Cím: Vázlatok a mathematika történetéből: Euklides 6.
Szerző(k):  Baumgartner Alajos 
Füzet: 1899/február, 97 - 100. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

"Elemek": X. könyv.
 

Euklides művének eme legterjedelmesebb könyvében összegyűjti mindazt, a mit Plato iskolájában az összemérhetetlen mennyiségekről megállapítottak; kiválóan Teheaetetos, az iskola egyik tagja tette tüzetes tanulmányok tárgyává a mennyiségek eme fajtáját. Érdekes dolog azonban itt az, hogy míg Pythagoras és Plato iskolájában a manapság irraczionálisaknak nevezett mennyiségeket közösen "kimondhatatlan"-oknak mondták, addig Euklides eme mennyiségeket különböző fajaik szerint osztályozza.
Az 1. definíczió szerint azok a mennyiségek, melyeknek közös mértékük van, összemérhetők, a 2. szerint, a melyeknek nincs, összemérhetetlenek (ασνμμετρoν). Ezek volnának tehát az irraczionális (αλoγoν) mennyiségek. A 3. definíczió szerint: mennyiségek hatványban összemérhetők, ha négyzeteik mérhetők egy közös területi egységgel; ilyeneket azonban Euklides még (ρητoν) mennyiségeknek tekint; mai jelölésünk szerint ilyenek: a és b volnának, ha négyzeteik: a és b összemérhetők. Csak az oly mennyiségek összemérhetetlenek Euklides szerint a 4. definíczió alapján, melyek még négyzeteikben is összemérhetetlenek; ilyen pl.: a4 és b4, ha a és b még összemérhetetlen. Nagy gonddal és óvatossággal bánik el Euklides a mennyiségekkel, a mikor megállapítja összemérhetőségüket vagy összemérhetetlenségüket, de alapjában véve néha túlságos körülményes vizsgálatokat eszközöl e tekintetben; ezt azonban azok a nehézségek hozzák magukkal, melyeket az irraczionális mennyiségeknek vonalok által való jelzése támaszt.
Az 1. feladatban oly tétellel ismerkedünk meg, melyen egy egész önálló, érdekes mathematikai módszer alapul. A tétel így szól:
Ha két nem egyenlő mennyiség van adva és a nagyobbikból elvesszük felét vagy a felénél nagyobbat, a maradékból ismét a felét vagy a felénél nagyobbat és ezt így tovább folytatjuk: marad végre oly mennyiség, mely az adott kisebb mennyiségnél is kisebb.
A tétel értelme ez: legyen a két adott mennyiség A és B és A>B; akkor:
Aαβγδ...<B,
ha α,β,γ,δ... mennyiségek mindegyike 12.
Euklides e tétel által azt az utat akarja megjelölni, a melyen egyik mennyiségből kiindulva folytonos felosztás, megközelítés alapján a másikat lehet elérni.
Megjegyzem e helyen azt is, hogy e tételnél még arra a megszorításra sincs szükség, melyet Euklides megtesz, hogy az α,β,γ,δ,... mennyiségek mindegyike 12 legyen, elég, ha azok mindegyike kisebb 1-nél. Euklides azonban e tétel kimondása által a XII. könyvének 2. feladatát készíti elő, melyben a határ: 12. E feladat tárgyalásánál fogunk egyszersmind azzal a módszerrel is bővebben megismerkedni, melynek alapköve a X. könyv 1. feladatában kimondott tétel.
Az összemérhetetlenségnek mintegy praktikus magyarázatát a 2. feladat adja:
Ha két nem egyenlő mennyiség közül folytonosan váltogatva a nagyobból a kisebbiket levonjuk és a maradék soha sem foglaltatik az előtte való mennyiségben, a két mennyiség összemérhetetlen.
A 3. feladat tárgya két összemérhető mennyiség legnagyobb közös mértékének felkeresése a váltogatott lemérések segélyével.
A 7. feladat az összemérhetetlenségnek ezt a magyarázatát adja:
Az összemérhetetlen mennyiségek nincsenek egymáshoz oly arányban, mint szám a számhoz.
A 29. feladat azt a czélt tűzi ki, hogy kerestessék két oly szám, melyeknek négyzetei összeadva ismét teljes négyzetet adnak; ez tehát az a2+b2=c2 egyenlet egész számú megoldása, geometriailag pedig egész számok által mérhető oldalakkal bíró derékszögű, szóval pythagorasi háromszögek felkeresése.
Mint tudjuk, specziális esetekben e feladatot már Pythagoras (IV. évf. 127. lap) és Plato (V. évf. 62. lap) oldották meg és meg is adták az ilynemű számoknak megfelelő szerkesztési módját, képletét. Euklides teljes általánosságban adja a feladat megoldását, a melyben az egyes oldalok számára körülbelül a következő képleteket adja:
a=klm,b=kl2-km22,c=kl2+km22.

A 32., 33. meg a 34. és 35. feladatban a ab és ab4 alakú számok fordulnak elő, melyeket Euklides medialis vonaloknak (με'ση) nevez. A 37-73. feladatok az a+b és a+b, a 74-116. feladatok pedig az a-b és a-b alakú mennyiségeket tárgyalják; az előbbiek a binomialisok (η'ε'χδυoινóνoμáτων), az utóbbiak az apotomák (áπoτoμη), az elvágás által keletkezett mennyiségek.
Végre a 117. feladat azt az érdekes bizonyítást adja, hogy a négyzetben az átló összemérhetetlen az oldallal, vagyis hogy 2 irraczionális szám. A bizonyítás menete ugyanaz, mint a manapság szokásos bizonyításé; ha az átló: d és az oldal: a összemérhető volna, úgy a
d:a=m:n
és ebből:
d2:a2=m2:n2
érvényes; de továbbá
d2:a2=2:1
s így
m2n2=2
lenne; pedig már Plato is tudta, hogy nincs oly négyzetszám, mely egy másik négyzetszámnak éppen a kétszerese. (V. évf. 63. lap.)
 
Baumgartner Alajos.