Cím: Vázlatok a mathematika történetéből 2. (A babyloniak)
Szerző(k):  Baumgartner Alajos 
Füzet: 1896/november, 25. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A babyloniak.
 

Nagy műveltségű nép lakott az Euphrat és Tigris alföldjén: a babyloniak. Főképpen az Euphrat folyó rendszeres kiömlése őket is arra kényszerítette, hogy védekezésükre töltéseket, csatornákat, sőt még a víz felfogására egy nagy tavat is létesítsenek. Élénk kereskedelmük és iparuk könnyítésére terjedelmes hajózható csatorna-hálózatot is alkottak. Ily óriási technikai munkák, továbbá magas fokon álló építészetük elég anyagot adott a mathematikai tudományok tanulmányozására és alkalmazására. Ehhez járul még vallásuk is, mely szerint az istenséget személyesített természeti erőnek tekintették, és melynek tiszteletére a papjaik szintén természeti tüneményeket és tárgyakat vontak bele a kultuszba. Időjárás, földrengés, nap- és holdfogyatkozások voltak megfigyeléseik tárgyai. Mindezekkel összeköttetésben pedig igen beható csillagászati megfigyeléseket tettek s így nagymérvű csillagászati ismeret birtokába jutottak. Így tehát nem meglepő, hogy már legrégibb időkben is teljesen kifejlődött számrendszereik voltak.
Számrendszereik; mert kettő is volt. A közéletben dekadikus számrendszerük volt, épp olyan, mint az egyiptomiaknak. Az egység egy függélyes ék, a tizes egy nyílhegyforma jel, a százas egy függélyes és egy vízszintes ék egymás mellett; az ezres 10-szer száz értelmében a tízes (nyílhegy) és a százas (függélyes és vízszintes ék) jeléből, a tízezres pedig tízszer-tízszer száz értelmében két tizes és a százas jeléből állott.
 
 

Volt azonban még egy más számrendszerük is; úgy látszik, ez volt a mathematikusoké és csillagászoké, tehát a papságé. Elmondom most azt, hogyan jutottak rá e számrendszer ismeretére csak a legújabb időben. 1854-ben Loftus angol geológus az Euphrat melletti Senkereh városánál két kis, égetett agyagból való táblát talált, mindkét oldaluk tele ékírással. Szakértők azt állapították meg, hogy a táblák a Kr. e. 2300 és 1600 közötti korszakból valók. Az egyik tábla elő- és hátlapján összesen 60 sor van. Mindegyik sorban a sor elején és végén számok vannak, közöttük pedig szöveg, melyben mindenhol az "ibdi" szó fordul elő. Rájutottak hamar, hogy ez a szó annyit jelent, mint: négyzet, és hogy a 60 sor nem tartalmaz egyebet, mint rendre a 60 első számnak a négyzetét. Úgy, hogy a tábla kezdő sorainak értelme ez:
1négyzete az1-nek
4négyzete a2-nek
9négyzete a3-nak,
a hetedik sornak:
49négyzete az7-nek.
A következő soroknak ezeknek kellene most lenniök:
64négyzete a8-nak
81négyzete a9-nek
100négyzete a10-nek
s.i.t. Ezek helyett pedig e megfelelő sorok ilyenek.
1,4négyzete a8-nak
1,21négyzete a9-nek
1,40négyzete a10-nek.

Hincks, angol assziriologus adta meg e jelzés magyarázatát: a bal oldalt álló 1 nem az egység, hanem helyértékénél fogva egy új, nagyobb egység: a hatvanas és e számkifejezések így értendők:
1,4=(1×60)+4=64
1,21=(1×60)+21=81
1,40=(1×60)+40=100.
Az utolsó előtti sor pedig ilyen:
58,1négyzete az59-nek,
a melynél tehát
58,1=(58×60)+1=3481.
A tábla utolsó sora ez:
1négyzete az1-nek.
Hogyan kerül ez ide az 59 négyzete után?
Ennek megfejtését csak a második tábla tanulmányozása tette lehetővé. E tábla egyik oldalán két különböző mértékrendszer összehasonlítása van feljegyezve; ez most bennünket nem érdekel. Foglalkozzunk a tábla másik oldalával. Itt 32 sort találunk, éppen úgy elrendezve, mint az előbb leírt táblán a számok négyzetei. E sorokban minden sorban a "badie" szerepel, ez annyit jelent, mint: köb; a 32 sor pedig a 32 első számnak a köbét foglalja táblázatban, ilyformán:
1köbe az1-nek
8köbe a2-nek,
később:
56,15köbe a15-nek;
ezt már ismerjük, tudjuk, hogy ezt jelenti:
56,15=(56×60)+15=3375.
A 16. sor azonban ilyen:
1,8,16köbe a16-nak.
Ennek magyarázata ez: ismét új nagyobb egység lép fel, balra menve a harmadik helyen, mint 3600-as, úgy hogy:
1,8,16=(1×3600)+(8×60)+16=4096.
Látjuk tehát, hogy egy következetesen kifejlesztett 60-as számrendszerrel van dolgunk, a melyben a megfelelő egység nagyságát a helyérték határozza meg. E számrendszer tehát elvre nézve, a helyértékek tekintetében, előfutárja a mienknek.
De még egy érdekes dolog van hátra; a 30. sor ez:
7,30köbe a30-nak.
Itt nem lehet a 7-nek helyértéke 3600 és a 30-é egyes, mert ez nem felel meg; ennek értelme ez:
7,30=(7×3600)+(30×60).
Ebből viszont az tűnik ki, hogy ha valamely helyérték hiányzik, azt nem pótolták a zéró jelével, hanem ily esetben az olvasó dolga kitalálni, hogy mindegyik számnak mi a helyértéke. E felvilágosítás után most már a négyzetek tábláján az utolsó sort:
1négyzete az1-nek
így fogjuk értelmezni:
(1×3600)négyzete az(1×60)-nek;
csak ez illik be az 59. sor után.
Törtekkel való számításaiknak szintén a hatvanas, egyes esetekben a hatos beosztás az alapja. Kiválóan a hatodok: 16,13,12,23,56 jelölése mutatható ki.
Sokat foglalkoztak a mathematikusok avval a kérdéssel, miért alkottak a babyloniak éppen hatvanas rendszert, holott a tizes rendszer használata közelebbfekvő, mivel tíz ujjunk van, az ujjak pedig mindenkor igen fontos szerepet játszanak a számolásban; igazolja ezt, hogy majdnem minden nép tizes számrendszert alkotott, de még maguk a babyloniak is, mint erről már előbb szó volt. Miért vettek fel a papok külön rendszert? Úgy látszik, ez is a csillagászattal áll összefüggésben: a papok ugyanis az évet 360 napúnak hitték és ebből kifolyólag a kört is 360 részre (fokra) osztották, hogy így minden rész egy-egy napnak feleljen meg. A sugár segélyével a kört 6 egyenlő részre tudták már osztani és az ily alapon nyert rész, mely tehát az egész körvonalnak 1360 részéből 60-at foglalt magában, lett az egység. Talán ily módon jutott a 60-as ahhoz a kiváló szerephez.
E helyen mindjárt áttérek a geometriára, mert ez éppen itt alkalomszerű. A babyloniak így okoskodtak: a sugár felosztja a kört 6 egyenlő részre, tehát a körvonal hossza 6-szor akkora, mint a sugáré vagy pedig 3-szor akkora, mint az átmérőé; a π tehát náluk egyszerűen: 3 volt. Nyilvánvanló, hogy összetévesztették a körív és az ahhoz tartozó húr hosszát, illetőleg emez helyett amazt vették. Érdekes, hogy a bibliában is találunk helyre, mely erre vonatkozik: Salamon királyról van szó, ki a templomba egy nagy fémedényt állíttatott, melyet "öntött tenger"‐nek neveztek. A méreteire nézve a Királyok Könyvében (VII. 23.) és a Krónika II. könyvében (IV.2.) ezt találjuk: "Csinála annak felette egy öntött tengert is, mely egyik szélétől fogva a másik széléig tíz singnyi vala, köröskörül kerekded vala, és a magassága öt sing vala, és a kerületit harmincz sing zsinór éri vala bé." A pi-vel tehát röviden bántak el; a Talmud is egész tétetelszerűen ezt mondja: "A mi kerületében 3 kézszélességnyi, a szélességében 1 kézszélességnyi".
A geometriából különben ismerték a párhuzamos vonalakat, a három- és négyszögeket, a körbe írt szabályos hatszög oldalának és a kör sugarának egyenlő voltát és tudtak pontosan derékszöget szerkeszteni. Lehetséges, hogy a 3,4,5 egységnyi oldalú derékszögű háromszöget is ismerték.
Meglepő azonban mindenesetre a sok csillagászati ismeret, a mi arra mutat, hogy kiváló gonddal és kitartással figyelték meg a csillagokat, továbbá a nap és a hold járását meg a nap- és holdfogyatkozásokat. Egy Kr. e. 763. évi napfogyatkozás fel volt jegyezve az állami irattárban. A hold járását kiváló pontossággal figyelték meg; megállapították, hogy 223 holdmegújulásnak megfelel 19 év, a hold naponkinti eltérését 1310'35''-nyi szögnek figyelték meg, oly érték, mely a másodperczekig pontos. Úgy látszik, még a föld kerületét is körülbelülre ismerték, a melyet különben belül üresnek és féltojás alakúnak képzeltek. Egy csillagászati munkát találtak, mely Sargon király idejéből, tehát a Kr. e. 1700 körüli időből való.- Úgy látszik a 7 napnak egy hétté való összefoglalása is tőlük való. A napot, a hatvanas rendszerhez híven, alkalmasint 60 órára osztották.
Ezeken kívül a mennyiségek mérésére számos mértékegységet állapítottak meg.
Budapest.
Baumgartner Alajos.