Cím: Középiskolai matematikai délutánok- 1951.
Füzet: 1951/március, 240 - 241. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Bolyai Társulat debreceni tagozata az elmúlt tanévben értékes új kezdeményezéssel tette szorosabbá a kapcsolatot matematikusok és a matematika iránt érdeklődő diákok közt. Megszervezte a középiskolai matematikai délutánokat *. A kezdeményezést a folyó tanévben a miskolci, pécsi és budapesti tagozat is átvette.
A délutánok főfeladata a résztvevők érdeklődésének kielégítése és helyes mederbe terelése, s így annak középpontjában a résztvevők kérdései állnak. Ezek egy részére a délutánok vezetői mindjárt válaszolnak. Egyes kérdések azonban bővebb tárgyköröket érintenek. Ezekre, ha kellő érdeklődésre találnak, akkor egy, esetleg több összefüggő előadásban adja meg a választ egy erre felkért előadó.
Az első budapesti délutánon történt meg lapunk tavaszi versenyének az eredményhirdetése. A jelenlevő nyerteseknek Hajós György egyetemi tanár osztotta ki a díjakat röviden méltatva értékes teljesítményüket, majd Surányi János ismertette a verseny feladatainak különböző megoldásait. Ezután került sor a résztvevők kérdéseire és a válaszokra.
A tulajdonképpeni program befejezése után a résztvevők még folytatják sokszor kérdezősködésüket kisebb csoportokban körülfogva a jelen levő matematikusokat, akik igyekeznek teljesen megvilágítani a még tisztázatlanul maradt problémákat, esetleg irodalmi tájékoztatásokkal, feladatok kitűzésével igyekeznek helyes utat mutatni érdeklődésük kielégítésére.
Ezúton is meghívjuk minden olvasónkat Budapestről, Debrecenből, Miskolcról, Pécsről és e városok környékéről ezekre az összejövetelekre. Hívogassák érdeklődő társaikat és ismerősüket és kérjük jegyezzék fel összes felmerülő problémáikat, kérdésüket, kívánságaikat és hozzák magukkal ezekre az összejövetelekre, esetleg küldjék el előre írásban*, hogy részletesebben lehessen rájuk válaszolni.
Nyilván az lesz ezeket olvasva az első kérdésetek, hogy milyen a jó kérdés. Erre nagyon könnyű a válasz, mert minden kérdés jó kérdés. Ha csak annyi haszna van egy kérdésnek, hogy a kérdezőt átsegítette egy problémán, már akkor nem hiába tették fel, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a legegyszerűbben hangzó kérdés is olyan nehézségeket világít meg, amikkel a legtöbb kezdő matematikus szembe kerül.
Várunk tehát összejöveteleinkre minél többőtöket és minél több kérdéseteket.


*Lásd a beszámolót Matematikai Lapok I. (1950) 4. sz. 303-4. old.

*Budapesten Bolyai Társulat, Reáltanoda u. 13‐15, Debrecenben Egyetemi Matematikai Intézet, Miskolcon Nehézipari Műszaki Egyetem, Matematikai Tanszék, Pécsett pedig Pedagógiai Főiskola Matematika) Tanszék címre.