Cím: Megjegyzések a tanulóverseny II. feladatához
Szerző(k):  Faragó Andor 
Füzet: 1938/január, 132 - 134. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Egyik-másik megoldásban felmerült azon állítás, hogy az érintkező k1 és k2 körök köré írt gömb ω középpontja a két kör síkjának szögét felező síkban fekszik. Két sík szögét felező sík bármely pontja a két kör síkjától egyenlő távolságban van, azaz eszerint O1ω=O2ω lenne, ami nyilván csakis azon esetben lehet igaz, ha az O1 és O2 körök sugarai egyenlők.
Az előbbi ‐ téves ‐ felfogás szerint ω oly gömb középpontja is lenne, mely a P (ABC) triéder lapjait (belülről) érinti. Általában azonban csakis azon gömb középpontja, mely a triéder éleit az A, B, C pontokban érinti.
Ugyanis, amint a megoldásban láttuk, az ω gömb keresztülmegy az A, B, C pontokon. Láttuk továbbá, hogy az AP egyenes merőleges Σ3 síkra, tehát APωA; ez annyit jelent, hogy AP az ω gömböt az A pontban érinti. Hasonlóan BPωB és CPωC: a P (ABC) triéder élei az ω gömböt az A, B, C pontban érintik.
Mivel pedig ωA=ωB=ωC és PA=PB=PC,* a Pω egyenes merőleges az ABC síkra és ezt az ABC köré írt kör középpontjában döfi. Azt is mondhatjuk, hogy az ω gömb oly kúpfelületet érint az ABC köré írt kör mentén, melynek tengelye P-ből az ABC síkjára állított merőleges és a P(ABC) triéder élei alkotói. Ha P a végtelenbe kerül, akkor a kúpból henger lesz, melyet az ω gömb az ABC köré írt kör mentén érint: ezen kör az ω gömb legnagyobb köre lesz.
b) III. évfolyamunkban (119. o.) a 200. feladatban a következő kérdéssel foglalkoztunk: mi a feltétele annak, hagy két kör a térben ugyanazon gömbön feküdjék.*
Legyen a két kör (O1) és (O2); síkjuk metszésvonala RS. Ha (O2)-t RS körül az (O1) síkjában forgatjuk, kapjuk az (O'2) kört. Hogy (O1) és (O2) ugyanazon gömbön feküdjék, annak szükséges és elégséges feltétele, hogy RS az (O1) és (O'2) körök hatványvonala legyen.
Ezen feltétel kielégítése ugyanis magában foglalja azon követelmény kielégítését, hogy ha a két kör síkjára az O1 ill. O2 középpontban merőlegeseket emelünk, ezek (egy síkban feküdve) valóban messék egymást, mégpedig egy olyan ω pontban, mely az (O1) és (O2) körök minden pontjától egyenlő távolságban van.
Ha az (O1) és (O2) körök valóban egy gömbön feküsznek, melynek középpontja ω, akkor ωO1(O1) és ωO2(O2), tehát az O1ωO2 sík merőleges az (O1) és (O2) síkok mindegyikére és így e két sík RS metszővonala merőleges az O1ωO2 síkra. Ha ezen síkot RS az M pontban metszi, RSMO1, és RSMO2. Forgassuk az O2 síkját az O1 síkjába: akkor ezen forgásnál MO2 állandóan merőleges marad RS-re és így az [O1] síkban MO1 egyenessel esik össze, azaz RS merőleges a két kör centrálisára, O1O2-re. Azonban M pontnak úgy az (O1), mint az (O2) körre vonatkozó hatványa megegyezik az M pontnak az ω gömbre vonatkozó halványával: kell, hogy RS az O1 és O'2 körök hatványvonala legyen. Ezen feltétel tehát szükséges!
Megfordítva: ha az [O1] és [O2] metszővonala, RS, hatványvonala az (O1) és (O'2) köröknek úgy, hogy e két kör centrálisa RS-t az M pontban metszi, akkor O1MRS és O2MRS, tehát az O1MO2 sík is RS. Az O1MO2 síkban állítsunk O1-ben O1M-re, O2-ben O2M-re merőlegest: ezen két merőleges metszőpontja legyen ω. Ekkor ωO1[O1], mert merőleges az [O1] sík két egyenesére, t. i. O1M-re és RS-re. Hasonlóan ωO2[O2]. Ebből következik: hogy ω az (O1), ill. (O2) minden pontjától egyenlő távolságban van. Most még csak azt kell kimutatnunk, hogy ω távolsága az (O1) pontjaitól megegyezik az (O2) pontjaitól való távolságával.

 
 

Feltettük azonban, hogy RS az (O1) és (O'2) körök hatványvonala. Ha MO1 az (O1) kört az A1 és A'1, MO2 az (O2) kört az A2 és A'2 (diametrálisan szembenfekvő) pontokban metszi, akkor
MA1¯MA'1¯=MA2¯MA2'¯,
azaz az A1, A'1, A2, A2' pontok egy körön feküsznek, melynek középpontja nyilván ω, tehát
ωA1=ωA'1=ωA2=ωA'2=R,
ahol R a gömb sugara, és az A pontokon átmenő kör a gömb egyik legnagyobb köre.
c) Már most felvethetjük a kérdést: mi a feltétele annak, hogy három, különböző síkban fekvő kör egy gömbön feküdjék? A három kör síkjai egy triéder lapjai. A triéder élei e1, e2, e3. Ezeknek a b) alatti feltételt kell kielégíteniük, azaz e1 hatványvonala legyen a k2 és k'3*
(vagy k3 és k'2) körök.
Ha e1 hatványvonala a k2 és k'3 köröknek, k2 és k3 egy gömbön feküsznek, melynek középpontja ω, az O2-ben a k2 síkjára és az O3-ban a k2 síkjára állított f2 és f3 merőlegesek metszőpontja. Azonban e2 hatványvonala a k3 és k'1 köröknek; k3 és k1 oly gömbön feküsznek, melynek középpontja közös pontja az O1-ben a k1 síkjára állított f1 merőlegesnek és f3-nak. Továbbá e3 a k1 és k'2 körök hatványvonala: k1 és k2 oly gömbön feküsznek, mely az f1 és f2 metszőpontja. Eszerint a nem egy síkban fekvő f1, f2 és f3 egyenesek páronként metszik egymást, kell tehát, hogy f1 az f2 és f3 egyenesek egy ponton menjenek keresztül és ezen pont ω, a szóbanforgó gömb középpontja.
 
 

(Forgassuk a k2-t e3 körül k1 síkjába, k'2 helyzetébe, a k3-t e2 körül ugyancsak k1 síkjába k'3 helyzetébe. Ekkor e3O1O'2 és e2O1O'3. Ezen forgatásoknál az e1 az első esetben e'1, a második esetben e''1 helyzetbe kerül. O'2-ből az e'1-re ill. az O'3-ből az e''1-re állított merőleges talppontja M'1 ill. M''1; ezekre nézve PM'1=PM''1. Az e'1 pontjainak k'2 körre vonatkozó hatványa megegyezik az e''1 megfelelő pontjainak a k'3 körre vonatkozó hatványával. A P pontnak mind a három körre vonatkozó hatványa egyenlő: a P pontból egyenlő hosszúságú érintődarabokat húzhatunk a három körhöz.)
A II. versenytételben megadott helyzet ezen általánosabb helyzetnek különös esete. Ha ugyanis a három kör páronként érintkezik, akkor két-két kör közös érintője ‐ t. i. a két kör síkjának metszésvonala ‐ a két körnek hatványvonala lesz, ha az egyik kör síkját ezen vonal körül ‐ a másik kör síkjába forgatjuk.
*ωAP=ωBP=ωCP, mert ωA=ωB=ωC=R, ωP közös és ωP-vel szemben fekvő szög derékszög.

*A körök síkjai nem párhuzamosak!

*   Hak3-te1körülk2síkjábaforgatjuk,keletkezikk'2,  Hak2-te1,,k3,,,,,,k'2.-nek s. í. t.