Cím: 1937. A XLI. Eötvös Loránd matematikai tanulóverseny tételei - 2.
Füzet: 1938/január, 129 - 134. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I.

 

1363. Legyen a pozitív egész a1, a2, ...an számok összege kisebb a pozitív egész k számnál. Bebizonyítandó, hogy
a1!a2!...an!<k!.

I. Megoldás. Kimutatjuk, hogy
a1!a2!...an!<(a1+a2+...+an)!.
Ugyanis
a1!=a1!

a2!=123...a2<(a1+1)(a1+2)...(a1+a2)=(a1+a2)!a1!,a3!=123...a3<(a1+a2+1)(a1+a2+2)...(a1+a2+a3)=(a1+a2+a3)!(a1+a2)!,.........,an!=123...an<(a1+a2+...+an-1+an)!(a1+a2+...+an-1)!.

A megfelelő oldalakat szorozva:
a1!a2!a3!...an!<a1!(a1+a2)!a1!(a1+a2+a3)!(a1+a2)!...(a1+a2+...+an-1+an)!(a1+a2+...+an-1)!.

A jobboldalon a számláló tényezői a nevezőben is előfordulnak, kivéve a legutolsót, tehát
a1!a2!a3!...an!<(a1+a2+...+an-1+an)!<k!.

Egry György János (Kölcsey Ferenc g. VIII. o. Bp. VI.)

 

II. Megoldás. Legyen a1+a2+...+an=s. Ekkor s! jelenti az s különböző elem permutációit.
Ha az s különböző elemet szakaszokra osztjuk, melyekben az elemek száma rendre a1, a2, ..., an és ezen szakaszok elemeit egymás között permutáljuk, rendre a1!, a2!, ..., an! permutacióit kapunk. Ha továbbá ezen különböző szakaszokból keletkező permutációkat ‐ a sorrendjük szerint ‐ minden lehetséges módon összekapcsoljuk, keletkezik
a1!a2!...an!
permutáció, melyek mindegyike benne van az s elem összes s! számú permutációi között. De ezekkel nem merítettük ki az összes s! számú permutácót, mert ezek között vannak olyanok is, melyek az
a1!,a2!,...,an!
számú permutációk sorrendjének felcserélésével keletkeztek és olyanok is, amelyekben az előbbi n szakasz valamelyikéből egyik vagy másik elemet átteszünk egy másik szakaszba és így permutálunk. Eszerint
a1!a2!...an!<(a1+a2+...+an)!<k!.
Sándor Gyula (Kölcsey Ferenc g. VII. o. Bp. VI.)

 

III. Megoldás. A csoportosítások tanában
P=k!a1!a2!...an!
ahol i=1naik, jelenti a k elemből alkotható permutációk számát, ha a k elem között a1, ill. a3, ..., ill. an számú elem egyenlő, tehát P az egységnél nagyobb egész szám, még akkor is, ha i=1nai=k.
Királyhidi Gyula (Szent-László g. VIII. o. Bp. X.)

 

II.

 

1364. Legyen a tér három köre oly tulajdonságú, hogy páronként érintkeznek és e három érintkezési pont egymástól különbözik. Bebizonyítandó, hogy e három kör vagy egy gömbön vagy egy síkon fekszik. (Két térbeli kör akkor neveztetik érintkezőnek, ha közös pontjuk és ebben közös érintőjük van.)
 

Megoldás. Előrebocsátjuk, hogy a kör érintője a kör síkjában fekszik. Ha két érintkező kör nem fekszik egy síkban, akkor közös érintőjük a két kör síkjának metszési vonala.
a) Ha a három kör közül kettő, k1 és k2 egy síkban (S) fekszik, akkor a harmadik kör, k3 is az S síkban fekszik.
Ugyanis k1 és k3 közös érintője az S, k2 és k3 közös érintője is az S síkban fekszik. Ezen két érintő meghatározza a k3 síkját, azaz S-t.
b) Ha két kör nem fekszik egy síkban, akkor a harmadik sem feküdhetik az előbbiek egyikével sem egy síkban, ha a három érintkezési pont különböző: a három kör, k1, k2, k3 (O1, O2, O3 középpontokkal) a különböző S1, S2, S3 síkokban fekszik. Két kör közös érintője síkjuknak metszésvonala; a három közös érintő egy triéder élei. A triéder csúcsa legyen P.
 
 

A k1 és k2 körök érintési pontja legyen C, a k2 és k3 köröké A, a k3 és k1 köröké B. Az O1C és O2C sugarak meghatároznak egy Σ3 síkot, mely a PC közös érintőre merőleges.* Ha a Σ3 síkban O1C-re az O1-ben és O2C-re az O2-ben merőlegest állítunk, ezek egy ω pontban metszik egymást. Már most O1ωS1, O2ωS2,* tehát ω a k1 és k2 körök minden pontjától egyenlő távolságban van: ω oly gömb középpontja, melynek gömbi körei k1 és k2. A gömb sugara ωC=ωB=ωA=R.
 
 

Már most az O1BO3Σ2 síkban az O3 pontban, S3-ra merőleges egyenesnek metszenie kell az O1ω egyenest; az O2AO3Σ1 síkban az O3 pontban, S3-ra merőleges egyenesnek metszenie kell az O2ω egyenest. Ez csak úgy lehetséges, ha O1ω-t és O2ω-t éppen az ω-ban metszi,* azaz ω a k3 kör minden pontjától ωB=ωA=R távolságban van. Eszerint k1, k2, k3 körök az (ω,R) gömbön feküsznek.
Az ω a Σ1, Σ2, Σ3 síkoknak közös pontja; oly triéder csúcsa, melynek élei ωO1, ωO2, ωO3.
 
 

c) Ha P a végtelenben van, akkor a triéder éleiként szereplő közös érintők párhuzamosak (egy hasábos tér élei). Egy kör két érintője akkor párhuzamos, ha az érintési pontok egy átmérő végpontjai. Jelen esetben tehát az ABC oldalai a k1, k2, k3 körök átmérői; a Σ1, Σ2, Σ3 síkok összeesnek az ABC síkjával, tehát ω is ezen síkban van és nem más, mint az ABC köré írt kör középpontja.
Weisz A.

 

III.

 

1365. Tegyük fel, hogy az A1, A2, ...An pontok nem feküsznek egy egyenesen. Legyen továbbá P és Q két oly különböző pont, melyre
A1P+A2P+...+AnP=A1Q+A2Q+...+AnQ=s.

Bebizonyítandó, hogy van oly K pont, amelyre
A1K+A2K+...+AnK<s.

 

Megoldás. Jelölje K a PQ távolság felezőpontját. Kössük össze a P, Q, K pontokat az Ai ponttal és hosszabbítsuk meg az AiK-t a KBi=AiK távolsággal. Ekkor AiPBiQ négyszögben az átlók: AiBi és PQ felezik egymást a K pontban, tehát a négyszög parallelogramma és ezért QBi=AiP. Az AiQBi oldalaira nézve érvényes:
AiBi<AiQ+QBivagyis2AiK<AiQ+AiP.

 
 

Alkalmazva ezen egyenlőtlenséget az i=1, 2, ...n esetek mindegyikében, keletkezik
2i=1nAiK<i=1nAiP+i=1nAiQ=2S,
tehát
i=1nAiK<s.

Holzer Pál (Faludi Ferenc g. VIII. o. Szombathely)

*Ugyanis O1CPC és O2CPC.

*O1ωS1, mert: Σ3PC, tehát PC merőleges a Σ3 síkban fekvő bármely egyenesre; így O1ωPC és O1ωO1C. Hasonlóan következik: O2ωS2.

*Ha az e3 egyenes, mely nem fekszik az e1 és e2 egymást metsző egyenesek síkjában, metszi úgy az e1-et, mint az e2-t, akkor e3 az e1 és e2 metszéspontján megy keresztül.