XZ oldal is párhuzamos és egyenlő az X2Y* és OY oldalakkal. Hasonló módon látható be, hogy YZ párhuzamos és egyenlő OX-szel. Tehát az OXZY idom: paralelogramma. Ebből pedig
OX+OY=OZ
már következik, vagyis a Z1Z2 szakasz λ osztóviszonynak megfelelő Z pontja valóban C-hez tartozik. Hogyha 0-tól fogva folyton és minden határon túl növekedik a λ értéke, akkor az X, Y és Z pontok rendre leírják az X1X2, Y1Y2 és Z1Z2 szakaszokat. Ezzel be is fejeztük a bizonyítást.
 

II. TÉTEL. Négyzetekkel burkolt konvex alakzatok összege is négyzetekkel burkolt konvex alakzat.
A tételt két tartományból képezett összeg esetén bizonyítjuk. (A tetszőleges számú összeadandó esetét, az itt közöltek alapján, az olvasó is könnyen elintézheti.)
 

BIZONYÍTÁS. Támaszkodni fogunk a következő állításra, melynek helyes volta a 8. ábrával kapcsolatos fejtegetések alapján azonnal belátható. Ha az M és N négyzetek állása megegyezik, akkor az M+N=S összegtartomány is egy ugyanolyan állású négyzet; ha e négyzetek oldalhossza rendre m, n és s, akkor m+n=s.
Legyenek A és B négyzetekkel burkolt konvex alakzatok, s legyen a B tartomány egy tetszőleges támasznégyzete M, az N pedig A-nak M-mel megegyező állású támasznégyzete (10. ábra).
 
 
10. ábra
 

Legyen az A+B=C összegtartomány előállításához használt O kezdőpont A-nak (következésképpen N-nek is) egy belső pontja. Világos, hogy az O kezdőpont használatával szerkesztett M+N=S összegnégyzet a C összegtartományt magában foglalja. Ennél több is igaz: S a C tartománynak támasznégyzete. A támasznégyzet fogalmából ugyanis következik, hogy az M támasznégyzet tk oldalán a B tartománynak legalább egy pontja van, legyen egy ilyen a Tk pont. Hasonlóan az N támasznégyzet tk* oldalán az A tartománynak legalább egy pontja van, legyen egy ilyen a Tk* pont. A Tk+A=Ak összegtartomány az A tartománynak azzal az eltolásával áll elő, amely O-t a Tk pontba viszi. Ez az eltolás O-nál fogva magával viszi az A támasznégyzetét is Nk-ba, az Ak támasznégyzetébe. A tk támaszegyenesnek M-mel ellentett oldalán B-nek nincs pontja, Ak-nak viszont legalább egy pontja van, mert O belső pontja A-nak; éspedig ilyen az Nk támasznégyzet tkk támaszegyenesének az a Tkk pontja, amelyre fennáll az
OTk+OTk*=OTkk
reláció. Másrészt tkk-nak Nk-val ellentett oldalán az Ak-nak nincs pontja. Ezek szerint tkk az Ak tartománynak, következésképpen a C összegtartománynak támaszegyenese.
A C tartomány t11, t22, t33, t44 támaszegyenesei nyilván egy S támasznégyzetet alkotnak, melynek oldala, amint az az ábrából világosan kitűnik:
s=m+n.(4)

Mindezekből már világos, hogy a C tartomány összes támasztéglalapjai négyzetek, vagyis C valóban egy négyzetekkel burkolt tartomány.
Ennek a tételnek az alkalmazására nyomban mutatunk egy példát. A 3. ábra ‐ mondjuk ‐ R szélességű REULEAUX-poligonja töltse be a B tag szerepét, az A szerepét pedig egy r sugarú, vagyis 2r szélességű körtartomány. Most az A+B=C összegtartomány ‐ minthogy m=R állandó és n=2r állandó ‐ egy s=R+2r állandó szélességű tartomány. Ez az összegtartomány a 4. ábrán látható. *
 

5. Nem egybevágó négyzetekkel burkolt alakzatok
 

Egy ilyen példa már szerepelt: a négyzet. Nyomban fölmerül a kérdés, van-e másfajta négyszög, mely négyzetekkel burkolható ? Ezzel a kérdéssel kapcsolatban pedig az a még általánosabb kérdés is kínálkozik, hogy vannak-e négyzetekkel burkolt konvex poligonok, s ha vannak, milyen speciális formák esetében következik be a négyzetekkel való beburkolhatóság ?
Azonnal látni fogjuk, hogy nem könnyű kérdések ezek, nem is törekszünk teljességre, csupán néhány speciális esetre szorítkozunk, amelyeknek ismeretében (a II. tétel segítségével) további, újabb alakzatokat származtathatunk, melyek négyzetekkel beburkolhatók.
 

III. TÉTEL. Hegyesszöggel rendelkező konvex poligon nem burkolható be négyzetekkel.
BIZONYÍTÁS. Állításunk bizonyítására elegendő azt megmutatnunk, hogy bármely a mondott tulajdonságokkal bíró P poligonnak van olyan támasztéglalapja, amelynek szomszédos oldalai különbözők. Ha egy konvex P poligonnak A1 csúcsa hegyesszögű, akkor azok között a támasztéglalapok között találunk egy ilyent, amelyeknek egyik csúcsa A1 (a 11. ábrán ezt a hegyesszöget ω jelzi).
 
 
11. ábra
 

A tételt annak az állításnak az igazolásával bizonyítjuk, hogy van P-nek egy A1 csúcspontú támasztéglalapja.
Ha a P poligon ω szögének egyik szárához illesztett támasztéglalap, az A1A2A3A4 alakzat nem volna négyzet, akkor már nincs mit igazolni. Tegyük hát fel, hogy ez az alakzat négyzet.
Az ω szög másik szára, az u félegyenes, metszi az A3A4 szakaszt, mert különben ω<45 lenne, ami azt jelentené, hogy a támasznégyzet A3A4 oldalán nincs pontja a P poligonnak, ez pedig a támasznégyzet fogalmából kifolyólag abszurdum. Tegyük hát fel, hogy u egy B4 pontban metszi a szakaszt (esetleg B4A3).
Tekintsük P ama támasztéglalapját, melynek A1-nél levő derékszöge az (uv). Világos, hogy ez a támasztéglalap az u mentén nem lehet a B1B4-nél rövidebb, és a v mentén nem lehet a B1B2-nél hosszabb; ámde az A1B4 átfogójú A1A4B4 és az A1A2 átfogójú A1B2A2 derékszögű háromszögekből nyilván A1B4>A1B2; következésképpen a P tartomány (uv) derékszöggel meghatározott támasztéglalapja nem lehet négyzet. Tehát a P poligon nem burkolható be négyzetekkel.
A III. tételből azonnal következik, hogy nincs négyzetekkel beburkolható háromszög; a háromszög ugyanis legalább két csúcsában hegyesszögű. Az is nyomban következik, hagy ha egy négyszögnek nem mindegyik szöge derékszög, akkor négyzetekkel nem burkolható be; a 360-os szögösszegből kifolyólag ugyanis, a mondott esetben a négyszög legalább az egyik csúcsában hegyesszögű. Sőt még a téglalap is elégtelen ahhoz, hogy négyzetekkel legyen beburkolható, hiszen a téglalap legkisebb támasztéglalapja önmaga, így nem burkolható négyzetekkel, ha az oldalai különbözők. Eszerint négyzetekkel burkolt négyszög nincs más, mint a négyzet.
Befejezésül a 12. ábrán bemutatunk egy négyzetekkel burkolt görbe határvonalú konvex alakzatot is.
 
 
12. ábra
 

A G korlátos konvex tartományt a g zárt konvex görbe határolja. A görbe A1, A2, A3, A4 csúcsai négyzetet alkotnak és g1, g2, g3, g4 egybevágó ívekre bontják a görbét. Egy-egy ilyen ív bármely pontjában egy érintője van az ívnek. Ha az ív két végpontjában vett érintők, pl. az A1B1 és A2B1 egyenesek a mondott végpontokat összekötő (itt pl. A1A2) húrral nem-egyenlőszárú háromszöget, egymással pedig tompaszöget (itt pl. A1B1A2-et) zárnak be, akkor biztos, hogy G négyzetekkel burkolt, de nem állandó szélességű alakzat.
A leírásból ugyanis világos, hogy G-t középpontja, az O pont körül derékszöggel elforgatva, újból a G alakzat adódik. Így a derékszögű elforgatással önmagába átmenő ama négyszög, melynek oldalegyenesei a t1, t2, t3 és t4 egyenesek, nem más, mint négyzet. Ezek a támasznégyzetek pedig nem mind egybevágók. Az A1 pontban ugyanis az A1B4 és A1B1 érintők ‐ az ilyen érintőkre fentebb mondott kirovások következtében ‐ úgy állnak, hogy
A4A1B4+A2A1B1=A1A2B1+A2A1B1<90


és
A4A1B4A2A1B1.
Világos, hogy az A1B4 és A1B1 egyenes O-tól való távolsága más-más. Ennélfogva az a két támasznégyzet, melynek A1B4, illetve A1B1 az egyik oldalegyenese, más-más nagyságú. (Ezek a négyzetek az ábrán nem szerepelnek.)
*Az 1. közlemény 3. lap 7‐9 sora így helyesbítendő: ,,melyeket négyzet keretben forgatva az alakzatok kerületét a keret oldalai hézagtalanul körülsúrolják''.

*Itt csak az alakját és az állását tekintettük az összegtartománynak; ne feledje azonban az olvasó, hogy összegtartomány képezésének előfeltétele egy O kezdőpont megválasztása.