Cím: Az Euler-féle egyenes
Füzet: 1899/szeptember, 5 - 6. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Minden háromszögben a magassági pont M, a tömegközéppont S és a háromszög köré írható kör középpontja O egy egyenesen ‐ az Euler-féle egyenesen ‐ fekszik, még pedig úgy, hogy a magassági pontnak a tömegközépponttól való távolsága kétszer annyi, mint ez utóbbinak a háromszög köré írható kör középpontjától való távolsága; azaz SM=2SO.

 

Bizonyítás. Rajzoljuk meg az ABC háromszögben a CC1 és BB1 magasságokat, melyek egymást M-ben metszik, továbbá a CD és BE középvonalakat, melyeknek metszéspontja a háromszög tömegközéppontja. MS-nek a meghosszabbítására mérjük rá MS-nek a felét, úgy, hogy OS=12MS.
 

 

Hogy tételünket bebizonyíthassuk, kimutatjuk, hogy az O pontot az AC és AB oldalak középpontjaival összekötő OE és OD egyenesek a háromszög megfelelő oldalaira merőlegesek, miből következik, hogy O a háromszög köré írható kör középpontja, mert e pontban metszik egymást az oldalak középpontjaiban emelt merőlegesek. Forgassuk a DOS és EOS háromszögeket 180-kal S körül, úgy, hogy O pont O'-be, D pont D'-be és E pont E'-be jut. Minthogy SO'=12SM,SD'=12SC,SE'=12SB, azért SD'O'SVM és SO'E'SMB s így D'O'CM és E'O'BM. De D'O'OD,E'O'EO s így ODAB és OEAC.
Jegyzet. A Feuerbach-féle kör középpontja (F) ugyancsak az Euler-féle egyenesen fekszik, még pedig egyenlő távolságban a magassági ponttól és a háromszög köré írható kör középpontjától. Így tehát
MF:SO:FS=3:2:1.
(K.M.L.V.22. lap).
Tételünket felhasználva, könnyen oldhatjuk meg a következő feladatot: (Ld. 585 feladat.)