Cím: Híradó (1952. február)
Füzet: 1952/február, 23 - 24. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A budapesti VI. ker. DISZ-bizottság tanulmányi osztálya 1952. február 3-án középiskolai matematikai versenyt rendezett. A verseny két csoportban került lebonyolításra a Mélyépítőipari Technikum helyiségeiben. Az I‐II. osztályosok csoportjában résztvett 45 versenyző 35 dolgozattal, a III‐IV. osztályosok csoportjában 21 versenyző 12 dolgozattal. Az iskolák szerinti megoszlás: Kölcsey Ferenc gimnázium 28, Mélyépítőipari Technikum 14, Varga Katalin leánygimnázium 11, Élelmiszeripari Technikum 9, Kossuth Zsuzsa leánygimnázium 3 tanuló.
A kitűzött példák az I. csoportban a jelen számunkban közölt 2., 4. és 10. számú gyakorlatok, a II. csoportban a 417., 421. és 423. számú feladatok voltak. Munkaidő: 3 óra.
A versenybizottság: Kővári György (Kölcsey g.), Králl Anna (Varga Katalin lg.), Szekerka Pál (Kölcsey g.) és Szilárd Kató (Kossuth Zsuzsa lg.) döntése alapján:
Az I. csoportban: 1. Vasvári Péter (Kölcsey g. II/b oszt. tan. ‐ Koháry Béla tanár tanítványa), 2. Szegő János (Kölcsey g. II/a oszt. tan.).
A II. csoportban: 1. Simonyi Miklós (Élelmiszeripari Technikum III/b oszt. tan. ‐ Mirkó János tanár tanítványa), 2. Venetianer Pál (Kölcsey g. III/d oszt. tan.), 3. Szakács Péter (Élelmiszeripari Technikum III/b oszt. tan.). Dicséretben részesült: Dusinszky László (Kölcsey g. IV/a oszt. tan.).
Mint érdekességet említjük meg, hogy az I. csoportban a szöveges egyenlet (2. sz. gyakorlat) a II. csoportban a szerkesztés (421. sz. feladat) nem talált megoldóra.
A VI. ker. DISz-bizottság mindenesetre dicséretet érdemel ezért a kezdeményezésért, amivel követendő példát mutatott.
Felhívás! Felkérjük a matematika-szakkört vezető Kartársakat, hogy szakköreik működéséről, az azzal kapcsolatos tapasztalataikról, főleg a sikerrel kipróbált és ajánlható tevékenységükről, juttassanak el időről-időre egy-egy közleményt lapunkhoz. Mi ezeknek a közleményeknek a ,,Híradó'' rovatunkban helyet adunk, hogy ezáltal a tapasztalatcserét előmozdítsuk és szakkörvezető kartársaink munkáját megkönnyítsük.