Cím: Jedlik elektromágneses gépe
Szerző(k):  Péch Aladár 
Füzet: 1899/június, 169 - 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A hatalmasan fejlődő elektrotechnika alapját azon tudományos kutatások teszik, melyeket századunk első felében Oersted, Arago, Ampere és Faraday hajtottak végre s melyeknek eredményeképpen Oersted felfedezi az elektromos áramnak a mágnestűre gyakorolt eltérítő hatását, Arago az elektromos áram segítségével való mágnesezést (elektromágnes), Ampere felállítja az elektromos áramoknak egymásra való dynamikai hatásának törvényeit s Faraday elektromos áramokat keletkeztet inductio által.
Ezen kísérletek alapján sikerült az elektromos áramot mechanikai munka elvégzésére felhasználni. A legelső lépést ez irányban az elektromágneses mótor fölfedezése teszi s az első elektromágneses mótort magyar physikus, Jedlik Ányos fedezte föl.
Jedlik Ányos 1800-ban született a komárommegyei Szömő helységben; szülei földműves emberek voltak. Jedlik 1817-ben a benczésrendűek szerzetébe lépett s 1825-től kezdve a rend iskoláiban tanította a physikát; 1840-ben elnyerte a pesti egyetemen a physika tanszékét s itt tanított 1878-ig, a mikor nyugalomba vonult. Meghalt 1895-ben.
Egész élete folytonos munkásságban telt el; munkásságának meg is voltak a maga eredményei, melyekről azonban nagy szerénysége miatt közvetlen környezetén kívül alig nyert másvalaki is tudomást. Így fölfedezései vagy homályban maradtak, vagy csak későn jutottak nyilvánosságra, a mikor már mások is felfedezték ugyanazon dolgot.
Elektromágneses gépét a melléklet rajz mutatja.

 
 

Főrészei: AB mágnesrúd; CD elektromágnes, mely e verticális tengely körül könnyen foroghat; E hengeres edény, mely középen ketté van választva, a mint azt a második ábra mutatja.
 
 

A két rekesztékbe higanyt töltünk, a melynek domború felszíne a választófal fölé emelkedik mind a két részben és így érintkezésbe jut az elektromágnes sodronyának c és d végeivel. A kísérletnél a és b sodronyokat valamely elektromos forrás két sarkával kötjük össze; az áram a-n át, az E innenső rekesztékében levő higany közvetítésével D-hez megy, innen C-n és az E tulsó rekesztékében levő higanyon át b-hez. Az elektromágnes D sarka ekkor + mágnességet nyer, C negatívot s ha pl. A a - sark, B a +, akkor A a C-t, B a D-t eltaszítja, egy negyed forgás után pedig a másik sarkot vonzza s így az elektromágnes 180-kal elfordul eredeti helyzetéből. Most azonban a c és d az ellenkező rekesztékekkel jönnek érintkezésbe, az elektromágnesen az áram ellenkező irányban megy át, tehát D lesz a -, C a + polus; a mágnes tehát ismét taszítja az elektromágnest. Ez a folyamat mindíg ismétlődvén, az elektromágnes folytonos forgásba jön.
Jedlik ezen felfedezését 1829-ben tette; két évvel később az olasz Dal Negro tőle függetlenül, szintén rájött a mótor elvére. A tudományos világ gépéről úgylátszik csak 1856-ban, a német természetvizsgálók és orvosok bécsi gyűlésén, az ő szóbeli közlése alapján, vett tudomást; ekkor pedig már a kutatások e téren jóval előrehaladtak.
Felfedezése így a tudományok haladására nem volt befolyással; de a nagy physikai kézi könyvek Dal Negro-val együtt említik őt i s, mint az elektromágneses mótor egyik fölfedezőjét.
 
Péch Aladár.