Cím: Gyertek bizonyítsuk be Csebisev tételét 2.
Szerző(k):  Kalmár László 
Füzet: 1948/május, 127 - 128. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 5. feladat megoldásával a Legendre-féle

n!=2[n2]+[n4]+[n8]+...3[n3]+[n9]+[n27]+...5[n5]+[n125]+...
azonosságban (ahol a prímszámok persze n-ig mennek) olyan kulcshoz jutottunk, amely alkalmas egyes, a prímszámokra vonatkozó kérdések megoldására. De vajon hogyan forgassuk ezt a kulcsot, hogy a Csebysev-tétel nyitját megtaláljuk? Mit kezdjünk az n!-sal, hogy épp az n és 2n közötti prímszámokról tudósítson bennünket?
Csebysev eredeti bizonyítása egy nagyon bonyolult, az n! segítségével képezett kifejezés vizsgálatán alapul. Erdős (és már előtte Ramanujan is a Csebysev-féle kifejezés helyett a sokkal egyszerűbb
(2n)!(n!)2=12...n(n+1)(n+2)...2n12...n13...n=(n+1)(n+2)...2n12...n
kifejezést használja. Ezt a kifejezést (2nn)-nel (mondd: 2n alatt n, vagy 2n az n felett) szokás jelölni: általában (mn)-nel az m!n!(m-n)! kifejezést jelöljük. Ez arról nevezetes, hagy egy m-tagú osztályból ennyi féleképpen lehet kijelölni egy n-tagú küldöttséget; így (mn) csak látszólag tört, valójában mindig egész szám az értéke. De Erdős sem azért gondolt arra, hogy, (2nn) segítségével fogjon hozzá a Csebysev-tétel bizonyításához, mert ha egy 2n-tagú osztálynak pontosan a felét visszük kirándulni, akkor éppen (2nn)-féleképpen lehet kijelölni, hogy kik jussanak a kirándulók közé. Hanem azért, mert (2nn)=(n+1)(n+2)...2n12...n meg kell, hogy érezze, hogy n és 2n között vannak prímszámok. Hiszen ezekkel a prímszámokkal minddel osztható, mert a számlálója osztható velük, de a nevezője nem; az n-ig terjedő prímszámok azonban a nevezőjében is előfordulnak, így ezek közül sok kiesik egyszerűsítés közben. Várható hát, hogy ha feltételezzük, hogy n és 2n között nincs prímszám, akkor (2nn) prímtényezős felbontásából sokkal kisebb értéket kapunk (2nn) számára, mint amekkora valójában. Ismerkedjünk meg hát közelebbről a (2nn)-nel!
6. Mutassuk meg, hogy ha a pozitív szám, akkor [2a]-[a] értéke vagy 0, vagy 1.
7. Mutassuk meg, hogy (2nn) mindig egész szám.
8. Mutassuk meg, hogy (2nn) törzstényezős felbontásában egyik prímszám hatványa sem lehet nagyobb 2n-nél. (A hatványról van szó, nem a hatványkitevőről!)
9. Mutassuk meg, hogy (2nn) prímtényezős felbontásában a 2n-nél nagyobb prímszámok legfeljebb első hatványon szerepelnek (azaz vagy nem szerepelnek, vagy csak első hatványon).
10. Mutassuk meg, hogy (2nn) nem osztható a 23n és n közötti prímszámokkal (n-et beleértve, ha prímszám; 23n-et akkor sem értve bele, ha n osztható 3-mal és 23n prímszám).