Cím: Vázlatok a mathematika történetéből 6. (Eudoxus)
Szerző(k):  Baumgartner Alajos 
Füzet: 1898/március, 117 - 120. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Eudoxus.
 
(408-355 Kr. e.)
 
Eudoxus Knidosban született 408-ban Kr. e. A mathematikában Archytas tanítványa lett; 23 éves korában Athenbe ment, a hol két hónapon át Plato tanítványa volt. Athenben való tartózkodása után egy évet és négy hónapot Egyiptomban töltött, hol ez időben Plato is tartózkodott, a kivel ott sűrűn érintkezett. 375 körül Kyzikosban a Márványtenger partján, a mai Panormában iskolát alapított, majd ismét sok tanítványával együtt újra Athenbe ment és ott is Platoval állt szoros kapcsolatban. Később azonban visszatért szülővárosába és ott meg is halt 355-ben.
Képzettsége sokoldalú volt, mert mint mathematikus, mint csillagász, mint orvos, mint filozófus és mint törvényhozó szerzett magának hírnevet; 370-ben törvénykönyvet is szerkesztett szülővárosa számára.
Mint Archytas tanítványa a pythagoreusi iskola neveltje, Eudoxus is behatóan tanulmányozta a számok közötti összefüggést, különösen két számnak a különböző középszámait illetőleg.
Az addig ismert számtani, mértani és harmonikus közepet Eudoxus így fejezi ki:
a számtani középnél a-x=x-b
a mértani középnél a:x=x:b
a harmonikus középnél a:b=(a-x):(x-b)
és mindegyik esetre egész számú megoldást is adott, így a számtani középre: a=3,b=1,x=2, a mértanira: a=4,b=1,x=2 és a harmonikusra: a=6,b=3,x=4. Törekvése azonban, úgy látszik, oda irányult, hogy két adott egész szám között fekvő bármely egész számot hozzon ezekkel bizonyos kapcsolatba; így pl. az említett alakokat még a következőkkel egészítette ki:
a:b=(x-b):(a-x),
mely összefüggés a=6 és b=3 esetében x=5-öt ad középszámul; továbbá:
x:b=(x-b):(a-x),
ez a=5 és b=2 esetében x=4-et szolgáltatja középszámul; végre:
a:x=(x-b):(a-x),
ennél a=6 és b=1 esetében a középszám x=4.
Eudoxus idejében ez utóbbi három összefüggésből kikerülő középszámokat mesotaet számoknak, a számtani, mértani és harmonikus közepeket pedig analogia-knak nevezték; Eudoxus előtt azonban csak a mértani közepet mondták analogiáknak és a számtani és harmonikus közepet mesotaetnek.
E helyen jegyzem meg, hogy eme összefüggésekhez később Temnoides és Euphranor még négy hasonló összefüggést csatoltak:
a:b=(a-b):(x-b)
a:b=(a-b):(a-x)
x:b=(a-b):(x-b)
x:b=(a-b):(a-x).

Ezeknek egész számú megoldásai rendre a következők:
a=9ésb=6esetébenx=8
a=9ésb=6esetébenx=7
a=7ésb=4esetébenx=6
a=8ésb=3esetébenx=5.

Eudoxus különben az arányoknak már egész általános tárgyalását adta meg, melyet később Euklides az "Elemek" czímű művének V. könyvében fejlesztett ki teljes rendszerré.
Mint igazi pythagoreust azonban inkább a geometria érdekelte Eudoxust; legfontosabb stereometriai tétele, melyet az ő nevéről is neveznek el, az, hogy a gúla harmadrésze a vele egyenlő alapú és magasságú hasábnak; ebbe valószínűleg a kúp és henger megfelelő összefüggését is belefoglalta. Kimondotta továbbá, hogy két gömb köbtartalma oly arányban áll egymással, mint sugaraiknak köbei.
Mint Plato híve viszont a delosi problémával ismerkedett meg. Annyit tudunk róla, hogy valamiféle megoldást adott e kérdésnek, de hogy az mi volt, arról semmiféle bővebb adatunk nincs, mert Eratosthenes (Kr.e.III. század) e problémáról összefoglalásképpen csak ezt mondja. Archytas a henger, Eudeoxus az ívvonalak, az Akadémia tanítványai pedig a kúpszeletek segélyével oldották meg e problémát. Hogy mik voltak azonban ezek az "ívvonalak", arról nem tudunk semmit.
Végre még említésre méltók azok a vonalak, melyeket Eudoxus maga fedezett fel; ő ezeket egy forgási felületen találta meg, mely úgy keletkezik, hogy egy körlap egy a síkjában, de a körön kívül fekvő egyenes körül forog. Ha e forgási testet egy a forgási tengellyel párhuzamos síkkal metsszük, oly metszési vonal keletkezik, melynek alakja a metsző síknak a tengelytől való távolsága szerint háromféle lehet. Ha a metsző sík a tengelytől távolabb fekszik, mint a forgó kör középpontja, ovalis, az ellipsishez hasonló görbe vonal származik. Ha a metsző sík a tengelyhez közelebb fekszik, mint a forgó kör középpontja, de még az egész övön megy keresztül, a görbe a középen behorpad. Végre, ha a sík annyira közeledik a tengelyhez, hogy az övet egy belső pontján éppen érinti, akkor egy 8-as alakú görbe vonal származik (1. ábra).
 

 

Ez utóbbit nevezte Eudoxus "hippoped"-nek, lóbékónak; ugyanis az ily alakú vonalat találták a legjobbnak a lovak jártatására, hogy azoknak mindkét oldalát egyenlően kiképezzék és azokat mindennemű fordulásra alkalmassá tegyék.
Hogy Eudoxus miért foglalkozott éppen e különös forgási testtel, azt nem tudjuk, de talán nem csalódunk, ha azt tartjuk, hogy Archytas szerkesztése hívta fel figyelmét e testre; ott ugyanis (l. V. évf. 82. 1. 2. ábra) az OA átmérőre rajzolt félkör az OT tengely körül való forgása közben ilynemű forgási testet ír le és az a görbe vonal, mely a hengerfelületen fekszik, tulajdonképpen ennek a forgási testnek és hengernek átmetszése.
Mint Plato tanítványa az aranymetszés problemája is foglalkoztatta Eudoxust. Az "aranymetszés" elnevezés különben későbbi keletű, abban az időben csak egyszerűen: η'τoμη', a metszet volt a neve, mely név alatt azonban mindig ama bizonyos folytonos aránylat szerinti metszést értették. Az erre vonatkozó tételeket is az Euklides-féle "Elemek"-ben találjuk feldolgozva. (II. könyv, 11. feladat és XIII. könyv, 1-5. feladat.)
 
Budapest.
 
Baumgartner Alajos.