Cím: A számtani és harmonikus átlagolás egybevetése
Szerző(k):  Dr. Goldziher Károly 
Füzet: 1939/május, 194 - 197. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. A ,,ravasz'' kérdések sorából ismeretes a következő átlagolási feladat: A jármű odafelé t1 idő alatt v1 sebességgel, ugyanazon úton (s2=s1=s), visszafelé t2t1 idő alatt v2 sebességgel haladt; mekkora volt a teljes útra vonatkoztatott átlagos sebessége (v)?
A megoldás algebrai lépései a következők:

2s=v(t1+t2),v=2st1+t2=2ssv1+sv2=2v1v2v1+v2.


Szokásos alakban:
1v=12(1v1+1v2).
Az átlagos sebességet tehát az utak egyenlősége esetén a harmonikus középpel számítjuk. 1
A kérdés ,,ravaszsága'', hogy a felelet nem a köztudatban jobban ismert számtani, hanem az annál kisebb harmonikus átlagot jelöli meg. A számtani átlaghoz a tartamok egyenlősége esetében jutnánk; ugyanis, ha t2=t1=t és s2s1, akkor
s1+s2=2vtv=s1+s22t=t(v1+v2)2t=v1+v22.



A feladat háttere így jellemezhető: Ha a vizsgált mennyiség részleges függése az átlagolás változójával (vagyis a többi változót egyenlőnek tekintve) egyenes arányosságú, úgy az átlagot a számtani középpel, ha fordított arányosságú, úgy a harmonikus középpel számítjuk.
A mechanika és a fizika egyéb területeiről számos idetartozó példát említhetnénk, lévén a legtöbb alapjelenség legegyszerűbb értelmezése illetőleg leírása ugyanezzel a függvénytani háttérrel jellemezhető.
A gazdasági számadások köréből a következő analog megépítésű ‐ a gyakorlatban könnyen elvéthető ‐ szabályra utalunk: A mennyiségek egységére vonatkozó egységárak (pl. 1 kg hány pengő) átlagát a számtani középpel, míg az értékek egységére vonatkoztatott egységárak (pl. 1 pengőért hány darab) átlagát a harmonikus középpel kell számba vennünk.
A bemutatott példa ‐ mely kettőnél több adat esetére közvetlenül kiterjeszthető ‐ óvatosságra inti a gyakorlati számvetőt, ha nyomatékosan utalunk arra, hogy különböző adatok harmonikus átlagolása kisebb értékhez vezet, mint azoknak számtani átlagolása. Két különböző adat (a1a2) esetében ez legegyszerűbben így igazolható: Abból, hogy (a1-a2)2>0, következik az
a12+a22>2a1a2
alapvető elemi egyenlőtlenség, mellyel a számtani és a harmonikus közepek viszonyára (AH) megállapítható, hogy
AH=(a1+a2)24a1a2=a12+a22+2a1a24a1a2>1.

Következő fejtegetésünk célja, hogy ezt a tételt a gyakorlati alkalmazások szempontjából legáltalánosabb alakjában algebrailag igazoljuk.
2. A számtani (aritmetikai vagy egyenes arányosságú) átlagolások általános gyakorlati értelmezése a következő képlettel történik:
A=g1a1+g2a2+...+gnang1+g2+...+gn,
amelyben a1a2...an az n különböző pozitív adat és g1,g2,...gn az adatok megosztását jellemző gyakoriságok (tehát pozitívek; a mechanikából vett analogiával súlyoknak is neveztetnek). Az általános (összetett, mérlegelt) átlag az egyszerű átlag alakját ölti, ha a gyakoriságok egyenlők (vagyis 1-nek vehetők).
A harmonikus (fordított arányosságú) átlagolásnak megfelelő képlete a következő:
1H=1g1+g2+...+gn(g1a1+g2a2+...+gnan).

(Az így értelmezett egyszerű átlagokat középértékeknek (közepeknek) mondjuk, ha nem tekintünk a gyakorlati háttérre és az ilyen formális tárgyalásnál az elemek egyenlőségének esete a középértékek egybevetésénél az egyenlőség jelét involválja.)
3. Igazolandó általános tételünk az elmondottak alapján, hogy különböző a-k esetében
AH>1.

Már az elemi algebrából ismeretes, hogy két különböző pozitív szám mértani közepe nagyobb a harmonikus és kisebb az aritmetikai középnél. (H<G<A). Ennek a híres és sokat alkalmazott tételnek kettőnél több különböző pozitív szám esetére történő elemi kiterjesztése Cauchy nagy francia matematikusnak (1789‐1857.) nevéhez fűződik és megtalálható a Kürschák: ,,Matematikai Versenytételek'' című gyűjtemény 103‐104. oldalán. Cauchy klasszikus bizonyításának magja az
a1a2<(a1+a22)2
alapegyenlőtlenség kiterjesztése akárhány egymástól különböző elemre. 2
A gyakorlati alkalmazások szempontjából hasznosnak véljük, hogy az általános A>H-tételnek direkt, a mértani közép elkerülésével történő, igazolását bemutassuk; ennek érdekessége abban is van, hogy nem valamely elemi egyenlőtlenségnek fokozatos továbbszerkesztéséről van szó, hanem a tárgyalás teljes folyamán a két különböző elem esetére már említett
a12+a22>2a1a2
elemi egyenlőtlenség egyszerű számításszerű alkalmazásával érhetjük be. Eljárásunkat mindjárt a 2. pontban tárgyalt legáltalánosabb gyakorlati felvételre, vagyis az ,,összetett átlagokra'' részletezzük. 3
Jelöléseink legyenek:
P: az a1a2...an szorzat
P(i): a P-szorzat, ha elhagyjuk az aitényezőt; ilyen van n-számú.
P(i,k): a P szorzat, ha elhagyjuk az ai és az ak tényezőt; ilyen van (n2)=n2-n2 számú.
E jelölésekkel írhatjuk, hogy
1H=1g1+g2+...+gn(g1P(1)+g2P(2)+...+gnP(n)P),
tehát
AH=1(g1+g2+...+gn)2P(g1a1+g2a2+...+gnan)(g1P(1)+g2P(2)+...+gnP(n)).

A jobboldalon álló többtagú szorzatos kifejezés a művelet elvégzése után n2 számú tagot szolgáltat; ezek kétfélék:
a) gi2aiP(i)=gi2P-alakúak, ilyen van n-számú,
b) gigkaiP(k)=gigkai2P(i,k)-alakúak, ilyen van n2-n-számú.

A b)-féle tagok kettesével (i,k) összevonhatók, amiáltal n2-n2-számú következő alakú és nagyságú tagot nyerünk:
gigkP(i,k)(ai2+ak2)>2gigkaiakP(i,k)=2gigkP.
Itt látjuk a két különböző elemre vonatkozó ai2+ak2>2aiak elemi egyenlőtlenségnek egyszerű alkalmazását. A b)-féle tagok összegezésével nyert kifejezés tehát nagyobb, mint 2[gigk]P, ahol a szögletes zárójel arra utasít, hogy a g-kből szerkeszthető összes különböző kéttényezős szorzatok összegét kell képeznünk.
Az a) és b)-féle tagok összefoglalásával végül megállapítható, hogy
AH>1(g1+g2+...+gn)2P(g12+g22+...+gn2+2[gigk])P=1,
ami igazolandó volt.
 
 Dr. Goldziher Károly
1L. a 601. fizikai feladatot XIII. évfolyamunkban ‐ 1937/2 ‐, a 194. oldalon. (Szerk.)

2Cauchy bizonyítása az A>G esetre vonatkozik és hasonló módon végezhető a G>H esetre; így az A>H tétel is benne foglaltatik. ‐ Érdemes megemlíteni, hogy az általános egyenlőtlenségek a polinomiális tétel jobboldali kifejezésének megbecsüléséből közvetlenül adódnak.

3Az olvasóra bízzuk, hogy az általános tárgyalás lépéseit az n=3,4 esetben részletesen kövesse.