Cím: Kossuth-díjasaink (1951. május)
Füzet: 1951/május, 1. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Március 15-én délben osztotta ki a Magyar Népköztársaság elnöki tanácsának elnöke a Parlamentben a Kossuth-díjakat az arra érdemeseknek. A Kossuth-díjakban is az jut kifejezésre, hogy mennyire számon tartja a magyar nép állama, hogy ki mivel járul hozzá hazánk gazdasági és kulturális életének minél gyorsabb emelkedéséhez. Az illetékesek figyelmét nem kerüli el az élet egyetlen területe sem. A jutalmazottak közt egyformán megtaláljuk az üzemi és mezőgazdasági munka hőseit nem kevésbé, mint a tudományok és művészetek előre vivőit. Ezek között az idei díjkiosztás ismét nagy elismerést hozott a matematikusoknak is. Három kiváló tudósunk:

 

Hajós György, Péter Rózsa és Alexits György
 


részesült Kossuth-díjban.
Nevük nem ismeretlen olvasóink számára. Tudományos munkájuk mellett időt szentelnek a matematika népszerűsítése, oktatása kérdéseinek is és részt vesznek tanulóversenyek rendezésében. Munkásságukat a Matematikai Lapok fogja részletesen ismertetni.
A múltban munkájukat még annyira sem becsülték meg, hogy megfelelő munkakörbe kerülhettek volna, ma azonban megbecsülés és elismerés mellett pénzjutalomban is részesültek.
A magyar diákság szeretettel köszönti őket ez alkalomból és további gazdag sikereket kíván munkásságukhoz.