Cím: Maksay Zsigmond (nekrológ)
Füzet: 1896/november, 30. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Maksay Zsigmond. Lapunk zártakor vesszük a szomorú hírt, hogy Maksay Zsigmond pécsi főreáliskolai tanár, a Középiskolai Mathematikai Lapok legbuzgóbb munkatársa, néhány napi szenvedés után, október hó 20.-án meghalt. Halálával nagy veszteség érte a magyar tanügyet és a tudományos világot.
Maksay Zsigmond 1850-ben deczember 19.-én született Maksán; középiskolai és egyetemi tanulmányait Kolozsvárott végezte. Tanári működését Nagy-Kállóban kezdte meg; 1881-ben a pécsi főreáliskolához került, hol nagy buzgósággal, kitűnő szakismerettel működött mint a mathematika tanára. Maksay Zsigmond a mathematikai irodalomnak lelkes munkása volt. Kiválóbb értekezései a következők:
A háromszög nevezetes pontjainak geometriai helyei, ha egy oldal (c) állandó, a másik kettőre pedig e föltételek állanak: a+b=const.; ab=const.; ab= const.; (1879). Az algebrailag megoldható egyenletek gyökeinek szerkesztése másodrendű görbe vonalakkal (1890). Nagy tevékenységet fejtett ki a Mathematikai és Physikai Lapokban, mely folyóiratnak majdnem mindegyik számában találunk tőle megoldásokat. Legtöbbet köszönhet azonbabn a mi folyóiratunk Maksay Zsigmondnak. A Középiskolai Mathematikai Lapoknak kezdettől fogva leglelkesebb támogatója volt. Számos érdekes, eredeti feladaton kívül a következő főbb czikkeket közölhettük tőle: A függvények szélső értékeinek meghatározása. A Ceva-tétel és alkalmazása. A háromszög szögeinek meghatározása az oldalak egyenleteiből. A tetraëder köré írható gömb sugarának meghatározása.