Cím: Vázlatok a mathematika történetéből 2. (Hippokrates)
Szerző(k):  Baumgartner Alajos 
Füzet: 1897/október, 25 - 27. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Több komolysággal, nagyobb óvatossággal és szigorúbb tudással fogott a problemához végre Hippokrates. Ő már ismerte azt a tételt és abból is indult ki, hogy két kör területe úgy aránylik egymáshoz, mint a körök sugarainak vagy átmérőinek négyzetei. Eljárása az volt, hogy valamely AB egyenes fölé félkört rajzolt (ld. ábra), e félkörbe belerajzolta az ABC egyenlőszárú derékszögű háromszöget és ennek befogói fölé, mint átmérők fölé ismét félköröket rajzolt.

 

Mivel e körök átmérői között ez az összefüggés áll fenn, hogy AB2¯=AC2¯+CB2¯, azért az AB fölé rajzolt félkör akkora, mint az AC és BC fölé rajzolt félkörök együttvéve. Ennélfogva az AOC derékszöghöz tartozó negyedkör területe akkora mint az AC húr fölé rajzolt félköré. E két terület közös része az AC húr és az AC körív által bezárt körszelet és ha ezt mind a két területből elvesszük, azt találjuk, hogy az AOC egyenlőszárú derékszögű háromszög területe egyenlő a külső félkörből visszamaradt, két körív által határolt félhold alakú idom területével, melyet Hippokrates μηνισκσσ, holdacska (lunula Hippocratis) névvel jelölt meg és mely idom a háromszöggel való egyenlősége miatt négyszögesíthető. Most ezen az úton halad tovább és egy a körbe írt szabályos hatszög oldala fölé rajzol félkört. (1d. ábra).
 

A szabályos hatszög oldala fele az AB átmérőnek, ennélfogva a szabályos hatszög oldala fölé rajzolt félkör negyedrésze az AB átmérő fölé rajzolt félkörnek és így négy kis félkör együttvéve akkora mint a nagy félkör. Ha a négy kis félkör mindegyikéből levonjuk a szabályos hatszög oldala és a hozzája tartozó körív között fekvő körszeletet, megmarad a négy holdacska területe. Ha viszont a nagy félkörből a három körszeletet vonjuk le, megmarad az ABCD trapez vagyis a szabályos hatszög fele, ennélfogva 4 holdacska és a trapez területei között egy ily körszelet a különbség. Hippokrates csakhamar belátta, hogy a szabályos hatszög oldala fölé rajzolt holdacska már nem négyszögesíthető; meg is állapodik e helyen és csak azt jelenti ki: ha e holdacska négyszögesíthető, akkor a kör quadraturáját is megtalálták. Hippokrates még más, nevezetesen oly holdacskákkal is foglalkozott, melyeknek külső köríve nem félkör, hanem kisebb vagy nagyobb annál, de megoldást természetesen nem ért el egyik esetben sem.
Egy másik probléma, mellyel Hippocrates foglalkozott, a koczka megkétszeresítése (duplicatio cubi), az ú. n. delosi probléma. Ennek eredetéhez két monda is fűződik. Az egyik szerint Minos király fiának koczka alakú síremléket építtetett, melyet azonban a király kicsinek talált; kiadta tehát a parancsot, hogy a 100 láb hosszú, ép ily széles és magas koczkát távolítsák el és tegyenek helyébe egy másikat, mely épen kétszer akkora mint a régi. A másik monda szerint a delosi orakulum kijelentette, hogy az atheni pestis megszüntetésére Apollo oltárát, melynek koczka formája van, kétszer akkorára kell megnagyobbítani. Úgy látszik, sokan foglalkoztak a görög mathematikusok közül e feladattal, köztük éppen Hippokrates is, ki azt a megjegyzést tette, hogy a feladatot más alakban is lehet kimondani, t. i. ha két vonal közé, melyek közül a nagyobbik éppen kétszerese a kisebbiknek, két oly középarányost lehetne találni, melyek folytonos arányban állanak az adott vonalakkal, akkor a koczkát is meg lehet kétszeresíteni. Ha ugyanis a és 2a között e középarányosok x és y és közöttük e folytonos aránylat fennáll:
a:x=x:y=y:2a,
úgy
x2=ayésy2=2ax.

Ha eme egyenletek elsejét négyzetre emeljük, lesz belőle x4=a2y2 és ebbe y2 értéke a második egyenletből behelyettesítve: x4=2a3x, miből: x3=2a3; tehát az a élű koczkánál kétszer nagyobb koczka éle x csakugyan az a és 2a közé beékelt két középarányos kisebbike. Az út tehát, melyet Hippokrates e probléma megoldására kijelöl, itt is helyes, de a feladat végleges megoldására mégsem vezetett, mert Hippokrates épen azt a két középarányost nem tudta megtalálni: "zavarából - mint Eratosthenes mondja - egy másik, nem csekélyebb zavarba jutott".
Hippokrates igen rendszeresen foglalkozott a mathematikával: könyvet is írt "Stoicheia" czím alatt, a mely a mathematika első elemi könyve volt és a geometria rendszerét is magában foglalta. Idejében nagy híre volt e könyvnek, később azonban Euklides könyve által teljesen háttérbe szoríttatván, feledésbe ment, majd pedig el is veszett végképen. Csak egyes apróbb dolgokat tudunk e könyvről, így pl. hogy Hippokrates a geometriai ábrákat beűkkel jelölte meg: vonalról beszél, "melyen AB áll", pontról "melyen K áll". Nem egészen bizonyos, hogy Hippokrates volt-e az első, a ki betűket írt az ábrákba; meglehet, hogy már a pythagoreusoktól vette ezt át, a kik a pentagramm csúcspontjaira betűket tettek; igaz, hogy ezek inkább jeligék rövidítései, semmint mathematikai jelölések voltak. Könyvében továbbá szó volt az idomok hasonlóságáról, a kör és részeinek néhány tételéről, nevezetesen ezekről: hogy két kör területei úgy aránylanak egymáshoz, mint a sugaraik négyzetei és hogy hasonló, (azaz: egyenlő középponti szögű) körczikkek úgy, mint a húrjaik négyzetei.
Végre említésre méltó az a tétele is, a mely tulajdonképen a Pythagoras-tétel kibővítése, tehát úgyszólván a Carnot-tétel megpendítése, hogy az általános háromszögben az egyik oldal négyzete nagyobb vagy kisebb a másik két oldal négyzeteinek összegénél, a szerint, a mint ezek tompa- vagy hegyes szöget zárnak be.
Budapest.
Baumgartner Alajos.