Cím: Mértani szerkesztések bizonyos megszorításokkal 2.
Szerző(k):  Antal Márkus 
Füzet: 1905/október, 29 - 31. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

II. Vonalzóval és mérővel keresztülvihető szerkesztések.
 

Vonalzóval és mérővel az első öt alapszerkesztés közvetlenül elvégezhető, míg vonalzóval és étalonnal csak az első három végezhető el közvetlenül, a 4. és 5. pedig emezekre visszavezethető.
A visszavezetésnél szükségünk van az (a) segédszerkesztésre, mely szerint adott P ponton át adott egyenessel párhuzamost kell vonnunk.
Megoldás. Az adott egyenesre rávisszük az étalonnal az AC=AB darabokat és akkor a párhuzamos az 1.2. feladata szerint megvonható.
Mármost könnyen megoldhatjuk az 5. és ezzel együtt a 4. alapszerkesztést is, mely szerint adott egyenesre, ennek adott P pontjából adott AB távolságot kell rávinnünk.
Megoldás. (a) Az AB nem fekszik az adott egyenesen. A P ponton át húzzunk az AB-vel párhuzamost, melyet B-ből az AP-vel párhuzamos Q1-ben messen, akkor:
PQ1=AB.

 

Ha az adott egyenes párhuzamos volt AB-vel, akkor ezzel a feladat máris meg van oldva. Ellenkező esetben a PQ1-re, valamint az adott egyenesre rávisszük étalonunkkal a PE1, illetőleg PE2 darabokat és akkor a Q1-en az E1E2-vel vont párhuzamos az adott egyenest olyan Q2 pontban metszi, melyre nézve:
PQ2=AB.

(b) Az AB távolság rajta van az adott egyenesen.
Ez esetben egy az adott egyenessel párhuzamos egyenesre rávisszük az AB-t A1B1-be és akkor B1-ből az A1P-vel pont párhuzamos az adott egyenest olyan Q-ban metszi, melyre nézve:
PQ=A1B1=AB.

 

(c) Ha AB az étalon nyílásával egyenlő, akkor a távolság átvitele közvetlenül eszközölhető.
Ezek után lássunk nehány példát.
1. példa. Felezzünk adott XAY szöget.
 
 

Megoldás. Az adott szög AX, illetőleg AY szárára étalonunkkal felvisszük az AB és BD, illetőleg az AC és CE darabokat. Ha BE és CD egymást F-ben metszik, akkor AF a szögfelezője az adott szögnek.
 

2. példa. Adott egyenesre vigyünk adott darabot n-szer.
 
 

Megoldás. A mérővel e feladat közvetlenül minden nehézség nélkül megoldható, étalonnal pedig a következő gyakorlati elrendezéssel. Húzzunk az adott egyenessel tetszőleges párhuzamost (a) és erre az étalont n-szer rávisszük úgy, hogy:
A1A2=A2A3=...=AnAn+1
legyen. Az adott egyenesre rávisszük az adott darabot (5) egyszer B1B2-be és ha A1B1 és A2B2 egymást S-ben metszik, akkor SA3,...,SAn+1 mint ismeretes az adott egyenesen olyan B3,...,Bn+1 pontokat metsz ki, melyekre
B1B2=B2B3=...=BnBn+1.
3. példa. Adott egyenesre rajzoljunk merőlegest.
Megoldás. (Hilbert-féle szerkesztés). Az adott egyenesre felvisszük az étalonnal AB=AC, darabokat és az A-n húzott két tetszésszerinti egyenesen kijelöljük a D és E pontokat úgy, hogy
AD=AE=AB=AC
legyen.
 
 

Ha már most BD és CE, illetőleg BE és CD egymást az F, illetőleg H pontokban metszik, akkor
FHAB.
A szerkesztés helyessége kitűnik abból, hogy az A középpontú és AB=AC=AE=AD sugarú körben:
BDC=BEC=90,
tehát CD és BE a BCF háromszög magasságai, vagyis H a BCF háromszög magasságpontja és így FH mint a háromszög harmadik magassága csakugyan merőleges BC-re.