Cím: Az olvasó hozzászól (1951. május)
Füzet: 1951/május, 39. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Debrecenből többen küldtek be szerkesztési eljárásokat a szög harmadolására. Meg sem próbálják azonban indokolni, hogy miért remélnek eljárásukkal három egyenlő szöget kapni. Mi is csak azt üzenhetjük: bebizonyított tény, hogy csak körző és vonalzó segítségével nem sikerül akármilyen szöget pontosan három egyenlő részre osztani. Ez nem zárja természetesen ki azt, hogy másmilyen eszközökkel ne sikerülhessen a szerkesztés, vagy hogy ne lehetne körző és vonalzó segítségével elég pontos közelítő eljárást találni. Szögharmadoló eszköz is, közelítő eljárás is ismeretes.
J. J. eljárása nem alkalmas közelítésnek sem. Alkalmazza módszerét nagyon hegyes szögekre és a harmadolandó szögnél lényegesen nagyobb ,,harmadrészt'' kap.
Sz. F. Mindkét eljárása ahhoz vezet, hogy a szög csúcsa körül rajzolt körnek a szög szárak által kivágott pontok közti húrját osztja egyenlő részekre és az osztópontokat köti össze a csúccsal. (Bizonyítsa ezt be második módszeréről). Ez az eljárás kis szögekre első közelítésben tűrhető közelítést ad. Már 90-ra jelentékeny a hiba. Trigonometriai számítással maga is igazolhatja, hogy eljárása nem pontos.
Z. L. Beküldött megoldásaiban bizony volt kifejezett tárgyi hiba. Előfordulhat pl. az, hogy egy törtben egyes törzsszámok csak a nevezőben forduljanak elő a számlálóban ne, de a tört értéke mégis egész legyen ?