Cím: 1898. Az V. mathematikai tanulóverseny
Füzet: 1898/december, 66. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Mathematikai és Physikai Társulat november hó 17-én tartott ülésén hirdették ki az V. mathematikai tanulóverseny eredményét.
Eötvös Loránd báró az ülést megnyitva, tudomására hozza a társulatnak, hogy az első mathematikai verseny győztese, Pap Pál, műegyetemista assistens, f. év. november hó 8-án hosszas szenvedés után meghalt. Meleg szavakkal emlékezik meg az elhunytról, ki lankadatlan szorgalommal egyetemi tanulmányait fényes sikerrel elvégezve, a társadalomnak s tudománynak bizonyára hasznos tagjává lett volna. A társulat jegyzőkönyvileg örökíti meg az elhunyt emlékét.
Ezután Kövesligethy Radó, a társulat titkára felolvassa a bíráló bizottság jelentését, melyből kitűnik, hogy a versenyre Budapesten 46, Kolozsvárott pedig 6 főiskolai tanuló jelentkezett. A beadott dolgozatok száma 36. Az első díjat (100 arany korona) Kármán Tódor, a budapesti tanárképző intézeti gyakorló főgymnasiumon dr. Beke Manó tanítványa, a második díjat (50 arany korona) pedig Groffits Gábor, a pozsonyi állami főreáliskolában Göllner Károly tanítványa nyerte meg. Dícséretben részesült Orlowszky Frigyes, ki a főgymnasiumot mint Dömötör János tanítványa Szamosujvárott végezte el.