Cím: A kör derékszögű projekcziója
Szerző(k):  Klug Lipót 
Füzet: 1899/december, 65 - 69. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A következőkben két különböző bizonyítást mutatunk be arról a tételről, hogy a kör derékszögű projekcziója egy síkra ellipsis.

 
I. bizonyítás.
 
Kiindulunk abból a tételből, hogy egy pont polárisa egy körre vonatkozólag, a ponton keresztül fektetett szelőnek a körben fekvő részét ugyanolyan viszony szerint osztja, mint maga a pont az egész szelőt, azaz ha (1. ábra) a H pontnak PQ polárisa a k körre vonatkozólag a H ponton keresztül menő szelőt a P' pontban metszi, és a HP' szelőnek metszőpontjai a k körrel D,E, akkor
DP':P'E=DH:EH.(1)
 

 

1. ábra
 

 

Jelöljük a k körnek sugarát a-val, középpontját M-mel; az MH egyenes metszőpontjait a k körrel A,B-vel; az MD,ME körsugarak metszőpontjait a P' ponton keresztül menő és az AB átmérővel párhuzamos egyenessel I,J-vel, végre az AB,PQ egyenesek metszőpontját P0-sal.
Minthogy P'DIHDM,P'EJHEM, azért
P'I:DP'=HM:DH(2)
P'E:JP'=HE:HM(3)
P'I:DI=HM:DM(4)
JE:JP'=ME:MH.(5)
Az (1), (2) és (3) aránypárok szorzatából következik
P'I=JP',
ebből és a (4) és (5) aránypárok szorzatából következik
JE=DI.
Ezen eredményeket tekintve
IM+JM=DM-DI+EM+JE=DM+EM=2a;
ha a P' ponton keresztül menő és az MI,MJ-vel párhuzamos egyenesek az AB átmérőt a G,F pontokban metszik, úgy hogy
GP'=MI,P'F=JM,PI'=GM,JP'=MF,
akkor
GP'+P'F=2a.(6)
Ha a (2) és (3) aránypárt ekkép felírva
P'I:DP'=HM:DH
JP':P'E=HM:HE

tagonként egymással szorozzuk a következő
P'IJP':DP'P'E=HM¯2:DHHE(7)
aránypárt nyerjük.
És mert
DP'P'E=PP'P'Q=(PP0-P'P0)(PP0+P'P0)=PP0¯2-P'P0¯2
DHHE=PH¯2,P'I=JP'
HM:PH=MP:PP0,
azért (7)-ből származik
P'I¯2:PP0¯2-P'P0¯2=MP¯2:PP0¯2
vagy
MF¯2=P'I¯2=MP¯2[1-(P'P0PP0)2].
A nyert eredményből látható, hogy az F,G pontok helyzete az AB átmérőn csak a kör sugarától és azon viszonytól függ, mely szerint a P' pont a PP0 vonaldarabot osztja, azaz: ha a k kör pontjaiból az AB átmérőre bocsátott merőlegeseket állandó viszony szerint osztjuk, akkor az osztópontoknak az F,G pontoktól mért távolságai, (6) folytán, a kör átmérőjével egyenlő összeget adnak. Az osztópontok tehát oly ellipsisen feküsznek, melynek gyújtópontjai F,G és főtengelye AB.
Ha ezután a k kört az AB tengely körül tetszőleges szög alatt forgatjuk, a forgatott kör pontjait az eredeti síkra derékszög alatt vetítjük, akkor a nyert projekcziók az eredeti k kör pontjaiból az AB átmérőre bocsátott merőlegeseket állandó viszony szerint osztják és ezért a forgatott kör pontjainak projekcziói egy ellipsisen feküsznek.
 
II. bizonyítás.
 

Kiindulunk abból az ismert tételből, hogy egy forgáshenger síkmetszése ellipsis. Ennek bizonyítása a következő:
Egy forgáshengerbe (2. ábra) F gömböt írunk be, mely a hengert φ kör szerint és a metszősíkot F pontban érinti, azonkívül egy G gömböt, mely a hengert γ kör szerint, a metszősíkot G pontban érinti.
 

 

2. ábra
 

 

Ha P a metszősík és a henger c metszővonalának egy tetszés szerinti pontja, akkor P egy hengeralkotón fekszik, mely a φ kört U pontban, a γ kört V pontban metszi.
Minthogy egy pontból egy gömbhöz húzható érintők egyenlők, azért:
PF=PU,PG=PV
és
PF+PG=PU+PV.

Az UV vonaldarab azonban a P ponttól független és egyenlő a φ és γ körök párhuzamos síkjainak távolságával, tehát a metszősík és a henger metszésgörbéje minden pontjának az F,G pontoktól mért távolságai állandó összeget adnak s mint ilyenek oly ellipszisen feküsznek, melynek gyújtópontjai az F,G pontok.
E segédtételt (mely Dandelin-től származik 1822-ből) így fejezhetjük ki:
Oly síkgörbe, melynek derékszögű projekcziója egy síkra kör, szükségképp ellipsis.
Ha kimutatható, hogy k kör derékszögű projekcziója k' egy síkra oly görbe, melynek derékszögű projekcziója bizonyos síkra egy k'' kör, akkor a segédtétel alapján k'-nek ellipsisnek kell lennie.
E végből jelöljük (3. ábra) k kör sugarát a-val, középpontját M-mel, egy tetszés szerinti vonaldarabot b-vel.
 

 

3. ábra
 

 

Bocsássunk a k kör P pontjából az AB átmérőre PP0 merőlegest és vegyünk fel ezen egy P' pontot akképpen, hogy PP0:P'P0=a:b. Bocsássunk a P' pontból az AB-re merőleges CD átmérőre egy P'P'0 merőlegest és határozzuk meg ezen a P'' pontot akképpen, hogy
P'P'0:P''P'0=PP0:P'P'0=a:b.
E proporczióból következik (mert P'0M párhuzamos és egyenlő P'P0, továbbá P'P'0 párhuzamos és egyenlő P0M):
P'0M:P''P'0=PP0:P'0M=a:b,
ebből az MPP0,P''MP'0 derékszögű háromszögek hasonlósága, tehát még
MP:MP''=a:b,
végre
MP''=b.
Ez eredményt ekképp fejezhetjük ki: ha AB,CD a k körnek két egymásra merőleges átmérője, és a k pontjaiból az AB-re bocsátott merőlegeseket állandó viszony szerint osztjuk, akkor az osztópontok egy k' görbén feküsznek; ha a k' pontjaiból a CD-re bocsátott merőlegeseket az előbbi állandó viszony szerint osztjuk, akkor az új osztópontok egy k'' körön feküsznek.
Forgassuk ezek után a k kört az AB átmérő körül egy tetszés szerinti φ szöggel és projicziáljuk a forgatott k-t az eredeti síkra. A projekcziónak, k'-nek, pontja az eredeti k körnek pontjaiból az AB átmérőre bocsátott merőlegeseket állandó viszony szerint osztják. Ha a k' görbét az AB-re merőleges körátmérő körül szintén φ szög alatt forgatjuk és a forgatott görbét az eredeti síkra projicziáljuk, akkor a projekcziónak, k''-nek, pontjai a k' pontjaiból a CD-re bocsátott merőlegeseket szintén ugyanazon és az előbbivel egyenlő viszony szerint osztják. S mert a k'' görbe az előbbiek szerint kör, azért a k' görbének, a segédtétel folytán, ellipsisnek kell lennie. A k kör derékszögű projekcziója k', tehát ellipsis.
E bizonyításból következik még: ,,ha az A és a B sík a C síkhoz egyenlő szög alatt hajlik, a mellett az AC,BC síkok metszővonalai egymásra merőlegesek, és az A síkban fekvő kört a C síkra derékszög alatt projicziáljuk, akkor e projekcziónak derékszögű projekcziója a B síkra szintén kör".