Cím: A háromszög ötödik nevezetes pontja
Szerző(k):  Rátz László 
Füzet: 1898/szeptember, 5 - 7. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismeretes, hogy a háromszög magasságai, szögfelezői, középvonalai és az oldalak középpontjaiban emelt merőlegesek egy-egy pontban metszik egymást, mely pontokat a háromszög nevezetes pontjainak mondjuk.
E négy ponton kívül van még egy, melyet érdekes tulajdonságai miatt a háromszög ötödik nevezetes pontjának szoktak nevezni. E pontnak -melyet P-vel jelölünk- néhány nevezetesebb tulajdonságát a következőkben mutatjuk be.
1 E pontból a háromszög oldalai egyenlő szögek alatt látszanak, tehát APC=CPB=BPA. Hogy P-t megszerkeszthessük, rajzoljunk az ABC háromszög oldalai fölé egyenlőoldalú háromszögeket; az ezen háromszögek csúcsain átmenő körök a keresett pontban metszik egymást.
Bizonyítás. AC1BP és BA1CP húrnégyszögek; AC1B=BA1C=30 s így APB=BPC=120. Ennélfogva APC=120 s minthogy AB1C=60, azért APCB1 is húrnégyszög s így a harmadik kör is átmegy a P ponton.

 

 

2 Az AA1,BB1 és CC1 egyenesek P pontban metszik egymást.
Bizonyítás. ACA1BCB1; tehát CB1B=CAA1 s így CB1AP húrnégyszög, melyben APC=120; hasonlóképp kimutathatjuk APB=BPC=120. E tételt is felhasználhatjuk a P pont megszerkesztésére.
3 AA1=BB1=CC1, mert ACA1BCB1 és ABA1CBC1.
4 AA1=BB1=CC1=AP+BP+CP.
Bizonyítás. Minthogy APC1 és C1PB egyenlő húrokhoz (AC1=BC1) tartozó kerületi szögek, azért APC1=C1PB=60. Ha P-ből PC1-re rámérjük AP-t, úgy hogy PE=AP, akkor az APE háromszög egyenlőoldalú s így AE=AP; de AC1=AB és AEC1=APB=120, tehát AEC1APB, miért is EC1=PB. Ennélfogva:
CC1=CP+PE+EC1=CP+AP+BP.

5 Az ABC háromszög síkjának összes pontjai közül a P pontnak a háromszög csúcsaitól való távolságainak összege a legkisebb. Ha tehát X az ABC síknak egy tetszés szerinti pontja, úgy
AP+BP+CP<AX+BX+CX.

E tételt Riesz Frigyes, lapunk munkatársa, következőképpen bizonyítja:
Az A,B,C pontokban az AP,BP és CP egyenesekre emelt merőlegesek az A'B'C' szabályos háromszöget alkotják.
Jelöljük a tetszés szerint választott X pontnak A'B'C' háromszög oldalaitól való távolságait xa,xb és xc-vel.
Minthogy az A'B'C' háromszög területe egyenlő a B'X'C',C'XA' és A'XB' háromszögek területeinek összegével, azért
am2=a2(xa+xb+xc),
ha az A'B'C' háromszög alapja a, magassága m. Az egyenlet mindkét oldalát a2-lel osztva, kapjuk hogy:
xa+xb+xc=m=állandó
s így
AP+BP+CP=xa+xb+xc=m.

Ha X az A'B'C' háromszög kerületén belül fekszik, úgy
XAxa,XBxb,XCxc
tehát
XA+XB+XCxa+xb+xc=AP+BP+CP.
Az XA+XB+XC összeg minimuma tehát AP+BP+CP.
Ha X az A'B'C' háromszög kerületén kívül fekszik, úgy mindig találunk az ABC háromszög belsejében oly X1 pontot, melyre nézve
AX1+BX1+CX1<AX+BX+CX.

Legyen X',X pontnak tükörképe olyan oldalra, pl. BC-re, vonatkozólag, melytől távolsága negatív. (X távolsága BC-től positív, ha X pont a BC által két részre osztott síknak azon oldalán fekszik, melyen A; ellenkező esetben negatív.) Ekkor BX'=BX,CX'=CX'. Minthogy AXX' háromszög AD középvonala X' felé hajlik, azért AX'<AX, tehát
AX'+BX'+CX'<AX+BX+CX.

Ha X' nem esik a háromszög belsejébe, ujbóli vagy többszörös transformatió után mindig nyerhetünk olyan X(k) pontot, mely a háromszög belsejében fekszik s melyre nézve az
X(k)+BX(k)+CX(k)
kifejezésnek k növekedésével való folytonos kisebbedésénél fogva:
AX(k)+BX(k)+CX(k)<AX+BX+CX.
Minthogy pedig
AP+BP+CP<AX(k)+BX(k)+CX(k),
egyszersmind
AP+BP+CP<AX+BX+CX,
hol X az ABC sík tetszés szerinti pontja. Hogy pedig X a térnek is tetszés szerinti pontja lehet, abból következik, hogy AX1<AX,BX1<BX,CX1<CX, ha X1 vetülete X-nek az ABC síkra.