Cím: Csuklós négyszögek
Szerző(k):  Szőkefalvi Nagy Gyula 
Füzet: 1950/október, 166 - 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A körző csuklós műszer, amelyben két kar (szár) közös pontja, a körző sarka, csuklója körül elforgatható. Ha a saroktól a körző hegyéig a két szár hossza a és b (a), akkor a körzővel olyan és csak olyan köröket lehet rajzolni, amelyeknek r sugara a-b és a+b között van, mert a, b és r egy háromszög három oldala.
Bizonyos számú állandó hosszúságú kar, amelyeket bizonyos közös pontjaik, csuklók körül el lehet forgatni, csuklós szerkezetet alkot. Ebben a csuklók körül forgatható karok szöge változik.
A körző után a csuklós négyszög a legegyszerűbb csuklós szerkezet. Az ABCD csuklós négyszög AB=a, BC=b, CD=c és DA=d hosszúságú karból, s ezeket a karokat az egy síkban fekvő A, B, C és D pontban egymáshoz kapcsoló A, B, C és D csuklóból áll. Mivel a, b, c és d egy négyszög négy oldala, azért a négy kar közül akármelyik kisebb, mint a többi három kar összege. Általános csuklós négyszögben a karok hossza különböző lehet és két szomszédos kar összege általában nem egyenlő a másik két kar összegével. A csuklós négyszög egyik szögétől, pl. a DAB=α szögtől függ a többi szög, a két átló hossza és két különböző kar egy-egy pontjának távolsága.
Egy csuklós négyszöget a karok lehető elfordításával igen változatos alakokra lehet hozni. Ugyanaz a csuklós négyszög lehet egyszer konvex, máskor konkáv, harmadszor magát keresztező négyszög, sőt háromszög alakot is mutathat. Ez az utóbbi alak akkor fordul elő, ha két kar egy egyenesbe esik. Az ABCD csuklós négyszög alakjának változtatásakor az a és d kar csak akkor eshetik egymás meghosszabbításába (α=180), ha a+d, b és c egy valóságos, vagy egyenes szakaszra elfajuló háromszög oldalai, ekkor a+db+c, s az A csukló a BCD háromszög BD oldalára esik. Az a és d kart akkor fordíthatjuk egymásra (α=0), ha az ad esetben a-d, b és c egy háromszög oldalai. Ekkor az ABCD csuklós négyszög alakja BCD háromszög, amelynek DB oldalához folytatásként csatlakozik a BA szakasz.
Egy csuklós négyszög egyenes szakaszra fajul el, ha csuklói egy egyenesre kerülnek. Ez akkor fordulhat elő, ha két szomszédos kar együttes hossza a másik két kar együttes hosszával egyenlő, miként paralelogrammában és deltoidban. Deltoidalakú csuklós négyszögnek van L alakja is, amikor két csukló egymásra esik, s azokból kiinduló karok fedik egymást és egymásra merőlegesek.
Az ABCD csuklós paralelogrammából származó keresztező négyszög, ellenparalelogramma d karjának (A és D csuklójának) rögzítésekor a csuklós négyszög többi három karjának elforgatása alatt a P keresztezéspont A és D gyújtóponttal és AB=CD=a hosszúságú főtengellyel bíró ellipszisen mozog.

 
1. ábra.
 

Az AB és CD szemközt fekvő és egyenlő oldal P metszéspontja A-tól és C-től egyenlő távolságra van, mivel az ABC és ADC háromszög egybevágósága miatt az APC háromszög AC alapján fekvő szögek egyenlők. Emiatt AP=PC és
AP+DP=PC+DP=CD=AB=a.
A P keresztezéspontnak ezt a tulajdonságát használta fel 1931-ben Yates R. amerikai matematikus ellipszisrajzoló készülékének elkészítésére. (Készülékét általánosabb görbék rajzolására szükséges alkatrészekkel is fölszerelte.)
Már a gőzgép felfedezője Watt is használt csuklós paralelogrammát, hogy a dugattyú mozgása a gőzhengerben lehetőleg egyenesvonalú legyen.
*

A csuklós négyszögnek egy olyan csuklóját, amelynek szöge 0 és 180 között minden szögértéken átmehet, teljes fordulású csukló-nak nevezzük.
Az ABCD csuklós paralelogramma mind a négy csuklója teljes fordulású. Ha az A és C csuklót annyira széthúzzuk, hogy B és D az AC szakaszra essék, akkor α=γ=0 és β=δ=180. Ha pedig a B és D csukló széthúzásával A és C a BD szakaszra esik, akkor α=γ=180 és β=δ=0. Amíg a csuklós paralelogramma egyik szélső (elfajult) alakjából a másikba átmegy, mindegyik szöge átmegy 0 és 180 között minden szögértéken.
Olyan csuklós négyszögre, amelyben a karok hossza különböző, a következő tételt mondhatjuk ki:
Egy olyan csuklós négyszögben, amelynek négy karja közül van egy legkisebb és egy legnagyobb, vagy két csukló teljes fordulású, vagy egy sem. Ha van a csuklós négyszögben teljes fordulású csukló, akkor az a két csukló ilyen, amelyet a legrövidebb kar köt össze. A legrövidebb karral összekapcsolt két csukló mindig teljes fordulású, ha a legrövidebb és a leghosszabb kar együttes hossza nagyobb, mint a másik két kar együttes hossza.
A tételnek két megoldását adjuk. Aki még trigonometriáról nem hallott, az az elsőt átugorhatja. Először azt vizsgáljuk, hogy az ABCD csuklós négyszög oldalainak a, b, c, d hosszából milyen következtetést lehet vonni az α szögre.
 

 

Az ABD háromszögben a cosinustétel szerint
BD2=a2+d2-2adcosα;
a BCD háromszögben pedig
|b-c|BDb+c,
(itt egyenlőség jele is állhat, mivel a B, C és D pont egy egyenesre is eshet). Így cosα-ra a következő egyenlőtlenségeket kapjuk:
C1=a2+d2-(b+c)22adcosα=a2+d2-BD22ada2+d2-(b-c)22ad=C2.(1)


Kérdés, milyen értékek közt változhat α? Milyen feltételek mellett érheti el cosα a fenti határokat? A cosinus függvény 0 és 180 között egynél nem nagyobb számértékű minden valós C értéket fölvesz, tehát minden olyan C értéket, amelyre 1+C0 és 1-C0, mert ekkor szükségképpen |C|1.
1-C1=(b+c)2-(a-d)22ad=(b+c+a-d)(b+c+d-a)2ad>0


és
1+C2=(a+d)2-(b-c)22ad=(a+d+b-c)(a+d+c-b)2ad>0


mindig teljesül, mert a négyszög bármely oldala kisebb, mint a többi háromszög összege.
Így ha
1+C1=(a+d)2-(b+c)22ad0,
akkor van olyan α1 szög, amelyre cosα1=C1, különben pedig nincsen. Ha nem az egyenlőségjel érvényes, akkor α1<180. Ez pedig egyértelmű azzal, hogy
a+d>b+c.
Ekkor cosα1=C1cosα, tehát αα1<180.
Hasonlóan: ahhoz, hogy legyen olyan α2, amelyre cosα2=C2, kell, hogy
1-C2=(b-c)2-(a-d)22ad0,azaz|b-c||a-d|
legyen. Ekkor cosαC2=cosα2 folytán αα2, és α2>0, ha
|b-c|>|a-d|.
Ha az a+d>b+c és |a-d|<|b-c| egyenlőtlenség egyszerre teljesül, akkor 180>α1αα2>0.
Ha ellenben egyszerre fennáll az a+db+c és az |a-d||b-c| egyenlőtlenség is, akkor az α szög 0 és 180 között minden értéket felvehet, mivel cosα-nak 0 és 180 között nincs sem legkisebb, sem legnagyobb értéke. Ekkor az A csukló teljes fordulású.
Számítás nélkül is könnyű bebizonyítani, hogy az a+db+c és az |a-d||b-c| egyenlőtlenség fennállása esetén A teljes fordulású csukló, különben pedig nem az.
Föltételezhetjük, hogy ad. Vizsgáljuk ismét a BD átlót. A négyszög bármely helyzetében az ABD-ből azt kapjuk, hogy
a-dBDa+d,
a BCD-ből pedig
|b-c|BDb+c.

Ezek szerint az AD kart akkor lehet az AB kar meghosszabbításába forgatni, ha
a+db+c(2)
és akkor lehet ráforgatni az AB karra, ha
a-d|b-c|.
Ha valamelyik egyenlőtlenség helytelen, akkor a megfelelő forgatás sem hajtható végre. Tegyük fel, hogy bc, ekkor az utóbbi egyenlőtlenségben elhagyható az abszolútérték jele, mert a különbség pozitív, és az egyenlőtlenség így rendezhető:
b+da+c.(3)
(2)-t és (3)-at összeadva
a+b+2da+b+2c;azazdc.
Mivel feltettük, hogy ad és bc, így azt kaptuk, hogy d a legrövidebb kar, a leghosszabb pedig a vagy b. Mindkét esetben a (2) és (3) azt mondja, hogy a legrövidebb és leghosszabb oldal együtt nem lehet hosszabb a másik kettő összegénél. Ekkor és csak is ekkor lehet az A csúcs ‐ és az eredmény mutatja, hogy egyúttal a legrövidebb oldal másik végpontja a D csúcs is ‐ teljes körülfordulású.
Ezek szerint a csuklós négyszögnek kétféle fajtája van, az egyik fajtának van teljes fordulású csuklója, a másiknak nincs. Az olyan csuklós négyszöget, amelynek nincs teljes fordulású csuklója, a karok forgatásával nem lehet úgy alakítani, hogy az egyik csuklóban a két kar szöge egyszer 0 és máskor 180 legyen. Mindig lehet azonban úgy alakítani, hogy egyszer valamelyik csuklóban a két kar szöge 0 legyen és máskor pedig egy másik csuklóban a két kar szöge 180 legyen.
Ha ugyanis semmikép sem lehetne az ABCD csuklós négyszöget úgy alakítani, hogy az A, B, C és D csuklóban a két kar α, β, γ, ill. δ szöge közül valamelyik 180 legyen, akkor
αα1<180,ββ1<180,γγ1<180ésδδ1<180
volna, ahol
cosα1=a2+d2-(b+c)22ad,cosβ1=a2+b2-(c+d)22ab,cosγ1=b2+c2-(a+d)22bc,cosδ1=c2+d2-(a+b)22cd.

Ekkor azonban
2adcosα1+2abcosβ1+2bccosγ1+2cdcosδ1=-2ad-2ab-2bc-2cd


és így
2ad(1+cosα1)+2ab(1+cosβ1)+2bc(1+cosγ1)+2cd(1+cosδ1)=0


volna. Ez azonban lehetetlen, mert 0 és 180 között fekvő α1, β1, γ1, δ1 szögre az utolsó egyenlet baloldalának mindegyik tagja pozitív.
Ha pedig α, β, γ, δ közül egy sem lehetne zérus a csuklós négyszögben, akkor volna olyan 180-nál nem nagyobb pozitív α2, β2, γ2, δ2 szög, hogy
cosα2=a2+d2-(b-c)22ad,cosβ2=a2+b2-(c-d)22ab,cosγ2=b2+c2-(a-d)22bc,cosδ2=c2+d2-(a-b)22cd.

Ebből következik, hogy
2ad(1-cosα2)+2ab(1-cosβ2)+2bc(1-cosγ2)+2cd(1-cosδ2)=0.



Ez azonban szintén ellentmondás, mivel az egyenlet baloldalán mindegyik tag pozitív.