Cím: Az 1952. évi Rákosi Mátyás matematikai verseny
Füzet: 1952/szeptember, 1 - 13. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Rákosi Mátyás matematikai tanulmányi verseny, mely ebben az évben került először kiírásra és pedig a középiskolák III. év IV. osztályú tanulói részére, mind a mennyiséget, mind a minőséget tekintve felülmúlja a tavaly nagy sikerű Arany Dániel versenyt. Az I. fordulóra ‐ mely ápr. 19-én az iskoláknál zajlott le ‐ 219 iskola összesen 3114 tanulót nevezett, de mivel a benevezett iskolákon kívül is indult néhány iskola a résztvevők száma kb. 3150-re tehető. A beadott dolgozatok száma 2921 volt.
Az I. fordulón a következő 3 feladatot kellett a versenyzőknek 4 órán belül megoldani:
1. Legyen adva két egymásra merőleges egyenes és egy pont. A pont körül rajzoljunk kört tetszésszerinti sugárral, de úgy, hogy mind a két egyenest messe. E metszéspontokban emeljünk merőlegest az egyenesekre és keressük meg ezek metszéspontjait. Milyen vonalat írnak le a metszéspontok, ha a kör sugarát változtatjuk?
2. Egy üzem az ötéves terv első évében 6%-kal emeli évi termelését, a második évben pedig további 8%-kal. A további három év alatt évente ugyanannyi százalékkal akarják emelni a termelést, úgyhogy a termelésnek a terv egész folyamán elért emelkedése átlagos évi 10%-nak feleljen meg. Hány százalékkal kell emelni évente a termelést?
3. Egy egyenlő oldalélű négyzetes gúla alapéle 26 cm, a szomszédos oldallapok 120-os szöget zárnak be egymással. Milyen magas a gúla?
Tekintettel arra, hogy a közgazdasági középiskolákban koordináta geometriát nem tanulnak, az 1. feladat pótlására még egy szabványos példa számtani haladványra is ki volt tűzve. A két feladat között a versenyzők választhattak.
A döntő II. forduló az első fordulóhon elért eredmény alapján kiválasztott 281 versenyző közt folyt le május 18-án d. e. 10 órától d. u. 3-ig, mégpedig Budapesten (168 induló), Szegeden (25 induló), Debrecenben (15 induló ‐ köztük egy II. osztályos versenyen kívül), Miskolcon (12 induló), Pécsett (15 induló), Veszprémben (16 induló), Győrött (17 induló) és Egerben (13 induló).
A döntőben a következő 3 feladat volt kitűzve:
1. Adva van a síkban A és B pont. Hol kell elhelyezni a síkban a C pontot, hogy a CA távolság 2,6-szerese legyen a CB távolságnak, és a BAC szög lehető legnagyobb legyen?
2. Egy vasútvonalon A helységből személyvonat indul C helységbe. Amikor a vonat B-n átfut, onnan egy tehervonat indul A felé. Amidőn pedig a tehervonat A-ba érkezik, egy gyorsvonat indul A-ból C felé, s ez éppen a C állomáson éri utol a korábban említett személyvonatot. A és B közt félúton egy diák megfigyeli, hogy a személyvonat áthaladása után 15 perc múlva futott át a tehervonat és újabb 11 perc elteltével a gyorsvonat. A-tól B 10 km-re van. Kérdés, hány km-re van B-től a C helység? (Feltesszük, hogy a vonatok egyenletes sebességgel haladnak.)
3. Bizonyítandó, hogy ha a+b+c=0, akkor

(a-bc+b-ca+c-ab)(ca-b+ab-c+bc-a)=9

A versenyzők túlnyomó része legalább egy feladatot jól oldott meg. 74 versenyző volt, aki vagy legalább 2 feladatot lényegében megoldott, vagy egyre szellemes megoldást adott. Ezek közül kiemelkedett 15 dolgozat (eltekintve a versenyen kívül indult tanuló dolgozatától), melyek szerzői többé-kevésbé teljes megoldást adtak mindhárom feladatra, vagy 2 feladatnak adtak teljes megoldását, de valamelyik megoldásuk kiemelkedő. A minősítésre leginkább az első feladat adott módot. Ezt sokfelől próbálták megközelíteni a versenyzők, és különböző mértékben sikerült a megoldás lényegére rátapintaniuk.
A 15 dolgozat közül 3 találja meg a lényegre rámutató választ, ezek szerzői Kántor Sándor, Dömölki Bálint és Keresztély Sándor. Mindhárman megoldják a másik két feladatot is. Ezek közül is kiemelkedik Kántor Sándor dolgozata. Az első feladatnak két különböző módon adja megoldását és vázolja egy harmadik megoldási lehetőség menetét. A második feladatot egyenletekkel röviden, világosan megoldja, emellett ad egy egész elemi okoskodással történő megoldást is A harmadik feladatnak ügyes, világos megoldását adja. Fogalmazása rövid, tömör. Világosan emeli ki a lényeget.
Dömölki és Keresztély dolgozata egyféle megoldást ad, mindegyik feladatra s nem mindenütt találja meg a legrövidebb utat, bár eljutnak mindegyik feladatnak a teljes megoldásához.
Az első feladatra legegyszerűbb megoldást Fehér János ad, ő azonban nem oldja meg a harmadik feladatot. A második feladatra Ádám András egyszerű grafikus megoldást ad, nem oldja meg az első feladatot. A harmadik feladat megoldásában Szekerka Pálnak van egy ügyes ötlete, amellyel a megoldást áttekinthetővé teszi, viszont az első feladatnál nem sikerül sokszori próbálkozás ellenére az észrevett geometriai viszonyokat bizonyítania.
A K. M. a bírálóbizottság véleményének meghallgatása utána következő döntést hozta:
 

1 díj (oklevél és 1000 Ft pénzjutalom):
Kántor Sándor (Debrecen, Ref. Koll. g. III. o. t.).
2 díj (oklevél és 500 Ft pénzjutalom):
Dömölki Bálint (Bp. XI., Apáczai Csere János g. III. o. t.),
Keresztély János (Miskolc, Földes Ferenc g. III. o. t.).
 

I. dicséretben és nagyobb könyvjutalomban részesültek:
 

Ádám András(Hajdúszoboszló, Irinyi János g. IV.)Bársony András(Nagykanizsa, Irányi Dániel g.)Durst Endre(Szolnok, Beloiannisz gimn. IV.)Fehér János(Győr, Révai g.)Járfás László(Budapest, X., Széchenyi g.)Klopfer Ervin(Bp. VIII., Kohó- és gépipari techn. IV.)Nagy Tibor(Vác, Sztáron Sándor gimn.)Rédly Elemér(Pannonhalmi g. III.)Révész Pál(Bp. VII., Madách g. IV.)Szekerka Pál(Bp. VI., Kölcsey g. IV.)Villányi Ottó(Bp. IV. Könyves Kálmán g. IV.)Zalán János(Győr, Révai g.)

 

II. dicséretet és könyvjutalmat nyertek:
 

Adány László (Bp. X., I. László g.), Adorján László (Debrecen, Kohó- és gépipari techn. IV.), Balázs Béla (Bp. VII., Evang. g. III.), Bán István (Bp. V., Berzsenyi gimn. IV.), Bánkövi György (Bp. XI., József Attila g. III.), Beretvás Tamás (Bp. V., Berzsenyi g. III.), Billes Ferenc (Bp. XIV., 2. sz. vegyipari techn.), Csom Gyula (Sümeg, Korvin Ottó g. IV.), Deák Gedeon (Bp. V., 1. sz. textilipari techn. IV.), Dékány Sándor (Bp. XI., József Attila g. III.), Egri György (Bp. V., Eötvös gimn. IV.), Fellegi Iván (Bp. XIV., I. István g.), Földvári György (Bp. V., Eötvös g. IV.), Frajka Zoltán (Karcag, Gábor Áron g. III.), Gersits Ferenc (Bp. X., I. László g. III.), Gönczi Anikó (Bp. I., Szilágyi Erzsébet Ig. IV.), Ivits Iván (Bp. IX., Fáy g. IV.), Halmos Lajos (Bp. I., Fürst S. g. IV.), Harsányi Ibolya (Bp. XIX., Landler Jenő g.), Hartl Aladár (Eger, Dobó István g.), Kelen Rudolf (Bp. X., I. László g. IV.), Kerepesi Károly (Bp. XIV., 2. sz. vegyipari techn.), Kiss Gábor (Szeged, Radnóti g. IV.), Kiss Lajos (Debrecen, Csokonai g. III.), Kollár Mihály (Szarvas, Vajda Péter g. IV.), Kovács István (Bp. XI., József Attila g. IV.), Kövér György (Bp. IX., Ref. g. III.), Lakósi László (Keszthely, Vajda János g.), Malatinszki Jenő (Bp. XIV., Maxim Gorkij isk.), Martin Sándor (Szeged, Radnóti g. III.), Markó László (Bp. XVI., Corvin Mátyás g.), Mina János (Kiskunhalas, Sziládi Áron g. III.), Mitsányi Attila (Bp. XIV., Maxim Gorkij isk.), Molnár Lóránt (Bp. VIII., Fazekas g.), Nagy Ferenc (Szeged, Radnóti g. III.), Nagy Lajos (Aszód, Petőfi g.), Németh László (Gyula, Erkel Ferenc g. IV.), Neogrády Dezső (Keszthely, Vajda János g.), Oláh Tibor (Miskolc, Mikszáth g.), Pataki György (Bp. VII., Madách g. IV.), Rockenbauer Magda (Bp. X., I. László g. III.), Schwirg József (Bp. IX., 4. sz. Gépipari techn. III.), Serf Egyed (Bp. I., Fürst g. IV.), Spiró János (Bp. V., Berzsenyi g. IV.), Szakács Péter (Bp. VI., 1. sz. Élelmiszeripari techn.), Székely László (Cegléd, Kossuth g.), Szilárd Katalin (Bp. VI., Kossuth Zsuzsa g. III.) Szondy Tamás (Bp. III., Árpád g.), Telkes Zoltán (Aszód, Petőfi g. III.), Tölgyesi István (Nyíregyháza, Kossuth g. IV.), Turi István (Battonya, Mikes Kelemen g.), Varsányi Tamás (Bp. VIII., Fazekas g. III.), Zobor Ervin (Nagykanizsa, Irányi Dániel g. III.).
 

Alábbiakban adjuk a kitűzött feladatok megoldásait.
 

Az I. forduló feladatai


1. feladat.
Megoldás: A körnek az egyenesekkel való metszéspontjai szimmetrikusak a pontból az egyenesekre bocsátott merőlegesekre nézve, tehát célszerű az utóbbi két egyenest koordináta-tengelynek választani, az adott pont lesz tehát az origó. Legyen a ,,függőleges'' egyenes távolsága az Y tengelytől u, a ,,vízszintesé'' az X-tengelytől v (u és v előjellel veendők). A kör sugara r nyilván nem legkisebb sem |u| sem |v|-nél. Az r sugarú kör által létesített 4 metszéspont: (x1,v), (-x1,v), (u,y1), (u,-y1) és e metszéspontokban emelt merőlegesek metszéspontjainak koordinátái: (x1,y1), (-x1,y1), (x1,-y1), (-x1,-y1). Az előbbi 4 pont rajta van az origó körül húzott r sugarú körön, tehát koordinátái kielégítik a következő két egyenletet:
x12+v2=r2(1)
és
u2+y12=r2(2)
Ha r-et kiküszöböljük az által, hogy pl. (1)-ből kivonjuk (2)-t, az
x12-y12+v2-u2=0,
vagyis
x12-y12=u2-v2
egyenletet kapjuk. Az indexet most már elhagyva annak hangsúlyozására, hogy ha r változik az x1 és y1, értékek is változnak és feltéve, hogy u2v2,
x2u2-v2-y2u2-v2=0,
ha |u|=|v|; akkor az egyenlet így alakul:
x2-y2=(x-y)(x+y)=0.

 

 

Az előbbi egyenlő oldalú hiperbola egyenlete, melynek aszimptotái a koordináta-tengelyek szögfelező egyenesei, az utóbbi egyenletet viszont éppen e két szögfelező pontjainak koordinátái elégítik ki. A r változtatásával nyert (x,y) pontok mindig kielégítik az első, ill. a második egyenletet, a szerint, hogy milyen u és v értéke.
Fordítva, ha egy (x0,y0) pontra nézve x02-y02=u2-v2 (vagyis az x0, y0 pont rajta van a fenti vonalon), akkor e pontból az adott egyenesekre bocsátott merőlegesek talppontjai: (x0,v) és (u,y0). Ezek távolsága az origótól: x02+v2 és u2+y02 a fenti egyenlőség szerint egyenlő, tehát e talppontok rajta vannak az origó körül rajzolt
r=x02+v2=u2+y02
sugarú körön, vagyis az (x0,y0) pont kielégíti a mértani hely feltételeit.
Ezek szerint, ha |u||v|, akkor a mértani hely egyenlő oldalú hiperbola, melynek középpontja az adott pont, tengelyei párhuzamosak az adott egyenesekkel, a tengelyek hosszának fele u2-v2. A hiperbola átmegy az adott egyenesek (u,v) metszéspontján.
Ha |u|=|v| vagyis az adott pont speciálisan a két adott egyenes egyik szögfelezőjén van, akkor a mértani hely a kérdéses szögfelezőből és az adott ponton át rá merőlegesen húzott egyenesből áll. Azt szoktuk mondani, hogy a hiperbola ebben az esetben két egyenesre fajul.
 

Megjegyzés: Ha az adott egyeneseket választjuk a koordinátarendszer tengelyeinek és az adott pont: O(u,v) akkor a geometriai hely egyenlete:
(x-u)2u2-v2-(y-v)2u2-v2=1
alakú lesz.
 


2. feladat.
Megoldás: Legyen a terv előtti év termelése T, akkor az első tervévben a termelés T1=T+6100T=T1,06 volt. A második tervévben a T1 növekedett 8%-kal, vagyis a termelés a 2. tervévben T2=T11,08=T1,061,08. Ezt a T2 termelést akarják emelni 3 éven át, évente állandó x%-kal úgy, hogy az utolsó tervévben a termelés T5=T2(1+x100)3 egyenlő legyen T1,15-nel.
Ha az egyszerűség kedvéért 1+x100 helyett q-t írunk, akkor T2q3=T1,061,08q3=T1,15,
amiből
q3=1,151,061,08,
vagyis
q=1,151,061,083=1,121
és így
x=100(q-1)=12,1%.

Tehát a hátralevő 3 évben a termelést évente 12,1%-kal kell emelni.
 

Megjegyzés: A szöveg úgy is értelmezhető, hogy az ötödik év termelése helyett, az öt évi össztermelésről van szó. Ez esetben (a T-vel való egyszerűsítés után, az
1,06+1,061,08(1+q+q2+q3)=1,11,15-10,1=6,71561
egyenlethez jutunk, amiből
q3+q2+q+1=6,71561-1,061,1448=4,94

A jobboldali törtet 2 tizedes pontossággal kerekítettük, tekintve, hogy az egyenletet grafikusan fogjuk megoldani, és ebből nagyobb pontosságra aligha számíthattunk.
Ha mindkét oldalt (q-1)-gyel szorozzuk, akkor
q4-1=4,94q-4,94,
vagyis
q4=4,94q-3,94.

A (q-1)-gyel való szorzás folytán ennek a 4-edfokú egyenletnek ‐ mely grafikusan könnyen megoldható ‐ egyik gyöke 1, a többi gyökei megegyeznek az eredeti harmadfokú egyenlet gyökeivel.
A grafikus megoldás szempontjából célszerű egyenletünk mindkét oldalát 10-zel osztani:
0,1q4=0,494q-0,394.

Ábrázoljuk az y1=0,1q4 és y2=0,494q-0,394 függvényeket:
q11,11,2y10,10,1460,208x20,10,1490,198   

 

 

Az ábrából leolvasható, hogy az egyenes a negyedrendű görbét a q=1 ponton kívül, még kb. a q=1,1425 helyen metszi. (Könnyen meggyőződhetünk 4-jegyű függvénytábla segítségével, hogy q=1,141-nél a negyedfokú függvény még az egyenes alatt van, 1,144-nél már biztosan felette van, tehát 1,141<q<1,144.)
Tehát ez esetben az utolsó tervévben 14,25%-kal kell évente emelni a termelést.
 


3. feladat.
I. megoldás: A betűzést az ábra mutatja.
 

 

Legyen az alapnégyzet egy oldala BC=a, az alapnégyzet félátlója OB=OC=a22. A keresett OM-et jelöljük m-mel. A BD átlón át az MC oldalélre merőleges sík messe az oldalélt N-ben. Tehát ONMC.
A feltétel szerint a BND=120. Legyen OCN=α. Mivel a BND egyenlőszárú háromszögben a szárakkal szembenfekvő szögek 30-osak, azért
sinα=ONOC=ONOB=tg  OBN=tg  30=13.
Ezt felhasználva, az OCM derékszögű háromszögből
m=OCtg  α=OCsinα1-sin2α=a221/31-1/3=a222=a2.
Jelen esetben a=26 cm és így m=13 cm.
A keletkező számos derékszögű háromszög sokféle lehetőséget ad arra is a versenyzők ezeket ki is aknázták ‐ hogy trigonometria felhasználása nélkül számítsuk ki a magasságot. Egy ilyen pl. a következő.
 

II. megoldás:

BF=OF=a2. A BON-ből BN=BOsin60=a22/32=a23=a63.
Az MFC és a BNC derékszögű háromszögek hasonlók, mert a C-nél fekvő hegyes szögük közös, tehát
MFMC=BNa=63,
vagyis
MF2MC2=m2+a24m2+a22=23,
amiből
3m2+3a24=2m2+a2,m2=a24,  és így  m=a2.



 

III. megoldás: Legyen MC=b és BN=p. Mivel a feladat szerint BNO=60, azért ON=p2.
A COM kétszeres területe kétféleképpen állítható elő:
2t=bp2=a22m,vagyis  bp=am2.(1)



A BCM kétszeres területe hasonlóképpen
bp=am2+a24.

(1) és (2)-ből következik, hogy
am2=am2+a24,2m2=m2+a24,


amiből
m=a24=a2.

 

IV. megoldás: Vegyünk 6, a feltételeknek megfelelő, gúlát és helyezzünk először hármat egymás mellé úgy, hogy csúcsaik és egy oldalélük egybeessenek. Mivel az oldallapok szöge 120 és 3 ilyen lapszög került egymás mellé, a 3 gúla hézag nélkül összeillik. Két-két gúla szomszédos oldallapjai pedig 360-2120=120-os szöget fognak alkotni. Így a szomszédos gúlák közé egy-egy újabb gúlát illesztve úgy, hogy ezek csúcsa is összeessék a már összeillesztett gúlák közös csúcsával, zárt testet kapunk, melyet 6 négyzet (a 6 gúla alaplapja) határol. Ez a test tehát csak kocka lehet. Két csúccsal szembefordított gúla magasságainak összege egyenlő a kocka élével, vagyis a gúla alapélével. Ebből következik, hogy a gúla magassága az alapél hosszának felével egyenlő.
 

Így oldotta meg a feladatot Szabó László (Aszód, Petőfi g. IV. o. t.) és Tuska Ferenc (Cegléd, Kossuth g. IV. o. t.)
A pályázók legnagyobb része trigonometriai táblákkal szögeket határozott meg, ami ‐ mint a fenti megoldások matatják ‐ teljesen felesleges.
 

A II. forduló feladatai

 


I. feladat.
I. megoldás: A C pont rajta van azon az Apollonius-féle körön, melynek minden P pontjára nézve PBPA=12,6=513. A BAC akkor maximális, ha AP a kör érintője. Ez az érintési pont lesz tehát a keresett C pont. Kimutatjuk, hogy CBA derékszög.
 


Az Apollonius-féle kör középpontját O-val és az AB egyenessel való metszéspontjait M és N-nel jelölve (1. ábra), a CM egyenes az ABC AB oldalát MBMA=513=CBCA arányban metszi, mert M is a kör egy pontja. Ebből viszont következik, bogy CM az ACB felezője,
ACM+MCO=90,(1)
mert az érintő merőleges a körsugárra.
Láttuk, hogy ACM=MCB. Másrészt a COM egyenlőszárú háromszögből
MCO=OMC.

Helyettesítsük az (1) alatti egyenlőségben szereplő szögeket a velük egyenlő szögekkel
MCB+OMC=90,
de akkor az MBC harmadik szöge, MBC is 90, vagyis az ABC derékszögű és így AB=AC2-BC2=BC2,62-1=BC5,76=2,4BC, vagyis
BC=512AB.
Tehát a C pontot a B pontban AB-re emelt merőleges egyenesen kell elhelyezni B-től 512AB távolságban.
 

II. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak és alkalmazzuk az ABC-re a sinus-tételt;
sinαsinβ=CBCA=513
amiből
sinα=513sinβ.

Mivel α szükségképpen hegyesszög, azért α akkor maximális, ha sinα maximális; sinα pedig akkor veszi fel a legnagyobb értéket, ha sinβ=1, vagyis β=90.
 

III. megoldás: Tekintsünk egy C1 pontot, melyre nézve C1BC1A=12,6=513 és C1BA hegyes, továbbá egy C2 pontot, melyre nézve C2AC2B értéke ugyancsak 513, de a C2BA tompa. Legyen C1C'1 ill. C2C'2, a C1 ill. C2 pontoknak távolsága az AB egyenestől (2. ábra) és az A-nál keletkező szögeket jelöljük α1 ill. α2-vel.
 
 
2. ábra
 

Mivel C1C'1<C1B és C2C'2<C2B, azért
sinα1=CC1C1A<C1BC1A=513  és  sinα2=C2C'2C2B<C2BC2A=513.

Tehát az A-nál levő szög sinusa mindig kisebb 513-nál, kivéve, ha a CBA derékszög, ekkor sinα=CBCA=513, vagyis ez esetben sinα és vele együtt α maximális.
Így oldotta meg a feladatot Fehér János (Győr, Révai gimn.)
 

IV. megoldás: Mindazon közös AB oldalú ABC háromszögekben, melyekre teljesül az AC:BC=2,6 kikötés, a C-nél fekvő szög felezője az AB oldalt olyan M pontban metszi, melyre AM:BM=AC:BC=2,6. Az M pont helyzete független a háromszög alakjától. Tükrözzük a CMB háromszöget a CM szögfelezőre. A B pont tükörképe B' az AC háromszögoldalra esik és
MB'=MB
a C pont helyzetétől független távolság. Az összes ilyen pontok tehát az M középpontú és B-n átmenő k körön sorakoznak. (3. ábra).
 


Megfordítva, ha B' ennek a körnek tetszés szerinti pontja, akkor messük el az AB' egyenest a BMB' felezőjével. Az így keletkező ABC háromszögben MC szögfelező, mert MB' tükörképe MC-re MB, a C ponté pedig önmaga, tehát a CB' oldalegyenes tükörképe CB. Ebből következik az is, hogy
AC:BC=AM:BM=2,6,
tehát az ABC megfelel a követelményeknek.
Az eredeti feladat tehát helyettesíthető azzal, hogy a k kör mely B0-ját kell A-val összekötni, hogy a keletkező B0AB a lehető legnagyobb legyen. Ez a B0 nyilván az A-ból húzható érintő érintési pontja. Ez esetben
MB0AB0
Szerkesszük meg a fent leírt módon az ezen B0 ponthoz tartozó ABC0 háromszöget. Ebben is MBC0 az MB0C0 tükörképe, s így
ABC0=MB0C0=90.

 

V. megoldás: Keressük azon közös AB oldalú ABC háromszögek közül, melyekre AC:BC=2,6 azt, amelyben a BAC a lehető legnagyobb. A szögek azonban nem változnak, ha a háromszögeket nagyítjuk, vagy kicsinyítjük. Így helyettesíthetjük az összes háromszöget olyanokkal, melyekben az AC oldal közös. Ekkor
BC=AC2,6=513AC
is az összes háromszögekben egyenlő, az összes B pontok tehát egy C körül r=513AC sugárral rajzolt körön vannak. A BAC akkor maximális, ha AB e kör érintője, tehát BCAB és Pythagoras-tétele alapján
AB=2,4BC,  vagyis  BC=512AB.

Számosan differenciálással oldották meg a feladatot, ami ‐ mint láttuk ‐ teljesen felesleges.
 

2. feladat.
I. megoldás: Jelöljük a keresett BC távolságot x-szel és legyen a személy-, teher- és gyorsvonat sebessége rendre c1, c2, ill. c3 km/perc. A diák megfigyelése szerint
5c1+5c2=15,(1)5c2+5c3=11.(2)



A BC=x távolságot a személyvonat xc1 perc alatt teszi meg és ez alatt a tehervonat 10c2 percig van úton B-től A-ig, és utána a gyors 10+xc3 percig A-tól C-ig, tehát
xc1=10c2+10+xc3.(3)

Tehát 3 egyenletünk van 4 ismeretlennel, vagyis nem határozhatók meg mind az ismeretlenek, de jelen esetben x meghatározható, csak c1, c2 és c3 marad határozatlan.
(1)-ből (2)-t kivonva
5c1-5c3=4,  amiből  1c1-1c3=45.(4)

(2)-ből
1c2+1c3=115,(5)

(3)-ból
xc1-xc3=10c2+10c3,
vagyis
x(1c1-1c3)=10(1c2+1c3).

(4) és (5) figyelembevételével
45x=10115,
amiből
x=1104=27,5  km.

 

II. megoldás: A diák megfigyelése szerint a személyvonat és a tehervonat egymásután 5 ‐ 5 km-t tesz meg összesen 15 perc alatt, míg a tehervonat és gyorsvonat ugyancsak 5 ‐ 5 km-t tesz meg egymásután összesen 11 perc alatt. Ebből következik, hogy a gyorsvonat 5 km-t 4 perccel rövidebb idő alatt tesz meg mint a személyvonat. A gyorsvonat az AB távolság F felező pontján 15+11=26 perccel a személyvonat után halad át. Mivel 5 km-ként hoz be 4 perc időhátrányt, azért 26 perc időhátrányt 6,55  km=32,5  km után hoz be. Tehát FC=32,5 km és így BC=FC-FB=32,5-5=27,5 km.
 

III. megoldás: Ábrázoljuk grafikusan a vonatok menetét. Először tüntessük fel az A pontból 0 perckor kiinduló személyvonat megtett km-eit, mint a t percek függvényét, tetszőleges sebesség mellett vagyis az AP egyenest tetszőleges szög alatt húzhatjuk (l. ábrát).
 

 

10 km megtevése után B-ből indul vissza a tehervonat A-ba ismét (bizonyos mértékig) tetszőleges sebességgel. A tehervonat 15 percel a személyvonat után ér az 5 km-hez, tehát ábránkon PQ=15 perc, amiből következik, hogy a tehervonat A-ba 30 perccel a személynek (0 perckor történt) indulása után érkezik. (Ábránkról geometriailag leolvasható. Mivel a gyorsvonat sebességének pozitívnak és felülről korlátosnak kell lennie, azért a tehervonat sebessége sem egészen tetszőleges. Ha a gyorsvonat részére óránkénti 150 km-es sebességet veszünk felső határnak, akkor 5 km megtevésére a gyorsnak legalább 2 percre, a személynek pedig legalább 2+4=6 percre van szüksége, tehát az 5P távolság 6 perc. Ebből következik, hogy PQ=15 perc távolság legfeljebb az 5P távolság 2,5-szerese.)
A gyorsvonat a 30-ik percben indul el, de ennek sebessége már meg van határozva az előbbi két tetszőlegesen felvett sebesség által, mert 11 perccel a tehervonat után kell az 5 km-hez érnie. Tehát QR=11 perc, vagyis az R pont meg van határozva és így a gyorsvonat menetét feltüntető egyenes is meg van határozva. Ez utóbbinak a személyvonat menetét feltüntető egyenessel való metszéspontja M(x,y). M-nek y ordinátája, mely km-eket jelent, ábránkról leolvasható, de könnyen pontosan ki is számítható ábránkból
y:(y-5)=MA:MP=30:26,
miből
26y=30y-150,
y=37,5  és így  BC=y-10=27,5  km.

Lényegében így oldotta meg a feladatot Ádám András (Hajdúszoboszló, Irinyi János g. IV. o. t.).
 

3. feladat.
I. megoldás: Bebizonyítandó tételünk így is írható:
3+ca-b(b-ca+c-ab)+ab-c(a-bc+c-ab)++bc-a(a-bc+b-ca)=9,


vagyis
ca-bb2-bc+ac-a2ab+ab-cab-b2+c2-acbc++bc-aa2-ab+bc-c2ac=ca-b-(a+b)(a-b)+c(a-b)ab++ab-c-(b+c)(b-c)+a(b-c)bc+bc-a-(c+a)(c-a)+b(c-a)ac==c[-(a+b)+c]ab+a[-(b+c)+a]bc+b[-(c+a)+b]ac=6



Mivel a feltétel szerint -(a+b)=c, -(b+c)=a és -(c+a)=b, azért
2c2ab+2a2bc+2b2ac=2a3+b3+c3abc=6,
vagyis
a3+b3+c3abc=3.(1)

Ennek helyességét kell tehát bizonyítanunk. Feltételünk szerint c=-(a+b), és így
a3+b3+c3abc=-a3+b3-(a+b)3ab(a+b)=-a3+b3-a3-3a2b-3ab2-b3ab(a+b)=3ab(a+b)ab(a+b)=3.



Ezzel tételünket bebizonyítottuk.
 

Jegyzet: Az adott feltételek mellett az (1) alatti azonosság még így is bizonyítható:
(a+b+c)3=a3+3a2b+3ab2+b3+3(a+b)2c+3(a+b)c2+c3==a3+b3+c3+3ab(a+b)+3(a+b)2c+3(a+b)c2=0,  és mivel  a+b==-c,  azért  
a3+b3+c3-3abc+3c3-3c2=0,
amiből
a3+b3+c3=3abc.

 

II. megoldás: Az a, b, c, számok mind különbözők és egyike sem lehet 0, mert különben az adott szorzat értelmetlen.
Jelöljük a szorzat első tényezőjét A-val, második tényezőjét B-vel.
A=(a-b)ab+(b-c)bc+(c-a)acabc==a2b-ab2+b2c-bc2+ac2-a2cabc=a2(b-c)-a(b2-c2+bc(b-c)abc=(b-c)[a2-a(b+c)+bc]abc=(b-c)(a-b)(a-c)abc=-(a-b)(b-c)(c-a)abc.



B=c(b-c)(c-a)+a(a-b)(c-a)+b(a-b)(b-c)(a-b)(b-c)(c-a)==-a3+b3+c3-a2b-ab2-a2c-ac2-b2c-bc2+3abc(a-b)(b-c)(c-a)



Tehát
AB=a3+b3+c3-a2b-ab2-a2c-ac2-b2c-bc2+3abcabc.

Adjuk hozzá a számlálóhoz az (a+b+c)3=a3+b3+c3+3a3b+3ab2+3a2c+3ac2+3b2c+3bc2+6abc kifejezést, amely a feltételünk szerint 0-val egyenlő.
AB=2(a3+b3+c3+a2b+ab2+a2c+ac2+b2c+bc2)+9abcabc==2[a2(a+b+c)+b2(a+b+c)+c2(a+b+c)]+9abcabc


Mivel tétetelünk szerint a számláló első tagja 0, azért
AB=9abcabc=9,  ami bizonyítandó volt.

Így végezte el a bizonyítást Szekerka Pál (Bp. VI. Kölcsey g. IV. o. t.)
Sok pályázó hivatkozott arra, hogy egy azám és reciprokának összege 2, megfeledkezve arról, hogy ez csak pozitív számokra érvényes.