Cím: Vázlatok a mathematika történetéből 7. (Menelaos)
Szerző(k):  Baumgartner Alajos 
Füzet: 1902/június, 221 - 223. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Menelaos.
 

(Kr. u. I. és II. század.)
 

Alexandriai Menelaosnak működése Hipparchoséhoz (l. K. M. L. IX. évf. 53. l.) hasonlatos és egyik művének: A húrok kiszámításáról szóló hat könyvének tartalma is részben ugyanaz lehetett, mint elődjének húrtáblázatos munkájáé. Még a sorsa is közös lett e két tudós műveinek, mert Menelaos hat könyve is nyomtalanul elveszett.
Személyéről szóló adatok nem maradtak fenn, csak egy kronológiai adatot találunk róla egy későbbi mathematikus: Ptolemaios egyik művében. A Hold állására vonatkozó két csillagászati megfigyelésről van ott szó, melyeket Menelaos a Kr. u. 98. évben, Rómában végzett.
Másik műve: a Sphaerica három könyve sincs meg ugyan eredetiben, de fennmaradtak megegyező arab és zsidó fordítások, melyek alapján több ízben latin kiadásokat rendeztek a műből. (A legnevezetesebb és legjobb ezek között a Halley- és Costard-féle 1758-iki oxfordi kiadás.)
E munkában megtaláljuk a gömbháromszögtan alapvető tételeit, többek között, hogy minden gömbháromszögben a három oldal összege kisebb 360-nál, a három szög összege pedig nagyobb 180-nál; hogy egyenlő oldalokkal szemben egyenlő, nagyobb oldalokkal szemben nagyobb szögek vannak. Egyéb tételek közül még említésre méltók azok, melyek arról szólnak, hogy a gömbháromszög szögeit felező legnagyobb körök egy pontban metszik egymást és ugyanezek mily arányban metszik a szemben fekvő oldalokat. A legnevezetesebb tétel azonban az, mely éppen Menelaos nevével kapcsolatosan ismeretes és mind a sík-, mind a gömbháromszög metszési viszonyaira vonatkozik.
Menelaos síkbeli tétele manapság úgy szól: hogy ha egy háromszög oldalait egy tetszőleges egyenes vonal metszi, oly szeletek keletkeznek, hogy azok közül három-három, melyeknek nincsen közös végpontjuk, egyenlő szorzatokat ad; vagy pedig egyszerűbben: az egyes oldalakon keletkező szeletek arányainak szorzata a positív egység. Tehát:
B1CC1AA1B=C1BA1CB1A
vagy pedig*:
A1BA1CB1CB1AC1AC1B=1,
ha az egyenesnek az ABC hármszög oldalaival való metszési pontjait A1,B1 és C1-gyel jelöljük (1. ábra).
 
 

Menelaos maga azonban tételét még nem mondta ki sem az egyik, sem a másik alakban, hanem
B1C:C1B=A1CB1A:A1CA1B
alapján oly fogalmazásban, hogy B1C és C1B az A1C-nek A1C-hoz és B1A-nak A1B-hez való összetett arányában állanak egymással.
Ezt a síkmértani tételt - melyet állítólag már Menelaos előtt is ismertek - Menelaos bebizonyította a gömbháromszögre is, a melynek oldalait valamely legnagyobb kör metszi. Ekkor azonban a gömbháromszög oldalainak szeletei helyébe e szeletek kétszeres íveihez tartozó húrok kerülnek, a mi mai jelzéseinkkel végeredményben erre az alakra vezet:
sinA1BsinA1CsinB1CsinB1AsinC1AsinC1B=1.
Menelaos tétele egyébképpen még a hat mennyiség tétele: regula sex quantitatum neve alatt is ismeretes.

**E tétel bizonyítását és alkalmazását lásd Visnya Aladár "A Menelaos-féle tétel alkalmazása czímű czikkében: K. M. L. IV. évf. (18968212;97.) 148. lap.