Cím: Az 1954. évi Arany Dániel matematikai tanulóverseny (2. közlemény)
Füzet: 1954/október, 33 - 39. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Arany Dániel

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Alábbiakban közöljük a kezdők (I. osztály) versenyén kitűzött feladatok megoldásait.

 

Az I. forduló feladatai
 

1. feladat. Egy háromszög két csúcsát a kör kerületén rögzítjük, a harmadik csúcs végigfut a körön. Mi a háromszögbe írható körök középpontjának mértani helye?
 

I. megoldás: Legyen A és B a két rögzített pont, F1 és F2 az AB húrra merőleges átmérőnek végpontjai és C a harmadik csúcs, mely egyelőre mozogjon az AF2B köríven (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

A kerületi szögek tétele alapján az ACB=γ szög állandó. A beírt kör O középpontja a szögfelezők metszéspontja, így az
AOB-ből az  AOB=180-α+β2=180-180-γ2=90+γ2,
vagyis az O pontból az AB húr az állandó 90+γ2 szög alatt látszik. Tehát az O pontok mértani helyének egy része az AB húrhoz tartozó, 90+γ2 szögnek megfelelő látókörív. E látókörív középpontja az AB húrra merőleges F1F2 egyenesnek az a pontja, amelyben az ugyanazon íven nyugvó középponti szög 2(90+γ2)=180+γ, vagyis amelyből az AB húr 360-(180+γ)=180-γ szög alatt látszik; ez a pont pedig az F1 pont, mert az ACBF1 húrnégyszögben az AF1B=180-γ, mint a γ szöggel szembenfekvő szög.
Ugyanúgy kimutatható, hogy ha a C pont a BF1A íven mozog, akkor az O pont leírja az F2 középpontú BA ívet. Tehát a feltételeket kielégítő O pontok szükségképpen az F1 és F2 középpontú, a kör belsejében fekvő, AB köríveken fekszenek. Meg kell még mutatnunk, hogy ‐ fordítva ‐ e köríveknek minden pontja eleget tesz a követelményeknek. Az AOB=90+γ2 szög AO, ill. BO szárára tükrözzük az AB egyenest (1. ábra). A tükörképek az AB egyenessel, annak az F2-t tartalmazó oldalán 2OAB és 2OBA nagyságú szögeket zárnak be. E két szög összege
2(OAB+OBA)=2[180-(90+γ2)]=180-γ
tompaszög, tehát ezek az egyenesek metszik egymást az AB határolta, F2-t tartalmazó félsíkban és γ nagyságú szöget zárnak be. Ezek szerint C metszéspontjuk rajta van az AF2B köríven és O, mint két szögfelező metszéspontja, az ABC beírt körének középpontja, tehát megvan a mértani helyet definiáló tulajdonsága.
Most már kimondhatjuk, hogy a keresett mértani hely: az F1 és F2 középpontú, a kör belsejében fekvő, AB^ körívek.
 

II. megoldás: Ha C1F2, akkor az AC1B-be írt kör középpontja legyen O1 (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Az AF2B körív egy tetszőleges C2 pontjához tartozó ABC2 beírt körének középpontja, vagyis szögfelezőinek metszéspontja legyen O2. A változó C csúcspontból kiinduló szögfelező, a kerületi szögek tétele alapján, mindenkor átmegy az F1 ponton
C1AC2=C1F1C2=C1BC2=φ,
mint ugyanazon a köríven (C1C2^) nyugvó kerületi szögek.
Ebből következik, hogy ha a háromszög fc szögfelezője F1 körül φ szöggel elfordul, akkor
1. az a és b oldal is φ szöggel fordul el és következésképpen
2. a másik két szögfelező φ2 szöggel (az ábrán kétszeres ívvel jelölve) fordul el.
Tehát
O1AO2=O1BO2=φ2.

Mivel a kerületi szögek tétele megfordítható, ez azt jelenti, hogy az O1 és O2 pontok rajta vannak azon az AB^ köríven, melynek az O1O2 ívhez tartozó középponti szöge 2φ2=φ, és maga a középpont pedig rajta van az AB húrt merőlegesen felező F1F2 egyenesen. Mivel ‐ mint láttuk ‐ éppen O1F1O2=φ, azért az O pontokat tartalmazó AB^ körív középpontja F1. A fenti bizonyítás megfordításával kimutatható, hogy a szóbanforgó körív minden pontja eleget tesz feltételeinknek.
Ugyanígy végezhető a bizonyítás az AF1B körívre nézve.
 

III. megoldás: F1AB=F1CB=γ2, mint kerületi szögek (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Az AOC O-nál fekvő külső szöge δ egyenlő a két belső szög összegével, vagyis δ=α2+γ2, amiből következik, hogy az AOF1 egyenlő szárú, tehát
F1O=F1A.
Ugyanígy végezhető a szükségesség e bizonyítása az AF1B^ köríven fekvő C pontokhoz tartozó O pontokra nézve is. E bizonyítások megfordításból következik, hogy a szükséges feltétel elégséges is, és ezzel bebizonyítottuk, hogy az O pontok mértani helye az F1, és F2 középpontú, A (és B) ponton átmenő köröknek, az adott kör belsejébe eső ívei.
 

2. feladat. Bizonyítsuk be, hogyha négy egymásután következő természetes szám szorzatához 1-et adunk, négyzetszámot kapunk.
 

I. megoldás: Legyenek a számok: a, a+1, a+2, a+3, ahol a1. Feladatunk tehát az
a(a+1)(a+2)(a+3)+1
kifejezést polinommá alakítani és arról kimutatni, hogy ez egy másik polinom négyzete.
(a2+a)(a2+5a+6)+1=a4+6a3+11a2+6a+1.

Ez a polinom csak olyan háromtagú polinom négyzeteként keletkezhetett, amelynek első tagja a2 és harmadik tagja 1. A középső tagját, x-et, meg kell határozni.
(a2+x+1)2=a4+2a2x+x2+2a2+2x+1.

A nyert kifejezést összehasonlítva polinomunkkal nyerjük, hogy x=3a esetén a két polinom tagról-tagra megegyezik, tehát
a(a+1)(a+2)(a+3)+1=(a2+3a+1)2.

II. megoldás: Ügyesebb a szorzatot úgy csoportosítani, hogy az első és utolsó, továbbá a két középső tényezőt szorozzuk össze:
a(a+1)(a+2)(a+3)+1=(a2+3a)(a2+3a+2)+1==(a2+3a)2+2(a2+3a)+1=(a2+3a+1)2.



3. feladat. Adva van egy háromszög két oldalának összege és a két oldal bezárta szög. Szerkesszük meg a háromszöget úgy, hogy a harmadik oldal a lehető legkisebb legyen.
 

I. megoldás: Legyen adva a d=a+b távolság és a γ szög. Képzeljük a feladatot megoldottnak (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Ha az a=BC oldalt C-n túl b-vel meghosszabbítjuk: CD=b és így BD=a+b=d.
Az ADC egyenlőszárú háromszögnek a C csúcsnál fekvő külső szöge γ, és így az ADB=γ2.
A szerkesztés kiindulása tehát: Az adott d=BD távolság D végpontjában felmérjük az adott γ szög felét. Az így nyert száron lesz rajta az A pont. A c=AB oldal pedig akkor lesz minimális, ha BAAD. A szerkesztés következő lépése tehát: a B-ből a γ2 szög megszerkesztett szárára bocsátott merőleges metszi ki az utóbbiból a keresett A csúcspontot. A szerkesztés befejező része: az AD szakaszt merőlegesen felező egyenes, amely fentiek szerint párhuzamos AB-vel, metszi ki BD-ből a C csúcspontot, amely e szerint felezőpontja a BD-nek, vagyis a=b.
 

II. megoldás: Az előbbiek alapján a legegyszerűbb szerkesztés a következő: a C csúcspontú γ szög száraira rámérjük a d2=CA=CB távolságot (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

A II. forduló feladatai
 

1. feladat. Legyen
a+b+c=0,(1)A+B+C=0,(2)aA+bB+cC=0(3)
Mennyi az
aA2+bB2+cC2
kifejezés értéke?
 

I. megoldás: Jelöljük a keresett kifejezés értékét X-szel. Mivel (2) alapján A=-(B+C), B=-(A+C) és C=-(A+B), azért
X=aA2+bB2+cC2=-[aA(B+C)+bB(A+C)+cC(A+B)]==-aAB-aAC-bBA-bBC-cCA-cCB==-AB(a+b)-BC(b+c)-CA(c+a).



De (1)-ből a+b=-c, b+c=-a, c+a=-b, és így a keresett
X=ABc+aBC+AbC=ABC(aA+bB+cC).

A zárójelben lévő kifejezés értéke (3) alapján 0, tehát
X=0.

II. megoldás: Kiindulhatunk az (1)-ből, amely szerint a=-(b+c), b=-(a+c) és c=-(a+b). Tehát
X=aA2+bB2-cC2=-(b+c)A2-(a+c)B2-(a+b)C2==-a(B2+C2)-b(A2+C2)-c(A2+B2)==-a(B+C)2-b(A+C)2-c(A+B)2+2aBC+2bAC+2cAB.
De (3)-ból ABC-vel szorozva (A, B és C nem lehet 0),
aBC+bAC+cAB=0,

(2)-ből
(B+C)2=A2,(A+C)2=B2,(A+B)2=C2,
és így
X=-aA2-bB2-cC2=-X,
amiből
X=0.

III. megoldás: (A+B+C)(aA+bB+cC)=0, mert az első tényező (2) alapján 0. A baloldalt átalakítva és az (1) alatti egyenletet figyelembe véve
aA2+bB2+cC2+AB(a+b)+BC(b+c)+CA(c+a)==X-ABc-BCa-CAb=0.



(3) alapján a baloldal utolsó három tagjának összege 0 (lásd II. megoldást) és így
X=0.

2. feladat. Szerkesszünk húrnégyszöget az oldalaiból, ha két szomszédos oldala egyenlő.
 

I. megoldás: Adva van az ABCD húrnégyszögnek AB=AD=a, BC=b és CD=c oldala. Képzeljük a feladatot megoldottnak (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Az A körül AB=AD=a sugárral rajzolt kör kimetszi a BC oldalból, vagy annak meghosszabbításából az E pontot, az AB oldal meghosszabbításából az F pontot. Ismeretes, hogy a húrnégyszögnek bármely szöge egyenlő a szemközti szög mellékszögével. Eszerint tehát a C-nél fekvő egy íves szög egyenlő az A-nál fekvő egy íves szöggel és az FBED húrnégyszögben az F-nél fekvő két íves szög egyenlő a E-nél fekvő két íves szöggel. Ebből következik, hogy a DAF és DCE háromszögek 2‐2 szöge egyenlő, vagyis e két háromszög hasonló. De AD=AF=a, és így CD=CE=c, vagyis BE=b-c. Thales tétele értelmében BEF=90.
Az FB=2a átfogóból és BE=b-c befogóból a BEF derékszögű háromszög (az 1. ábrán srafozva) egyszerűen megszerkeszthető, feltéve, hogy 2a>b-c. A BEF derékszögű háromszög birtokában az A, C és D pontok megszerkesztése már nem okoz nehézséget.
 

II. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak. A jelöléseket megtartva, forgassuk az ADC-et A pont körül úgy, hogy a D pont D' elforgatása B-be kerüljön (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Mivel húrnégyszögünk egy íves D-e egyenlő a szemközti B egy ívvel jelzett mellékszögével, azért a C pont elforgatása, C' a CB oldal meghosszabbítására kerül. Mivel AC=AC', azért az A pont egyrészt rajta van a CC' távolságot merőlegesen felező egyenesen, másrészt pedig a B középpontú a sugarú körön. A szerkesztést a 3. ábra mutatja.
 
 
3. ábra
 

Megoldás van, ha a>b-c2, vagyis 2a>b-c.
 

III. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldva és használjuk az eddigi jelöléseket. Nem megy az általánosság rovására, ha feltesszük, hogy b>c (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

AB=AD, tehát a fölöttük levő C-t nem tartalmazó körívek is egyenlők. Így a kerületi szögek tétele alapján a CA átló felezi a C-nél fekvő γ szöget, tehát a D pontnak az AC átlóra vonatkozó tükörképe D' ráesik a b oldalra és BD'=b-c. (D' tehát azonos az I. megoldásban szerepelt E ponttal). Az ABD' egyenlőszárú háromszög (a 4. ábrán srafozva) az a és b-c szakaszokból könnyen megszerkeszthető. (E háromszögnek a keresett húrnégyszöggé való kiegészítése már triviális.)
Lényegében ugyanennek a háromszögnek megszerkesztésére vezet, ha D-nek megszerkesztjük az AC átlót merőlegesen felező egyenesre vonatkozó D'' tükörképét (4. ábra). Mivel a CAD'' a tükrözés folytán γ2, azért a váltószögek törvénye alapján AD''BC, vagyis BCD''A egyenlőszárú trapéz, amely az adatokból (a szár, bc) szerkeszthető. A szerkeszthetőség feltétele, hogy 2a>b-c.
 

3. feladat. Három természetes számról a következőket tudjuk:
a) mind a három szám különböző;
b) összegük 406;
c) legnagyobb közös osztójuk 2-nél nagyobb törzsszám (jelöljük p-vel)
d) ha az egyes számokat elosztjuk p-vel ismét 3 törzsszámot kapunk (legyenek ezek p1, p2, p3).
Melyek ezek a számok? Megjegyezzük, hogy 1 nem törzsszám.
 

Megoldás: A feladat szerint
pp1+pp2+pp3=I(p1+p2+p3)=406=2729,
ahol
p>2,és1<p1<p2<p3.

Tehát p=7, vagy p=29.
Ha p=7, akkor p1+p2+p3=229=58.
3 törzsszám összege csak úgy lehet páros, ha egyikük (nyilván a legkisebbik) közülük 2.
Tehát p1=2, és így
p2+p3=56.

Ezt az egyenlőséget csak a következő három törzsszámpár egyenlíti ki:
3+53,13+43és19+37.

Ha p=29, akkor p1+p2+p3=27=14. Mivel szükségképpen most is p1=2, azért
p2+p3=12,
mely esetben csak az 5+7 törzsszámpár felel meg.
Tehát összesen 4 megoldás van:
14,21,371;14,91,301;14,133,259;58,145,203.
A haladók versenyén kitűzött feladatok megoldását a jövő számunkban közöljük.