Cím: Eulerről és algebrájáról 2.
Szerző(k):  Dr. Bozóky Endre 
Füzet: 1900/március, 125 - 133. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Euler algebrája két részből áll, melyek három, illetőleg két szakaszra oszlanak. Az első résznek első szakasza az "egyszerű mennyiségek"-ről tárgyal, értvén ez alatt az egytagúak algebráját, a második szakasz a polynomokkal, a harmadik az aránylatokkal foglalkozik. A második résznek első szakaszában az egyenletek elméletével, második szakaszában az ú. n. határozatlan analytikával ismerteti meg nemcsak a mathematikai íródiákságra betanított szabólegényt, hanem minket is, a kik e nagy szellem gondolatmenetével megismerkedni akarunk. A munka beható ismertetésére ezen lapok keretén belül alig vállalkozhatnék; de azt hiszem, érdemes munkát végzek azzal is, ha a fiatal olvasót egyes megjegyzésre méltó részletekkel megismertetvén, az eredetinek tanulmányozására serkentem. Eleve is meg kell azonban jegyeznem, hogy Euler munkájában sok oly részlet van, mely a mennyiségtudományok mai álláspontjáról ítélve, elavult felfogást tüntet föl, hiszen Euler óta, részben az ő úttörő munkálkodása nyomán a mennyiségtudományok birodalmában sok, mélyreható változás ment végbe.
Az első résznek első szakaszára nézve kevés a megjegyzendő. Tárgya: a hét alapművelet, mely igen érthető, áttekinthető modorban és mégis kellő következetességgel tárgyaltatik. A magasabbrendű hatványok rávezetik Euler-t a kitevő használatára, s megtaláljuk nála a negatív- és törtkitevők értelmezését is.
Érdekes az, a mit az imaginarius szám bevezetéséről olvasunk nála.
Euler szerint: "ha negatív számból kell négyzetgyököt vonni, akkor némileg zavarba jövünk; mert nincs oly megadható szám, melynek négyzete negatív". Minden pozitív szám nagyobb, minden negatív szám kisebb a zérusnál; a negatív számból vont négyzetgyök sem nem nagyobb, sem nem kisebb a zérusnál; de vele egyenlő sem lehet, mert 0-nak 0-sal való szorzata 0-t ad, ez pedig nem negatív szám. Ennélfogva a negatív számból vont négyzetgyököt lehetetlen számnak nevezi, ellentétben a többiekkel, a lehetséges számokkal. Az elnevezés megválasztása nem mondható szerencsésnek, s ellentmondásban áll azzal, hogy két lehetetlen számnak szorzata és hányadosa lehetséges szám. Euler erélyesen védekezik azon felfogás ellen, mintha a lehetetlen számoknak az algebrába való bevezetése haszontalan rögeszme lenne. Hivatkozik arra, hogy ha 12-t két oly részre kell bontani, melyeknek 40 a szorzatuk, az eredmény 6+-4 és 6--4, a mi szerinte csupán azt jelenti, hogy a feladat megoldása lehetetlen.
Az első rész második szakasza a polynomokat tárgyalja. Ennek ismertetésénél is csak azokra szorítkozom, a mik az ismeretes anyagot érdekessé teszik. Így pl. a többtagúak osztásánál az

11-a=1+a+a2+...in inf.
11+a=1-a+a2-...in inf.
=1a-1a2+1a3-...in inf.
ca+b=ca-bca2+b2ca3-...in inf.
11-a+a2=1+a-a3-a4+a6+a7-...in inf.
sorkifejtésekkel foglalkozik, rámutatván arra, hogy minden törtkifejezés ilyen sorkifejtéssel előállítható.
A kéttagúak magasabb hatványainak tárgyalásánál megtaláljuk nála a Pascal-féle háromszöget, megemlíti, hogy az n-dik hatvány együtthatóinak összege 2n-nel egyenlő. Az együtthatók kiszámítására a Pascal-féle háromszög használatától függetlenül módszert ad, mely a következő. Ha pl. a 7. hatvány együtthatóit akarnók számítani, akkor írjuk föl a törtek következő sorát:
71,62,53,44,35,26,17.
Innét a 2. coefficiens 71, a 3. coefficiens 7162 stb. Ezen eljárás igazolásánál a combinatorikára hivatkozik, s ennek segítségével felállítja a binomiális tételt.
Bár a tétel érvényességét tört és negatív kitevők esetére nem bizonyítja be, mégis felhasználja azt a gyökvonásnál, valamint tört kifejezések sorbafejtésénél.
Az első rész harmadik szakasza az arányokról és aránylatokról szól, s minden ezzel kapcsolatos dolgot felölel. A számtani arány és aránylat rávezet a számtani haladvány tárgyalására, majd pedig az ábrás (figurális) számok megismertetésére. A mértani arány és aránylattal kapcsolatban az egyszerű hármasszabállyal, az összetett hármasszabállyal és a lánczszabállyal végez. Majd rátér a geometriai haladványra, tárgyalja a szokásos tizedes törteket és a kamatszámítást.
 
*
 

Sokkal érdekesebb és tartalmasabb Euler algebrájának második része, mely az algebrai egyenletek megoldásával és a határozatlan analytikával foglalkozik.
Az elsőfokú egyenlet megoldását finom módszerességgel tárgyalja, s igen érdekes példákkal világosítja fel. A 2 és 3 ismeretlent tartalmazó lineáris egyenletrendszer megfejtésénél az összehasonlítás módszerét alkalmazza, de a feladat mélyére nem hatol. Nagyobb gondot fordít a másodfokú egyenletre. Az x2+px=q alakot nemcsak a teljes négyzetté való kiegészítéssel, hanem az x=y+p2 helyettesítés alkalmazásával is megfejti. A discrimináns vizsgálatába nem bocsátkozik, hanem a tanultakat az ábrás számokból való négyzetgyökvonásra alkalmazza.
Inductive haladván, végül az n-szögű ábrás számra kerül a sor, mely az
(n-2)x2-n(n-4)x2=a
egyenlet megoldását igényli.
Ezután levezeti a
a+b=a+a2-b2+a-a2-b2
kifejezést, melyet az a2-b=c2 esetben több érdekes példában alkalmaz.
A vegyes másodfokú egyenlet természetének vizsgálata és polynomjának gyöktényezőkre való felbontása után Euler rátér a harmadfokú egyenletek tárgyalására. Itt először x3=8 tiszta harmadfokú egyenlettel foglalkozik, s meghatározza mindhárom gyökét. Ugyanígy jár el az x3=a alakú egyenlettel. Az általános alak megoldásánál a gondolatmenet a következő. Először is az (x-p),(x-q),(x-r) gyöktényezők szorzásával
x3-(p+q+r)x2+(pq+pr+qr)x-pqr=0
alakú egyenletet állítja elő, melynél a gyököknek az együtthatókkal való összefüggése tűnik szembe.
Az absolut tagnak minden gyökkel oszthatónak kell lennie, s így módunkban áll az esetleges rationális gyököt megállapítani.
Ha x3-nak együtthatója nem az egység, akkor új ismeretlennek bevezetésével módunkban áll ezen alakra visszatérni. Ezek után nehány érdekes példát nyújt oly egyenletekre nézve, melyeknek van rationális gyökük.
Az általános esetre áttérvén
x=a+b
köbre emeléséből
x3=a3+b3+3ab(a+b)
vagyis
x3=a3+b3+3abx
származik. Az ilyen alakú egyenletnek egyik gyöke x=a+b.
Ezután a3=p,b3=q helyettesítéssel az
x3=3xpq3+p+q
egyenletalakhoz jutunk. Minthogy p és q mindig úgy határozhatók meg, hogy pq3 és p+q két tetszés szerinti adott számmal legyen egyenlő, ennélfogva minden harmadfokú egyenlet a fentebbi alakra hozható.
Tekintsük most az
x3=fx+g
egyenletet. Ennél tehát
3pq3=fésp+q=g
s ha ezekből p és q meghatároztatnak, akkor az egyenletnek egyik gyöke
x=p3+q3.

Ezáltal a 3-adfokú egyenlet megoldása vissza van vezetve p és q meghatározására. Könnyű átalakítások után
p=g+g2-427f32
q=g-g2-427f32
miket az utolsó egyenlősgébe helyettesítvén, Cardanus képlete áll elő.
Hogy Cardanus képlete a rationális gyököt esetleg nem adja meg, arra nézve példaként felhozza az x3=6x+40 egyenletet, melynek egyik gyöke 4, s a képlet szerint
x=20+1423+20-1423.
Végül kimutatja, hogy az
x3+ax2+bx+c=0
egyenlet az x+a3=y helyettesítéssel oly alakra hozható, melyre a megadott eljárás közvetlenül alkalmazható, s ezzel a harmadfokú egyenlet megoldását befejezettnek nyilváníthatja.
A negyedfokú egyenlet tárgyalását az x4=f és x4+fx2+g=0 alakokon kezdi. Az általános alakra nézve megjegyzi, hogy az absolut tag ismét az egyenlet gyökeinek szorzatával egyenlő, s hogy az egyenlet többtagújában minden jelváltozásnak egy positív gyök, minden jelmaradásnak egy negatív gyök felel meg. Ezen megjegyzések segítségével megoldja az x4+2x3-7x2-8x+12=0 egyenletet.
Majd rátér a negyedfokú reciprok egyenlet tárgyalására, melyet az x4+mx3+nx2+mx+1=0 alakokon, s egy számpéldán végez el.
Az általános alak tárgyalását Bombelli módszerével végzi, mely abban áll, hogy az
x4+ax3+bx2+cx+d=0
egyenlet bal oldala az
(x2+12ax+p)2-(qx+r)2=0
egyenlet bal oldalával azonosíttatván, p,q és r meghatározására az
a24+2p-q2=b
ap-2qr=c
p2-r2=d
egyenletek nyeretnek, melyekből q és r kiküszöbölése után p-re nézve a
8p3-4bp2+(2ac-8d)p-a2d+4bd-c2=0
harmadfokú egyenlet származik, s így a negyedfokú egyenlet megoldása egy már elvégzett feladatra vezettetik vissza.
Bombelli módszerét nehány példán bemutatván, Euler a saját módszerét közli. Fölteszi, hogy a negyedfokú egyenletnek egyik gyöke
x=p+q+r,
hol p,q és r gyökei a
z3-fz2+gz-h=0
harmadfokú egyenletnek. Ennélfogva
p+q+r=f
pq+pr+qr=g
pqr=h.
Most állítsuk föl a kérdéses negyedfokú egyenletet. x kifejezését a négyzetre emelve
x2=p+q+r+2pq+2pr+2qr
x2-f=2pq+2pr+2qr.
Ezt ismét a négyzetre emelvén:
x4-2fx2+f2=4pq+4pr+4qr+8p2qr+8pq2r+8pqr2.
Újból helyettesítvén
x4-2fx2+f2-4g=8pqr(p+q+r)
x4-2fx2-8xh+f2-4g=0.
Hátra van még annak kimutatása, hogy minden negyedfokú egyenlet ezen utóbbi alakra hozható, s akkor a feladat befejezettnek tekinthető. Az
x=p+q+r
alak a gyökök előjelcombinátióival 8 értékre vezet, ezek közül azonban csak 4 használható, mert
pqr=h=18b
ha ez positív, akkor az egyenlet megoldásai:
p+q+r
p-q-r
-p+q-r
-p-q+r
ha pedig 18b negatív, akkor a másik négy érték felel meg.
A szakaszt Euler az egyenletek közelítő megoldásával fejezi be. Ha pl. az x2=a egyenletet kellene megoldani, és tudjuk, hogy
n<x<n+1,
akkor x=n+p tétetvén, p valódi tört lesz, és p2 elhanyagolható kicsinységű. Így tehát
x2=n2+2np=a,
honnét
p=a-n22n.

Ha n az első megközelítő érték, akkor n2+a2n lesz egy második közelítő érték, mellyel az eljárás ismételhető. Ezen módszer magasabb rendű egyenletekre is alkalmazható.
Egy másik, szintén igen könnyen alkalmazható közelítő módszer a következő. A feladat abban áll, hogy meghatározzuk a számok oly határtalanul folytatható sorát
a,b,c,d,...
melyben minden tag a megelőzővel osztatván, oly hányadost adjon, mely az egyenlet keresett gyökét annál jobban megközelítse, mennél hátrább állanak a számsorban az egymással elosztott tagok.
Föltéve, hogy ezen számsort a
p,q,r,s,t,...
tagokig már meghatároztuk, akkor qp már x-nek értékét meglehetősen megközelíti. Még inkább áll ez rq-ra nézve. Szorzás által
x2=rp.
Másrészt sr is közelítő érték, tehát
x3=spstb.
A módszer könnyebben érthető, ha egy példában alkalmazását látjuk. Legyen adva x2=x+1
x=qp,x2=rp
s ezeket helyettesítvén
rp=qp+1,
honnét
q+p=r.
Ugyanígy
r+q=s
s+r=tstb.
Ezek alkalmazásával a közelítő számsor
0,1,11,2,3,5,8,13,21,34,55,89...
és x-nek mindjobban közelítő értékei
11,21,32,53,85,138,2113,3421,5534,8955,...

A szíves olvasónak melegen ajánlom ezen közelítő módszereknek magasabbrendű egyenletek megoldására való alkalmazását.
 

Dr. Bozóky Endre.