Cím: Egy síkgeometriai tételről
Szerző(k):  Weisz Lipót 
Füzet: 1898/június, 167 - 170. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

E czikkben egy általános síkgeometriai tétellel foglalkozunk, mely több, a háromszögekre, valamint az egymásra merőleges átlókkal bíró négyszögekre vonatkozó, ismeretes tételt foglal magában.
A tétel a következő:
Ha valamely n-oldalú síkpoligon síkjában van olyan P pont, melyből a poligon oldalaira a PP1,PP2,...,PPi,...PPn merőlegeseket bocsátva, azoknak P1,P2,...,Pi,...Pn talppontjain keresztül kör rajzolható, akkor e körnek a poligon oldalaival való újabb M1,M2,...,Mi,...Mn metszéspontjaiban a megfelelő oldalakra emelt merőlegesek egy M pontban találkoznak; a PM egyenes keresztül megy ama kör O középpontján és a PO és OM távolságok egyenlők.
A tétel a következőképpen bizonyítható:
Legyen ei egyenes egy a kívánt tulajdonságú P ponttal bíró poligon i-edik oldala; az O középpontú körnek az ei egyenessel való metszéspontjai Pi és Mi; Oi az O-ból ei-re bocsátott merőleges talppontja. Legyen végre az Mi pontban ei-re emelt merőlegesnek PO egyenessel való metszéspontja M'i.

 

 

OOi merőleges a PiMi húrra; tehát:
PiOi=OiMi
De a PPi,OOi és M'iMi egyenesek merőlegesek lévén ei-re, párhuzamos egyenesek és így a párhuzamos szelők törvénye alapján:
PO:OM'i=PiOi:OiMi
vagyis
PO=OM'i.

Az i-edik oldalra bemutatott eljárás minden oldalra érvényes lévén, az M1,M2,...,Mi,...Mn pontokban az e1,e2,...,ei,...en oldalakra emelt merőlegesek valóban keresztül mennek azon M ponton, mely a PO egyenesen van és pedig úgy, hogy PO=OM.
A tétel a háromszögekre nézve következőképpen fogalmazható:
Ha valamely ABC háromszög síkjának egy tetszőleges P pontjából az oldalakra merőlegeseket bocsátunk, akkor e merőlegesek A1,B1,C1 talppontjain keresztül vezetett O középpontú körnek az oldalakkal való újabb metszéspontjain állított merőlegesek oly M pontban találkoznak, mely a PO egyenesen van és melyre nézve MP=2MO.
A tétel valóban érvényes a háromszög síkjának bármely pontjára nézve. Az általános fogalmazásnál előforduló M1,M2,...,Mi,...Mn poligon helyébe itt az A1B1C1 háromszög lép, mely köré ‐ mint minden háromszög köré ‐ mindig lehet kört rajzolni.
Itt megemlítjük, hogy a háromszögre speczializált tételnek van egy érdekes analogtétele, az ú. n. Reuschle-féle tétel, melyet e helyen bizonyítás nélkül közlünk:
Ha valamely ABC háromszög oldalain az A1,B1,C1 pontok úgy vannak választva, hogy az AA1,BB1,CC1 egyenesek egy pontban találkoznak, akkor az A1B1C1 háromszög köré írt körnek az ABC háromszög oldalaival való újabb metszéspontjai olyan A2,B2,C2 pontok, melyek a szemben fekvő csúcsokkal összekötve egy pontban találkozó AA2,BB2,CC2 egyeneseket adnak.
Alkalmazzuk már most tételünket arra a specziális esetre, midőn a tetszőlegesen választható P pont az ABC háromszög köré írható kör középpontja. Ekkor a PA1,PB1,PC1 merőlegesek A1,B1,C1 talppontjai a háromszög oldalait felező pontok és az ezeken átvezető O középpont kör az u. n. Feuerbach-féle kör. E körnek a háromszög oldalaival való újabb metszéspontjai ‐ A2,B2,C2 ‐ a magasságok talppontjai.
 

 

Valóban: A1B1AC1 négyszög parallelogramma lévén:
A1B1C1AC1B1
Másrészt
A1B1C1A2B1C1
mert ugyanazon körben parallel húrok között feküsznek.
Tehát
A1B1C1A2B1C1
és mert A pont A2-nek tükörképe, azért.
AA2C1B1
vagy
AA2CB

Az A2,B2,C2 pontok tehát valóban a magasságok talppontjai.
Tételünk értelmében az A2,B2,C2 pontokban az oldalakra emelt merőlegesek egy pontban találkoznak. De a merőlegesek a háromszög magasságvonalai, tehát a háromszög három magassága egy pontban találkozik.
Hasonló módon lehet a Reuschle-féle tétellel a három magasságnak egy pontban való találkozását bizonyítani.
De másrészt tételünk értelmében még szükséges, hogy a P,O és M pontok egy egyenesben legyenek, a mi a következő ismeretes eredményt tartalmazza:
A háromszög köré írható kör középpontja, a Feuerbach-féle kör középpontja és a magassági pont egy egyenesben feküsznek.
Végre ugyancsak tételünk következményeképpen:
PO=OM
vagyis:
A Feuerbach-féle kör középpontja a háromszög köré írható kör középpontjától, valamint a magassági ponttól egyenlő távolságban van.
Mind ismeretes eredmények, melyeket külön szoktunk bizonyítani, holott látjuk, hogy azok elég könnyen bizonyítható tételünk egyszerű következményei.
Egymásra merőleges átlókkal bíró négyszögekre vonatkozólag ismeretes a következő tétel.
Ha P ilyen négyszög átlóinak metszéspontja, akkor P-ből az oldalakra bocsátott PP1,PP2,PP3 és PP4 merőlegesek P1,P2,P3 és P4 talppontjai, valamint e merőlegeseknek a szemben fekvő oldalakkal való M3,M4,M1 és M2 metszéspontjai egy kör kerületében feküsznek.
 

 

Tételünk alapján még azt is állíthatjuk, hogy az M1,M2,M3 és M4 pontokban a megfelelő oldalakra emelt merőlegesek egy pontban ‐ M-ben ‐ találkoznak.
 
Budapest.
Weisz Lipót.