Cím: Egy különös geometria
Szerző(k):  Kárteszi Ferenc 
Füzet: 1954/november, 71 - 78. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/november: 644. matematika feladat
Feladatok megoldásai: 1955/október: 652. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. A közönséges ‐ más szóval euklideszi ‐ geometriában két pontra, X és Y-ra nézve mindig értelmezve van egy nem negatív szám ‐ jelöljük ϱ(XY)-nal ‐, amely szám kielégíti a következő kirovásokat:
1. az azonosság axiómáját: ϱ(XY)=0 akkor és csakis akkor, ha az X és Y pontok azonosak egymással;
2. a szimmetria axiómáját: ϱ(XY)=ϱ(YX);
3. a háromszögaxiómát: bármely három X, Y, Z pontra nézve

ϱ(XY)+ϱ(YZ)ϱ(XZ).

Tüstént nyilvánvalóvá válnak a mondottak, ha választunk egy egységszakaszt és ϱ(XY) számon az XY egyenesszakasznak erre az egységre vonatkozó mértékszáma, más szóval távolsága.
Az 1‐3. axiómarendszert szemmel láthatóan a tapasztalati térből absztraháltuk és a közönséges geometria, szemlélettől független, tárgyalásához szükséges axiómarendszer egy részét alkothatják. (Euklidesz ugyan más axiómarendszerből indul ki és így pl. a szóban forgó 3. axióma nála tétel, amelyet az ő axiómarendszeréből le is vezet.)
Fréchet (ejtsd: frése) neves francia matematikus ‐ 1906-ban ‐ felfedezte, hogy olyan összefüggések, amelyek az euklideszi geometriára jellemző speciális összefüggéseknek látszottak, már sokkal általánosabb jellegű halmazokban is érvényesek. (Halmazon bizonyos elemek összességét értjük. Így pl. az euklideszi pontsík is halmaz: a sík pontjainak összessége.) Nevezetesen azokban a halmazokban, amelyek az 1‐3. axióákat kielégítik.
Tekintsünk egy tetszőleges Σ halmazt, elemeit nevezzük (önkényesen) pontoknak, jelöljük őket A,B,C...XYZ...-vel. Ha teljesülnek az 1‐3. axiomák, akkor a Σ-t metrikus ponthalmaznak, a ϱ(XY) számot az X és Y pontok egymástól való távolságának nevezzük.
 

II. Most pedig egy különös példát mutatunk a metrikus ponthalmazra. Tekintsük a végtelen sakktáblát (vagyis az egész síkot hézagtalanul befedő, végtelen sok mezejű sakktáblát). Nevezzük a tábla mezőit pontoknak, továbbá egy mezőről más mezőre vezető lehető legkevesebb lóugrás számát a két pont (vagyis a két mező) egymástól való távolságának. (Egy mezőről önmagára vezető legkevesebb lóugrás száma ugyan 2 ‐ ugrás és annak visszája ‐ azért egy pontnak önmagától való távolságát nem a különböző pontok távolságának mintájára értelmezzük, hanem 0-nak vesszük.)
A mondott halmaz a benne értelmezett távolság fogalom szerint megfelel az 1‐3. axiómáknak. Ellenőrizzük ennek az állításnak a helyességét.
Először is azt kell megmutatnunk, hogy bármelyik két (különböző) mezeje is a végtelen sakktáblának az X és Y, a ϱ(XY) számot egyértelműen meghatározzák.
 
 
1. ábra
 

Először is kiválasztunk egy mezőt, X-et. Ezt rögzítjük és Y gyanánt vegyük egyenként a sakktábla többi mezejét. (Az 1. ábrán az X szerepét a középső sötét mező játssza.) Írjunk az X mezőre 0-t. A belőle egyetlen ugrással elérhető mezőket jelöljük meg 1-essel. (8 fehér mező, az 1. ábrán a 8 nyíl vége mutatja a mezőket.) Most ugyanezt az eljárást egymásután hajtsuk végre az 1-essel jelölt mezőkből kiindulva, s jelöljük az elért mezőket 2-sel. Ha már számozott mezőre érkezünk, akkor nem írunk újabb számot a mezőre, hanem megtartjuk a már odaírtat. Most megismételjük a 2-sel jelölt pontokból kiindulva az eljárást és az elért, de még nem számozott mezőket 3-sal megjelöljük. És így tovább.
Az így származtatott számkonfigurációt (az 5-ös mezőkig terjedően) a 2. ábrán mutatjuk be.
 
 
2. ábra
 

(A sakktáblának e számokat tartalmazó mezői sötét-világos színváltakozását nem tüntettük fel, hiszen ha 0-sal sötét mezőt számoztunk, akkor minden páros, ill. páratlan számmal jelölt mező sötét, ill. világos, ezért a színezést mellőzhettük.) E konfiguráció előállítási utasításából nyilvánvaló, hogy bármelyik mezőre írt szám annak a mezőnek a 0-sal jelzettől való lóugrástávolságát jelenti e távolság definíciójának megfelelően.
A számkonfigurációt ‐ az egyedülálló középső mezőtől eltekintve ‐ két mezőnyi szélességű övekre tagoltuk, amelyek ‐ belülről kezdve a számlálást ‐ az 5-ik övtől fogva szabályos számelosztási szerkezetet mutatnak. Nevezetesen azt, hogy az n-ik övön túl már n-essel jelölt mező nincs (ez már akkor is teljesül, ha n>2), az övben pedig a mezők színváltakozásának megfelelően csak n és (n+1) számok lépnek fel. Ha pedig az n- és (n-1)-ik övet egyesítjük (itt már kell az n>4 kirovás), akkor a keletkezett 4 mezőnyi szélességű öv az összes n-essel jelölt mező tartalmazza, s fellépnek benne még (n+1)-essel) és (n-1)-essel jelölt mezők.
Utolsó állításunk n=5-re már helyes voltát megkonstruált számkonfigurációnk, vagyis a 2. ábra bizonyítja. Az n>5 esetben pedig a bizonyítás abból áll, hogy ha a tétel valamely n értékre nézve fennáll, akkor abból az (n+1)-re való helyessége is következik. Ilyen n van: n=5. Hajtsuk végre a bizonyítást.
Tegyük fel, hogy számkonfigurációnk az n-ik övig ki van dolgozva. Ebben az övben a mezők színváltakozása szerint az n és (n+1) lép fel váltakozva. Tudjuk, hogy az (n-1)-ik övben csak (n-1) és n számjegyek lépnek fel, s ennek az övnek a külső határvonalán kívül (n-1)-essel jelölt mező nincs. Belső határvonalán belül pedig n-essel jelölt mező nincs. Tekintsük most az (n+1)-ik övet. Ebbe az övbe csakis az n-ik öv mezőiből lehet egy-egy lóugrással bejutni. Mégpedig bármelyik mezejére és egy lóugrás az n-ik övből az (n+1)-ik övön túlra már nem vezet ki.
 
 
3. ábra
 

(A 3. ábra éppen az n-ik és (n+1)-ik öv helyzetviszonyát szemlélteti. Ha a középső mező világos volna, akkor ugyanazokban az övekben a sötét és világos mezők helyén világos és sötét mezők volnának.)
Minthogy a lóugrás egy mezőről ellentett színű mezőre vezet, s az n-ik övben csak n és (n+1) számok szerepelnek a színek váltakozása szerint, továbbá az (n+1)-ik övbe csakis az n-ikből léphetünk egy lóugrással, azért az (n+1)-ik övben ‐ a színek váltakozását követve ‐ csakis az (n+1) és (n+2) számok lépnek fel. Csak azt kell még belátnunk, hogy az (n+1)-ik övben nem marad számozatlan mező, vagyis mindegyik mezőre vezet alkalmas lóugrás az n-ik öv alkalmas mezejéről.
Pl. a külső öv a, b egyenesekkel határolt I' részébe mindenüvé eljuthatunk a belső öv a1, b1-gyel határolt részéből, ha ennek minden mezejéről egy-egy, u1 irányú lóugrást teszünk. (A részhez a kettészelt mezők is hozzáértendők.) Hasonlóan a többi részre is a megfelelő sorszámú részből a megfelelő számozású irányban tett lólépéssel. Az I'-VIII.' részek pedig hézagtalanul megtöltik a külső övet. S ezzel az n>5-re nézve befejeztük állításunk bizonyítását.
Láttuk, hogy a középső mező körül gyűrűző övek sorozata határtalanul folytatható s a benne fellépő számelrendezés egyértelműen meghatározott processzus. A konfiguráció középső mezeje legyen X, egy tetszőleges másik mezeje Y. Most ϱ(XY)-on éppen az Y mezőre írt számot értjük.
Az így definiált ϱ(XY) nyilvánvalóan kielégíti a Fréchet-féle 1. axiómát.
Minthogy minden lóugrás visszája is lóugrás és a lóugrások sorozataként előállított utat a visszája ugrások fordított sorozataként is leírhatjuk (a végponttól a kezdőpontig), könnyen belátható a 2. axióma teljesülése is.
Ha a 3. axióma nem teljesülne, akkor volna olyan 3 mező ‐ X, Y, Z ‐ hogy azokra nézve fennállna a
ϱ(XY)+ϱ(YZ)<ϱ(XZ).

Ez azonban a ϱ(XY) minimális voltának mondana ellent: vagyis volna a ϱ(XY)-t definiáló, lóugrással leírt útnál kevesebb ugrásból álló is (mely X mezőről Y-on át vezetne Z-re). Tehát a 3. axióma is teljesül.
 

III. Tekintsük hát pontoknak a végtelen sakktábla mezőit, távolságnak ama lóugrások számát, melynél kevesebb nem vezet kijelölt mezőről kijelölt mezőre és nevezzük az így értelmezett geometriát ‐ a közönséges geometriától megkülönböztetendő ‐ >>mesterséges geometriá<<-nak. Némi ízelítőt adunk a felmerülő kérdésekből. Elegendő lesz annak a viszonylag egyszerű kérdésnek a tisztázása, hogy van-e a mesterséges geometriában egyenes, helyesebben (egyenesvonalú) pontsor ?
Ha már megvan a pont és távolság fogalma (mégpedig a távolságnak az egyenestől függetlenül értelmezett fogalma), akkor a két fogalom segítségével a pontsor már definiálható. Lássuk ezt először is a közönséges geometriában.
(a) ‐ A közönséges geometriában három pontról ‐ X, Y, Z-ről ‐ akkor és csak akkor mondjuk, hogy lineáris ponthármas, ha az
XY+YZ=XZ,YZ+ZX=YZ,ZX+XY=ZY
távolság-relációk egyike teljesül.
Egynél több egyszerre nem is teljesülhet. Hiszen pl. ha az első kettő teljesülne, akkor ezekből az 1. és 2. axiómák alapján az Y és Z azonossága következnék. Tehát nem volna az X, Y, Z (valódi) ponthármas, hanem csak pontpár.
(b) ‐ A közönséges geometriában akkor, de csak akkor mondjuk, hogy Y az X és Z között van, ha az XY+YZ=XZ távolság-reláció fennáll.
(c) ‐ A közönséges geometriában akkor, de csak akkor nevezzünk egy ponthalmazt (egyenesvonalú) pontsornak, ha bármely három pontja lineáris ponthármast alkot; de nincs a térnek a halmazhoz nem tartozó olyan pontja, mely a halmaz bármelyik két pontjával együtt lineáris ponthármast alkot.
A pontosvesszőig írt követelménynek pl. egy egyenes egyenlőközű pontsorozata is megfelel, mert e ponthalmaz bármely 3 eleme lineáris ponthalmazt alkot. A definíció második részének azonban már nem felel meg, mert található a halmazhoz nem tartozó pont ‐ mégpedig az euklideszi értelemben vett sorozóegyenes bármely pontja ‐ amely a halmaz bármely két pontjával együtt lineáris ponthármast képzett. Mondhatnók, hogy a szóbanforgó halmaz kibővíthető további elemmel úgy, hogy a bővített halmaznak is megvan az (a)-ban kikötött tulajdonsága. Tehát e két követelmény csak együtt képes az egyenes összes pontjait jellemezni.
Ha van olyan ponthalmaz a mesterséges geometriában, mely a (c) kirovásait teljesíti, akkor azt a mesterséges geometriában is egyenesvonalú pontsornak, röviden pontsornak nevezzük.
(a*) Tekintsük a 4. ábra XYZ, ABC ill. ABD ponthármasait.
 
 
4. ábra
 

Mindhárom lineáris (1+2=3, a két utóbbinál pedig 2+2=4). Figyeljük meg: az első kettő egy euklideszi értelemben vett sorozóegyenesen helyezkedik el, míg ABD euklideszi értelemben háromszöget alkot. Viszont az UVW nem lineáris, hanem háromszög elrendezésű, sőt szabályos, abban az értelemben, hogy
ϱ(UV)=ϱ(VW)=ϱ(WU)=2,
röviden:
UV=VW=WU=2.

(b*) Az Y pont X és Z között, a B pont az A és C, ill. A és D között van.
(c*) A sakktábla valamely X mezejéből kiinduló, egymás után tett, mindig u1 irányú lóugrásokkal elért mezőket rendre jelölje: X1,X2,X3,...; az u5 irányú lóugrással elért mezőket pedig jelölje rendre X-1,X-2,X-3,.... Az így létesített >>ponthalmaz<<
...,X-2,X-1,X0,X1,X2,...
végtelen sok pontból áll és bármelyik három eleme lineáris hármast alkot, ami az
XmXn=|n-m|
távolság kifejezésből ‐ ahol || a bennefoglalt kifejezés abszolút értéket jelenti ‐ könnyen belátható.
Azt is tudjuk bizonyítani (de hosszadalmassága, körülményessége miatt csak a IV. pontban fogjuk a bizonyítást sorra venni), hogy ha a most definiált
...,X-2,X-1,X0,X1,X2,...(e)
ponthalmazhoz bármely, hozzá nem tartozó Y pontot csatolunk, akkor az így kibővített halmazra nézve már nem teljesül a >>bármely három pontja lineáris ponthármast alkot<< követelmény. Vagyis a bővített halmaz már nem képez pontsort. Eszerint a szóbanforgó (e) halmaz éppen egy egyenesvonalú pontsor.
Az X0 mezőből kiindulva nemcsak az u1, u5 iránypárral folytatott lóugrás-sorozattal, hanem az u2,u6; u3,u7; u4,u8 iránypárokkal is létesíthetünk pontsorokat. Így minden ponton (mezőn) >>átmegy<< négy olyan pontsor, amilyent az előbbiekben értelmeztünk.
Tüstént felmerül a kérdés, hogy kimerítettük-e a >>mesterséges tér<< összes pontsorait, vagyis az, hogy létezik-e a mondottakon kívül más ponthalmaz is, mely megfelel a (c)-ben adott két követelménynek ? Ennek és sok más, önmagától felmerülő kérdésnek a tisztázását azonban már az olvasóra bízzuk.
 

IV. A sakktáblára írt konfigurációk áttekinthetőbbek, ha a mezőket a mezők középpontjaival képviseltetjük, mint pl. az 1. ábrán. Ha e pontok sötét és világos jellegét nem tekintjük, akkor a végtelen sakktáblát képviselő ponthalmazt négyzetrácsnak, röviden rácsnak nevezzük. Rácsot alkotnak a derékszögű koordinátarendszerben ama pontok, amelyeknek koordinátái egész számok. Ha ennek a rácsnak a pontjait két osztályra bontjuk, egyikbe sorolva mindazokat, amelyeknek mindkét koordinátájuk vagy páros, vagy páratlan, a másik osztályba pedig a többit és a két osztály egyikét sötétre, másikat világosra színezzük, akkor előáll a sakktábla képviselője.
A pontrácson az egy mezőről kiinduló lóugrásokat egy rácspont nyolc különböző irányú eltolása képviseli (vö. 1. és 3. ábrát). Ha egy rácsponton átmenő egyenes iránytangense 1/2, akkor az egyenes végtelen sok rácspontot fűz fel (mint az 5. ábrán pl. az u egyenes). A felfűzött pontok egyenlőközű sorozatot képeznek az egyenesen, mégpedig ‐ ha a pontrács sakktábla-színezése, akkor ‐ váltakozó színű pontok sorozatát.
Ha mindazokat az egyeneseket megrajzoljuk, amelyek rácsponton mennek át és iránytangensük 1/2, akkor csupa ilyen egyenlőközű pontsorozatra bontottuk a rácsot. Maguk az egyenesek pedig egyenlőközű sávokra bontják a síkot.
No most nézzük az 5. ábrát és hasonlítsuk össze a 2. és 3. ábrával.
 
 
5. ábra
 

Az 5. ábra sötét pontjainak nyolcszögű koszorúja olyan mint a 3. ábra két szélső övében foglalt sötét mezők váza. (Még néhány más, lényeges rácspont ki van emelve, de a többi rácspontot nem is jelöltük.) Most már sorra vesszük a III. (c*)-ban ígért bizonyítást és ahhoz az 5. ábrát tekintjük.
A sötét origóból kiindulva az m=2n(>5) lóugrással elérhető pontok legyenek a nyolcszögű pontkoszorú (sötét) pontjai. (A 2. és 3. ábrával összefüggésben bizonyítottuk, hogy ezek a középső, sötét mezőt körülvevő m-ik és (m-1)-ik öv sötét mezőinek felelnek meg.)
Az origón átmenő, 1/2 iránytangensű egyenes, az u éppen a nyolcszögű pontkoszorú két szemközti, sötét pontját köti össze, az X és Y pontot. Ezt az XY átlót a közbeeső rácspontok 2m=4n (lóugrásnak megfelelő) egyenlő szakaszokra bontják. Nyilvánvaló, hogy a rácspontokon átmenő, az u-val párhuzamos egyenesek ama szakasza, mely a sötét pontkoszorúból általuk felfűzött két legszélső pont ‐ Xk és Yk ‐ közé esik, kisebb az XY szakasznál. Vagyis mesterséges geometriánkban tekintve a távolságokat:
XY=4n,XkYk<4n,OXk=2n,OYk=2n,(g)
mert Xk, Yk a (2n)-ik és (2n-1)-ik öv sötét, vagyis 2n-essel számozott pontjai közül való pontok. Eszerint azonban mesterséges geometriánkban sem alkot lineáris hármast az OXkYk.
Tekintsük most a III. (c*)-ban definiált ...,X-2,X-1,X0,X1,X2,... ponthalmazt. Ez olyan, hogy a rácson éppen 1/2 iránytangensű egyenesre, u'-re van mindegyik pontja felfűzve. Legyen továbbá egy O rácspont a szóbanforgó ponthalmaz elemei közé nem tartozó. Ámde akkor a szó közönséges geometriai értelmében sincs rajta az O az u' egyenesen. Van-e olyan, az O szerepét betöltő rácspont, amelyik az u' rácspontjainak bármelyik kettejével együtt lineáris hármast alkot ‐ most a szó mesterséges geometriai értelmében ‐ ez itt a kérdés.
Színezzük úgy, sakktáblaszerűen a rácsot, hogy a tetszőlegesen kiválasztott O rácspont sötét legyen. Ha n egész számot elég nagynak választjuk, akkor az O középhez tartozó (2n)-ik és (2n-1)-ik öv sötét rácspontjai alkotta koszorúnak és legalább két pontja az u' egyenes O-val ellenkező oldalán. No de akkor lesz legalább kettő magán az u' egyenesen is, amelyekkel pedig az O ‐ a fennálló (g) relációk szerint ‐ nem alkothat lineáris hármast a mesterséges geometria értelmében sem. Eszerint hát az u' egyenes rácspontjaihoz újabb rácspontot nem csatolhatunk, mert a bővített halmazban már O-hoz mindig van u'-nek két az O-val nem lineáris hármast alkotó pontja. Ezzel az ígért bizonyítást be is fejeztük.