Cím: Vázlatok a mathematika történetéből (Ptolemaios) 3.
Szerző(k):  Baumgartner Alajos 
Füzet: 1903/február, 149 - 152. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ptolemaios 3.
 

Az "Almagest".
 

A X. fejezet egy nagyon egyszerű készüléket ír le, mely a Nap magasságának meghatározására szolgál annak delelésekor. A XI. fejezet, melynek czíme körülbelül ez: "Bevezető tételek a gömbi tárgyalásokhoz" ismét kiválóan fontos és érdekes tételeket vezet le. Az első ezek közül így szól: ha két (AB és AΓ) egyeneshez más kettőt (BE és ΓΔ) húzunk, melyek egymást Z pontban metszik, akkor ΓA és AE aránya ΓΔ és ZΔ meg ZB és BE arányából tevődik össze.
 
 

Ez azt jelenti, hogy
ΓAAE=ΓΔZΔZBBE,(1)
a miből:
AEΓΔZB=ΓAZΔBE.

Ptolemaios a tétel bizonyítását is adja.
Meghúzza a ΓΔ-val párhuzamos EH segédvonalat, miáltal ezeket az aránylatokat kapja:
ΓA:EA=ΓΔ:EH
és
BZ:BE=ZΔ:EH.
Ez aránylatokból
EH=EAΓΔΓΔ
és
EH=BEZΔBZ,
EAΓΔΓΔ=BEZΔBZ
a miből rendezés után máris megkapjuk a bebizonyítandó tételt.
 
 

Ptolemaios ugyanezekre az egyenesekre hasonló módon (ez esetben az A pontból a BE-vel párhuzamosan vont AH segédvonal révén) egy másik tételt vezet le:
ΓEEA=ΓZΔZΔBBA(2)
vagy:
EAΓZΔB=ΓEΔZBA.

Egy harmadik levezetése a következő: legyen egy kör középpontja Δ és a kör kerületén három pont: A,B és Γ. Kössük össze A és Γ pontokat és vonjuk meg B és Δ pontokon át az átmérőt. E két vonal E pontban metszi egymást. Rajzoljuk meg az A és Γ pontokból az átmérőre bocsátott AZ és ΓH merőlegeseket; ekkor
AZ:ΓH=AE:EΓ.

 
 

"De ugyanaz az arány van AZ és ΓH között, mint az AB kétszeres ívéhez tartozó húr és a BΓ kétszeres ívéhez tartozó húr között. Mert a merőlegesek e húrok e. Tehát az arány AE és EΓ között ugyanaz, mint az AB kétszeres ívéhez tartozó húr és a Γ kétszeres ívéhez tartozó húr között". (3)
Nem szabad többé elsiklanunk e kifejezés fölött, mellyel a mathematika történetében immár másodszor találkozunk: a kétszeres ívhez tartozó húr; első ízben a Menelaos-féle tételnek gömbháromszögre való kiterjesztésénél tűnt fel (K. M. L. IX. évf. 222. l.). Tudjuk, hogy a kör sugarához viszonyítva ennek a húrnak a fele nem egyéb, mint a húrhoz tartozó középponti szög felének a sinusa. Ennélfogva nem túlságos merész az az állítás, hogy a goniometria lényege már a görögök mathematikájában bukkan fel és hogy inkább csak a szavak, az elnevezések hiánya miatt nem ismerjük fel rögtön, első pillantásra. A legutóbb tárgyalt aránylat mai jelöléseinkkel tehát ez:
AE:EΓ=sinAB^:sinBΓ^.
A következő tételt arra az esetre bizonyítja be, a mikor az E pont a körön kívül esik: ekkor "a ΓA kétszeres ívéhez tartozó húr úgy aránylik az AB kétszeres ívéhez tartozó húrhoz. mint ΓE az EB-hoz" ...(4)
vagyis:
sinΓA^:sinAB^=ΓE:EB.

 
 

Ezekkel a tételekkel most már követhetjük Ptolemaiost gömbháromszögtani fejtegetéseibe is. Ezeket így vezeti be: rajzoljunk egy gömb felületére különböző íveket (ld. ábra), melyek legnagyobb körökhöz tartoznak; legyenek ezek AB és AΓ ívek, melyek a BE és ΓΔ íveket metszik; BE és ΓΔ ívek Z pontban metszik egymást.
 
 

Ekkor "a ΓE kétszeres ívéhez tartozó húr aránya az EA kétszeres ívéhez tartozó húrhoz összetevődik a ΓZ kétszeres ívéhez tartozó húrnak meg a ZΔ kétszeres ívéhez tartozó húrnak arányából és a ΔB kétszeres ívéhez tartozó húrnak meg a BA kétszeres ívéhez tartozó húrnak arányából."
"Mert legyen H a gömb középpontja és húzzuk meg e pontból a B,Z és E pontokhoz, melyek ugyanegy körön feküsznek, az HB,HZ és HE egyeneseket. Húzzuk meg az AΔ egyenest, a mely meghosszabbítva HB meghosszabbítását Θ pontban metszi. Húzzuk meg a ΔΓ és AΓ húrokat, melyek megfelelően HZ-t K pontban és HE-t A pontban metszik. A Θ, K és A pontok egy egyenesben feküsznek. Ugyanis mind a három egyidejűleg két síkban fekszik: az AΓΔ háromszög és a BZE kör síkjában. Így azután a ΘΔ és ΓΔ egyenesek K pontban metszik egymást. Ennélfogva:
ΓΔΔA=ΓKKΔΔΘΘA.*
De a miképpen ΓA aránylik ΔA-hoz, úgy aránylik ΓE kétszeres ívéhez tartozó húr az EA kétszeres ívéhez tartozó húrhoz.* És ΓK úgy aránylik KΔ-hez, mint a ΓZ kétszeres ívéhez tartozó húr a ZΔ kétszeres ívéhez tartozó húrhoz. De még ΔΘ úgy aránylik Θ-hoz, mint a ΔB kétszeres ívéhez tartozó húr a BA kétszeres ívéhez tartozó húrhoz."* Ezekből pedig már következik az a tétel, melyet Ptolemaios e gömbháromszögtani fejtegetés elején kimondott és a mely mai goniometriai jelöléseinkkel ily alakú:
sinΓEsinEA=sinΓZsinZΔsinΔBsinBA(5)
A fejezet végén még egy hasonló összefüggés van:
sinΓAsinEA=sinΓΔsinΔZsinZBsinBE(6)


*A(2)egyenletalapján;l.150.lap.

* A (3) tétel alapján; l. 151. lap.

* A (4) tétel alapján; l. 151. lap.