Cím: Sokszögekre vonatkozó szélső érték feladatokról
Szerző(k):  Fejes László (1936) [0-0] 
Füzet: 1937/április, 229 - 232. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Jelentsen K az alábbiakban egy csúcspontnélküli zárt konvex síkgörbét. Tekintsük a K-ba írható legnagyobb területű háromszöget.* Ez a háromszög legjobban közelíti meg K területét oly értelemben, hogy az eltérés K és a háromszög területe között erre a legkisebb az összes K-ba írható háromszögek közül.
Kérdés mármost, hogy ez a legjobban approximáló ‐ vagy mint mondani szokás extrém ‐ háromszög milyen tulajdonsággal bír?
Nem egyszerű feladat mindazon tulajdonságot megadni, amelyek egyértelműen meghatározzák a háromszöget; másszóval: megadni a szükséges és elégséges feltételét annak, hogy valamely K-ba írt háromszög maximális területű legyen. Könnyű ezzel szemben erre egy igen jellemző, de pusztán szükséges feltételt találni, amelyet általánosabb alakban adunk meg:
A K-ba írható legnagyobb területű n-szög bármely csúcspontjában a K-hoz húzott érintő párhuzamos a két szomszédos csúcsponton át fektetett szelővel.
Tegyük fel u. i., hogy valamely K-ba írt n-szög nem bír ezzel a tulajdonsággal. Hagyjuk ekkor változatlanul az n-szög n-1 csúcspontját, az n-ediket azonban hozzuk a fent megjelölt helyzetbe. A sokszög területe ezzel nyílván növekedett.
Az alábbiakban hasonlóan fogunk eljárni. Jellemezni fogjuk az extrém sokszöget bizonyos tulajdonsággal. Nem vizsgáljuk azonban, hogy valamely polygon, mely ilyen tulajdonsággal bír, vajon extrém sokszög-e?
2. A K köré írható legkisebb területű n-szög minden oldalát a K-val való érintési pontja felezi.
Ennek, valamint az ezt követő tételnek a bizonyításánál felhasználunk egy, az analízisben gyakran szereplő segédtételt:
Legyenek φ(x) és ψ(x) x0 környezetében folytonos függvények. Ha most φ(x)0<ψ(x0), akkor megadható egy pozitív h szám, úgy, hogy φ(x)<ψ(x), valahányszor |x-x0|<h.

 
 
1. ábra
 

Vegyünk ezután tekintetbe egy polygont, melynek egyik AB oldalát az O érintési pont nem felezi: AO¯>OB¯. (1. ábra.) Válasszunk AO-on egy C pontot O-hoz oly közel, hogy AC>CB. A C-ből húzott érintőnek a szomszédos oldallal ill. annak meghosszabbításával való metszéspontja legyen A' ill. B'. Mivel A'C¯ ill. CB'¯ az OC¯ távolsággal folytonosan változik, választhatjuk segédtételünk alapján C-t úgy, hogy A'C¯>CB'¯ legyen. Ekkor azonban területüket illetőleg: CBB'Δ<CAA'Δ.
Ha tehát AB-t a többi oldal érintési pontjainak változatlanul hagyása mellett A'B'-vel helyettesítjük, akkor az így előálló sokszög területe az eredetivel szemben csökken. U. i. az új sokszög területéből CAA'Δ kiesik, ellenben hozzájárul a CBB'Δ; a kiesés nagyobb, mint a növekedés.
 
 
2. ábra
 

3. 1.-ben a K-ba, 2.-ben a K köré írt n-szögek közül vizsgáltuk azt, melyre a polygon és K közt lévő terület minimális. Most a polygonra semmi kikötést nem téve, fogjuk jellemezni azt az n-szöget, melyre ez a ,,területi eltérés'' (2. ábrán a vonalkázott síkrész területe) a lehető legkisebb.
A K-t terület szempontjából legjobban megközelítő n-szög minden oldalát saját felezőpontja és K-val való két metszéspontja négy egyenlő részre osztja.
Könnyen belátható, hogy az extrém polygon K-t, tételünknek megfelelően, valóban kétszer metszi. Tegyük tel pl., hogy valamelyik oldal teljes egészében K-n kívül van. Ezt az oldalt a vele párhuzamos érintővel helyettesítve, az eltérés csökken. Hasonlóan csökkenthető az eltérés, ha valamely oldal végpontjaival együtt K belsejében van. Nézzük most azt az esetet, amidőn valamely oldal egyik végpontja K-n kívül, a másik K-n belül van. Forgassuk el ezt az oldalt K-val való metszéspontja körül addig, amíg a belső végpont K-ra nem ér. Az eltérés ezáltal ismét csökkent.
Az az eset azonban, melynél valamely oldal K-t érinti, vagy végpontja K-n van, határesete annak, amelynél két metszéspont van. Erre (lényegtelen módosítással) az alábbi bizonyítást alkalmazhatjuk.
 
 
3. ábra
 

Legyen tehát AB valamely n-szög egyik oldala, melyre ‐ feltevésünkkel ellentétben ‐ pl. AC¯+DB¯<CD¯, hol C és D AB-nek K-val való metszéspontjai. (3. ábra.) Toljuk el ekkor AB-t magával párhuzamosan h távolsággal A'B'-be. Az új metszéspontok legyenek C', ill. D'. Mivel A'C'¯, C'D'¯, valamint D'B'¯ h-nak folytonos függvénye, választhatom h-t úgy, hogy h>0, és A'C'¯+D'B'¯<C'D'¯. Ezért:
AC¯+DB¯+A'C'¯+D'B'¯<CD¯+C'D'¯
tehát
AC¯+A'C'¯2h+DB¯+D'B'¯2h<CD¯+C'D'¯2h.

Ha most az egyenesvonalú trapézek helyett a megfelelő vegyes vonalú trapézek területét vesszük, még inkább áll:
ACA'C'+DBB'D'<CDD'C'.

Az eltolást alkalmas irányban végezve ACA'C'+DBB'D' a területi eltérés növekedését, CDD'C' a csökkenését jelenti. Ha tehát AC¯+DB¯CD¯, akkor az eltérés csökkenthető.
 
 
4. ábra
 

Tegyük fel mármost, hogy AC¯+DB¯=CD¯, de ‐ a feltétellel ugyancsak ellentétben ‐ pl. AC¯<DB¯ (4. ábra.). Az eltérést ebben az esetben AB-nek alkalmasan választott O pontja körüli elforgatásával kisebbíthetjük. Válasszuk O-t AB-n úgy, hogy OA'AΔ=OB'BΔ. A K görbe és a polygon közötti eltérés ezáltal egyrészt növekszik, másrészt csökken. Az elforgatást az ábrán megjelölt irányban végezve, a növekedés: ODD'+ACA'C'; a csökkenés: OC'C+DB'BD. A'B'-nek AB-hez elég közel való választásával az O pont tetszésszerinti közel juthat AB felezési pontjához. Választhatjuk tehát O-t úgy, hogy OD<OC, sőt ‐ ismét a folytonosságra hivatkozva ‐ úgy, hogy ODD'<OC'C. Ekkor azonban:
C'A'AC+ODD'<D'B'BD+OCC'
ami éppen az eltérés kisebbedését jelenti. Az AC¯+DB¯=CD¯ és AC¯=DB¯ feltételek viszont a tételben kimondott feltétellel ekvivalensek.
4. Nézzük ezután a kerület szempontjából legjobban approximáló polygonokat.
A K-ba írt legnagyobb kerületű n-szög bármelyik két szomszédos oldala közül egyik a másikának a szögpontjukban K-hoz húzott érintőre vonatkozó tükörképe.
 
 
5. ábra
 

Legyen u. i. A, B, C rendre valamely n-szög három egymásután következő csúcspontja. (5. ábra.) Vegyük tekintetbe azt az ellipszist, melynek fókuszai A és C, és amely K-t az AC^ íven érinti. Legyen az érintési pont B'. AB' és B'C egymással (az ellipszisre vonatkozó ismert tétel alapján) a fent megjelölt viszonyban vannak. Feltéve, hogy B nincs valamely érintési pontban (amikor is B az ellipszis belső pontja):
AB+BC<AB'+B'C,
amivel állításunkat igazoltuk.
5. Foglalkozzunk végül a K köré írható legkisebb kerületű n-szöggel. Rajzoljuk meg az n-szög bármely oldalához azt az érintőkört, mely K-n kívül fekszik és amely egyúttal a két szomszédos oldal meghosszabbítását is érinti. Az extrém polygonnál ez a kör K-t érinti.
 
 
6. ábra
 

Világos mindenekelőtt, hogy az extrém polygon minden oldala érinti K-t. Ha azonban feltételünk valamely P polygonra nincs kielégítve, akkor könnyen szerkeszthető P-vel egyenlő kerületű polygon, melynek viszont nem minden oldala érinti K-t, jelöljük a tételben szereplő körnek az AB oldallal szomszédos oldalak meghosszabbításával való érintési pontjait C ill. D-vel (6. ábra). Ezen oldalak K-val való E és F érintési pontjait változatlanul hagyva, helyettesítjük AB-t a körnek oly A'B' érintőjével, mely K-t nem érinti. Nyilvánvaló, hogy ezáltal a polygon kerülete nem változott, mert
EA¯+AB¯+BF¯=EA'¯+A'B'¯+B'F¯;
u. i. az egyenlőség mindkét oldala =EC¯+DF¯.
Ismételjük, hogy az itt tárgyalt feltételek nem elegendők az extrém polygonok meghatározására. Érdekes probléma azonban annak eldöntése, hogy e feltételek milyen speciális esetben definiálják egyértelműen az extrém sokszöget és hogy ebben az esetben az ,,eltérést'' a bizonyításban leírt módon állandóan csökkentve, az így előálló polygonsorozat konvergál-e? Ezáltal lehetséges volna u. i. az extrém polygont tetszés szerinti pontossággal megszerkeszteni.
 
Budapest, 1936.
Fejes László
IV. é. bölcsészhallgató


*A szélső érték exisztenciája ebben az esetben ‐ valamint a következőkben ‐ Weierstrassnak egy nevezetes tételéből folyik.