Cím: Híradó (1953. május)
Füzet: 1953/május, 140 - 141. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A nagykanizsai >>Irányi Dániel<< gimnázium matematikai szakkörének munkájáról Bukovszky Ferenc körvezető tanár az alábbiakban számol be:
>>Az utóbbi évek tapasztalatai alapján, szakkörünk úgy látja legcélszerűbbnek munkatervét összeállítani, hogy évente három témakört vesz fel feldolgozásra arra a három szorgalmi időszakra, amit a nyári, téli és tavaszi szünetek határolnak. A heti 2 órás foglalkozás egy részében versenyfeladatokat beszélünk meg.
A szakkör a jelen tanévben két tagozatban működik. Munkaprogramunkba tartozik rendszeresen a tagok házi feladatmegoldó versenye. Erre a célra eddig hetenként megoldandó tételeket tűztünk ki a szakkör hirdetőtábláján, ez év januárjától fogva pedig a Középiskolai Matematikai Lapok rendszeres megjelenése lehetővé tette, hogy a tagoknak a Lapokban közölt megoldásait összesítsük minden szám megjelenése után és ezt közöljük a hirdetőtáblán. Külön feladatokat nem tűzünk ki.
Szakkörünk igyekezett méltóképpen megünnepelni Bolyai János születésének 150 éves jubileumát. Jubileumi tanulmányi versenyre hívta ki a megye középiskolás tanulóit. A versenytételeket felkérésünkre Czapáry Endre szombathelyi áll. gimn. tanár tűzte ki: 3‐3 tételt a kezdők és haladók csoportjának. A versenyt a megyei Oktatási Osztály támogatásával december 6-án d. u. 3-tól 7 óráig rendeztük egyidejűleg Nagykanizsán és Zalaegerszegen. A dolgozatokat a szaktanárok javították és bírálták, majd felkérésünkre Czapáry Endre szombathelyi és Biró József mezőtúri gimn. tanárok rangsorolták. A DISZ városi bizottságának adományából mindkét csoportban a 3‐3 első helyezettet könyvdíjjal jutalmaztuk. A díjakat a szakkör december 22-i ünnepélyes Bolyai emlékünnepélyén osztottuk ki.
Az ünnepély előadója Hódi Endre főiskolai docens, Beke-díjas volt, aki közel kétórás előadásban ismertette a geometria axiomatikus rendszerét, az Euklides-féle rendszer kritikáját, a különböző kritikai korszakokban elért főbb eredményeket, Bolyai forradalmi eszméit, tudományos felfedezésének jelentőségét, tragikus életsorsát és vázolta geometriai rendszerét. A szakköri tagokból és meghívottakból álló kb. 60 főnyi hallgatóság végig érdeklődéssel kísérte és hálás tapssal jutalmazta az értékes előadást.
Utána a szakkör vezetőtanára osztotta ki buzdító szavak kíséretében a Bolyai emlékverseny jutalmait. A halódók csoportjában Zobor Ervin nagykanizsai gimn. IV. o. tanuló, a kezdők csoportjában pedig Kovács László zalaegerszegi >>Zrinyi Miklós<< gimn. II. o. tanuló lett első.
A csoportonként kiosztásra került 3‐3 könyvjutalomban és 3‐3 dicséretben a fent említett két gimnáziumon kívül a nagykanizsai vegyipari és nagykanizsai gépipari technikum osztozkodott.<<