Cím: Vázlatok a mathematika történetéből 8. (Dinostratos)
Szerző(k):  Baumgartner Alajos 
Füzet: 1898/június, 165 - 167. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Dinostratos.
 
(Kr. e. IV. század.)

 
A platoi iskolában a delosi problemán kívül még a többi problémát is tanulmányuk tárgyává tették; ily módon Dinostratos, az iskola egyik tagja, Menaechmos testvére, a Hippias-féle görbét (V. évf. I. lap) tanulmányozva, annak igen érdekes új tulajdonságait fedezte fel, melyek a kör quadraturájára vonatkoznak s így ezek felhasználásával e problémát is egy lépéssel tovább vitte.
A Hippias-féle görbénél a következő arányokat találta (l. 1. ábra) a D pontból kiinduló körívekre és az O pontból kiinduló megfelelő sugárrészekre vonatkozólag:
 

 

1. ábra
 

DB1:OC1=DB2:OC2=...=DBn:OCn,
a hol a B1 és C1B2 és C2...,Bn és Cn pontok megfelelően a görbének P1,P2...,Pn pontjához tartoznak. Ez arányok természetesen ama B és C pontokból kiinduló vonalakra is érvényesek, melyek a görbének A pontjához tartoznak; ez esetben a B és C pontok is az A ponttal esnek össze, úgy hogy az aránylat ez:
DA:OA=DBn:OCn
és mivel OA=r, úgy:
DA:r=DBn:OCn.

Ily módon Dinostratos a DA negyedkörívet és a sugarat hozta be az aránylatba; az általános DBn:OCn arányba pedig úgy hozott specziális értékeket, hogy a Hippias-féle görbének egy másik főpontját: a P pontot választotta. Itt azonban nehézség támad, mert a P ponthoz tartozó DBn körív is meg az OCn sugárrész is nullára fogy le és így e mennyiségek a nevezett arány megállapítására fel nem használhatók.
Hogy azonban mily finom mathematikai érzék fejlődött már ki e korban, azt Dinostratosnak ama ügyes eljárása bizonyítja, mellyel e nehézséget kikerüli. Ez eljárás a megközelítés módszere, mely később hasonló esetekben egész mathematikai disciplinává fejlődött ki. E módszer a jelen esetben abban állt, hogy a görbének általános Pn pontját nem helyezte rögtön a P pontba, hanem csak ahhoz igen közel (1.2. ábra), miáltal a Bn pont is igen közel jut a D ponthoz és a Cn pont is igen közel az O ponthoz, úgy hogy a PPn körív mindinkább az OD sugárral merőleges és OCn-nel egyenlő egyenes vonalnak és a DBn körív is az OD sugárra merőleges egyenes vonalnak tekinthető és pedig annál inkább, minél közelebb jut a Pn pont a P ponthoz.
 

 

2. ábra
 

A DBn:OCn arány ennélfogva a
DBn:PPn
arányhoz közeledik. De az ODBn és OPPn hasonló derékszögű háromszögekből:
DBn:PPn=OD:OP.
Legyen OP=ρ és mivel OD=r, úgy
DBn:PPnilletőlegDBn:OCn=r:ρ.

Ez aránylatnak a
DA:r=DBn:OCn
aránylattal való összevetéséből származik végre:
DA:r=r:ρ,
miből:
DA=r2ρ.

Dinosrtratos tehát az előbbi aránylat alapján egy igen könnyű szerkesztésben és egy igen egyszerű képletben, melyekben csak a kör sugara és a Hippias-féle görbe ρ vonala szerepel, megadja a lehetőséget a negyedkör hosszának egyenes vonalban való meghatározására, végeredményben tehát a kör rektifikácziójára. A Hippias-féle görbe tehát a kör rektifikácziójára és ennélfogva az evvel összefüggésben álló (l. V. évf. 3-4. lap: Hippokrates) kör-quadraturára vezetett. Ennek alapján a Hippias-féle görbét Dinostratos óta latin fordításban quadratrix-nak nevezik.
Azonban a probléma éleselméjű megoldása daczára is ismét kritikai szavunkat kell közbevetnünk. Dinostratos a negyedkör hosszának meghatározását oly távolságtól teszi függővé, mely tulajdonképpen meg sem szerkeszthető és ez: az OP=ρ távolság. A Hippias-féle görbének bármely Pn pontját (l. 1. ábra) ugyanis az OBn sugár az ennek megfelelő, a Cn ponton átmenő és az OD sugárral párhuzamos vonalak metszéspontjai adják. Minél közelebb jut azonban a Bn pont a D ponthoz és vele együtt a megfelelő Cn pont az O ponthoz, annál hegyesebb és ennélfogva megbízhatatlanabb metszést adnak a nevezett vonalak, ha pedig a Bn éppen beleesik a D pontba és vele együtt a megfelelő Cn pont az O pontba, az OD sugár és az O-ból kiinduló vonal összeesnek és így a keresett P pont meg sem határozható, tehát az OP=ρ távolság meg nem szerkeszthető.
Így tehát Dinostratos megoldása is igen érdekes elméleti összefüggéseket tár fel a körre vonatkozó két problémában, de gyakorlatilag elvégezhető szerkesztést ez sem nyújt.
Budapest.
Baumgartner Alajos.