Cím: Egy görbe származtatása két különböző módon
Szerző(k):  Horvay Katalin 
Füzet: 1957/január, 3 - 6. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Olyan görbéről lesz szó, amelyet bizonyos tükrökről visszaverődő fénysugarak alakítanak ki. Tudjuk, hogy sík, tükröző felületre eső fény úgy verődik vissza, hogy a beeső és visszaverődő sugár egyenlő szöget zár be a beesési merőlegessel. Beesési merőlegesen a beesés pontjában a tükör síkjára emelt merőlegest értjük. Ez, továbbá a beeső és visszavert sugár egy síkban van. Ha a tükröző felület görbült, akkor a visszaverődés úgy történik, mintha a beesés pontjában a tükröző felülethez fektetett érintő síkon jönne létre a visszaverődés. Tekintsünk egy gömbtükröt, éspedig egy félgömb belső felülete legyen a tükröző felület. A beesési merőleges most mindig a fénysugár beesési pontjához tartozó gömbi sugár lesz. Legyen a fénysugár a fél gömb tengelyével párhuzamos (a félgömböt határoló főkör síkjára merőleges). A visszavert fénysugár a beeső fénysugárhoz tartozó főkör síkjában lesz. Ezt a főkört, a beeső és visszavert fénysugarat rajzoltuk meg az 1. ábrán.

 
 
1. ábra
 

A fénysugár beesési pontja T, a beesési merőleges OT. A félgömb tengelye az A, a beeső fénysugár a B, a visszavert fénysugár a V, a beesési merőleges a T'pontban metszi a főkör nem tükröző részét. Mivel a beeső és visszaverődő sugár ugyanazt az α szöget zárja be, az OT-vel, azért TB=TV, és T'B=T'V, továbbá a kerületi szögek és az ugyanazon íven nyugvó középponti szögek közötti összefüggésből adódik, hogy az AB^ ívhez tartozó középponti szög α, az AV^ ívhez tartozó középponti szög 3α.
Vegyük most ezen főkör síkjában a tengellyel párhuzamos fénysugarak összességét, és nézzük meg, hogyan helyezkednek el a visszavert fénysugarak (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

A visszavert fénysugarak szerkesztésénél a TB=TV, ill. T'B=T'V tulajdonságokat használtuk fel. (Mindig a rövidebb szakaszt ajánlatos a szerkesztésnél felhasználni, mert ez ad kevésbé hegyes metszést, tehát pontosabb metszéspontot.) Így a V1, V2, ... pontok, és ezzel együtt a visszavert sugarak is könnyen szerkeszthetők. Már ezen néhány megszerkesztett visszavert sugár is egészen szépen mutatja, hogy a visszavert sugarak egy görbét burkolnak. A visszavert sugarak érintői egy görbének. A görbét sokkal jobban ismernők, ha minden megszerkesztett érintő érintési pontját is megszerkesztenők.
A 3. ábra szemléltet egy görbét, és annak E pontbeli t érintőjét.
 
 
3. ábra
 

Szerepel az ábrán a P1 ponthoz tartozó t1 érintő is. A t1 és t metszéspontját M1-gyel jelöltük. Vegyünk fel a görbén a P1 és E pont között egy P2 pontot, és a P2-höz tartozó t2 érintőt. A t2 a t érintőt M2 pontban metszi. Általában, ha P1 elég közel van az E ponthoz, az M2 pont az M1 és az E közé esik. Ha így az E-hez egyre közelebb vesszük fel a P3, P4, ... pontokat, a hozzájuk tartozó t3, t4, ... érintőknek t-vel való M3, M4, ... metszéspontjai egyre közelebb jutnak az E-hez.
Ezt vegyük figyelembe előbbi feladatunknál. Szerkesszük meg a burkolt görbe két érintőjét, vagyis két visszavert sugarat (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

M1T1TM1VV1,
mert a kerületi szögek tétele értelmében szögeik egyenlők.
Mint fentebb láttuk, AV^1=3AB^1, AV^=3AB^, és így a különbséget képezve VV^1=3BB^1. De a szerkesztés alapján BB^1=TT^1, tehát
VV^1=3TT^1.

Közeledjünk B1 ponttal (mindig a körön maradva) a B ponthoz, akkor T1 a T-hez, V1 pedig a V-hez közeledik, M1 pedig közeledik a TV érintő E érintési pontjához. Minél jobban megközelíti a T1 a T-t, V1 a V-t, annál jobban megközelíti1 a T1T és V1V húrok aránya a T1T^ és V1V^ ívekét, amely ‐ mint láttuk ‐ 1:3. Mivel hasonló háromszögekről van szó, azért az előbbi arány megegyezik TM1:M1V aránnyal. Így, míg B1 közeledik B-hez, az M1 pont egyre jobban megközelíti az érintő TV szakaszának T-től számított első negyedelő pontját. Azt kell tehát mondanunk, hogy a visszavert TV sugáron az E érintési pontra nézve TE:EV=1:3. Ennek alapján könnyen megszerkeszthetők a visszavert sugarak által burkolt görbe egyes pontjai is (5. ábra).
 
 
5. ábra
 

Látszólag egész más kérdést fogunk most tárgyalni, de majd észrevesszük az előbbiekkel való összefüggést.
Tekintsünk egy r sugarú kört és egy, azt kívülről érintő, r/2 sugarú kört. Szemeljük ki a két kör P érintkezési pontját. Gördítsük az r/2 sugarú kört az r sugarú körön, s nézzük meg, hogy milyen görbét ír le közben a P pont (6. ábra).
 
 
6. ábra
 

Az r/2 sugarú kör O1 középpontja kört ír le mozgás közben. Egy pillanatnyi helyzetben O'1 helyre került. Akkor α szöggel fordult el az O körül. Az r/2 sugarú kör azonban nem csúszik, hanem gördül. Gördülés közben a P pont a P' helyzetbe került, ahol QP^=QP'^. Félakkora sugarú körben viszont ugyanakkora ívhez kétszer akkora középponti szög tartozik. Amíg tehát az r/2 sugarú kör középpontja α szöggel fordul el az O körül, az r/2 sugarú kör 2α szöggel fordul el a középpontja körül. Tehát a P' pont az az O'1 középpontú r/2 sugarú körön az OO'1P'=2α felhasználásával szerkeszthető.
A P pont egy pillanatnyi helyzetét (P') még egyszer lerajzoltuk a 7. ábrán.
 
 
7. ábra
 

A BT egyenest az OP egyenessel párhuzamosan húztuk. Így a BTO=α, mint váltószög. A P'TO szintén α, a kerületi szögek tétele alapján. Ez viszont azt jelenti, hogy a BT fénysugár a 2r sugarú, O középpontú gömbtükörről TP' egyenesben verődne vissza.
Az O'1P' és OV egyenesek párhuzamosak, mert mindkettő a TT' egyenes ugyanazon irányával 2α szöget zár be a kerületi szögek tétele szerint. Ebből adódik, hogy
OVTO'1P'T,
és így
TP':TV=TO'1:TO=r2:2r=1:4.

Az az eredmény adódott tehát, ha az előbb vizsgált görbével összevetjük, hogy a P pont által leírt görbe azonos a BT-vel párhuzamosan beeső fénysugaraknak a 2r sugarú körről visszavert fénysugarai által burkolt görbével.
Ime, ugyanazt a görbét két különböző módon származtattuk.
A gömbtükör tengelyével párhuzamos összes sugarakat tekintve, a visszavert sugarak minden egyes főkör síkjában burkolnak ilyen görbét, vagyis a visszaverődő sugarak összessége egy forgásfelületet burkol, amely a tárgyalt görbének a tükör tengelye körül forgásából keletkezik (és egy alma felső felületéhez hasonlít).
Ha félkörhenger belső felülete a tükröző felület, és a fénysugarak iránya a henger tengelyére merőleges, akkor a visszavert sugarak egy ugyancsak hengerszerű felületet burkolnak, amelynek keresztmetszete az itt tárgyalt görbe. Hasonló görbe alakul ki fényesen egy üres csésze fenekén, ha ferdén belesüt a nap. Itt a csésze oldala a tükröző hengerfelület, mivel azonban a sugarak nem a tengelyre merőlegesen érkeznek, azért a csészében látható görbe is csak hasonlít az itt tárgyalthoz. (Gyakran a fenti görbe csúcsa helyén kis hurok alakul ki.)
A második származtatási móddal kapcsolatban a következőket kívánjuk még hozzáfűzni. Ha egy rögzített f síkgörbén ‐ annak síkjában ‐ egy g síkgörbe gördül, akkor a g görbe síkjának minden pontja egy görbét ír le, melynek neve ruletta. Ha f egyenes vagy kör, és g kör, akkor ciklois keletkezik, mégpedig epiciklois, ha a g kör az f körön kívül gördül, és hipociklois, ha g az f körön belül gördül. Azonkívül hurkolt, csúcspontos és nyújtott cikloisról beszélünk aszerint, amint a P leíró pont a g körön kívül, rajta, ill. belül van. Eszerint az itt tárgyalt görbe egy kétágú csúcspontos epiciklois.
1Az itt következő meggondolás csak heurisztikus, de a függvénytan elemei segítségével szigorú matematikai bizonyítássá egészíthető ki.