Feladat: F.2245 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Akli Mária ,  Bali J. ,  Beleznay F. ,  Biczó Annamária ,  Bohus G. ,  Bölcsföldi L. ,  Csikós Zs. ,  Czakó F. ,  Dénes L. ,  Dezsényi I. ,  Dosa Gy. ,  Elek G. ,  Énekes B. ,  Feledi Gy. ,  Fodor L. ,  Golarits I. ,  Heckenast L. ,  Hegyesi Gy. ,  Horváth I. (Debrecen) ,  Kántor Zs. ,  Károlyi Gy. ,  Király Z. ,  Kiss E. (Győr) ,  Kiss Gy. (Miskolc) ,  Kurusa Á. ,  Lados P. ,  Lerch A. ,  Megyeri L. ,  Mihálykó Cs. ,  Nagy A. (Győr) ,  Ódor T. ,  Pöltl J. T. ,  Simonyi G. ,  Somogyi G. ,  Somogyi H. ,  Sz. Nagy Cs. (Bp.) ,  Szabó E. (Bp.) ,  Szakál A. ,  Szegedy P. ,  Szirmay L. ,  Umann G. ,  Zsilinszky L. ,  Öreg E. Zs. 
Füzet: 1980/október, 63 - 65. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb szinezési problémák, Háromszög-rácsok geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/február: F.2245

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tartsuk úgy a rácsot ‐ vagyis a síkját ‐, hogy két szomszédos (egymástól legkisebb távolságra levő) rácspont összekötő szakasza függőlegesen álljon. Így minden rácspont fölött és alatt d távolságban rácspont lesz, hiszen a rács szabályossága alapján eltolható önmagán úgy, hogy tetszőleges A rácspont átjusson egy kiszemelt B rácspontba, egyúttal minden más rácspont is rácspontba. Továbbá így minden rácspont beletartozik egy és csakis egy r függőleges rácsegyenesbe és két szomszédos ilyen r távolsága d3/2.
Másfelől minden, rácspontokból alakuló, d oldalú szabályos háromszögnek egy oldala függőlegesen áll. Eleget teszünk tehát az előírt kizárásnak, ha minden r egymás utáni pontjait váltakozva, mondjuk, fehérre és feketére festjük (köröcske, ill. gombóc, 1. ábra).

 
 
1. ábra

Ezen az úton végtelen sokféle színezését kapjuk a sík rácspontjainak, vagyis a különböző színezések száma tetszőleges N számnál nagyobb. Gondoljuk ugyanis, hogy egy r1-et már kifestettünk elvünk szerint, és ennek egy fehér pontja P1. A jobb szomszéd r2-n az első fehér kört, P2-t lényegében 2-féleképpen választhatjuk: P1-től jobbra fölfelé d-nyire vagy jobbra lefelé. És amint továbbhaladunk a jobbra következő r3,r4,...-re, ez az alternatíva megismétlődik. Az r1-től rn-ig terjedő r-ek halmaza 2n-1-féleképpen színezhető, és 2n-1>N, mihelyt n>1+log2N. Természetesen ugyanezek érvényesek r1-től balra az r0,r1,... függőleges rácsegyenesekre.
 (B. T.)
II. megoldás. Egy tetszőleges P rácspontra úgy zárhatjuk ki, hogy csúcsa lehessen egy "tiltott színezésű'' háromszögnek, ha a körülötte álló 6 rácspontot ‐ amelyek egy d oldalú Q1Q2Q6=H szabályos hatszög csúcsai ‐ a körüljárás szerint váltakozva fehérre és feketére festjük. Ezáltal már H csúcsai sem tartozhatnak tiltott típusú háromszög csúcsai közé (2. ábra).
 
 
2. ábra

Tükrözzük most H színezését mind a 6 oldalegyénesére mint tengelyre (nyilvánvalóan minden Q-nak a képe rácspont). Nincs ellentmondás ebben a színezésben. Ehhez elég belátni, hogy a Q1-gyel szomszédos, H-ba nem tartozó R képpont színe egyértelmű. Valóban, R egyrészt Q6 képe a Q1Q2 tengelyre, másrészt Q2 képe a Q1Q6-ra, és Q6,Q2 egyaránt ellentétes színűek a Q1-gyel.
Eszerint a tükrözés ellentmondásmentesen folytatható minden határon túl. Pontosabban: H első 6 képét tükrözzük a "szabad'' oldalaikra, és így tovább. Ezáltal a rács pontjai két osztályba rendeződnek: hatszögkerületi pontokra ‐ ezek színezése egyértelműen adódik H-éből ‐, másrészt hatszögcentrumokra. Ez utóbbiak színéről minden hatszögben a többi centrumok színezésétől függetlenül dönthetünk. Nyilvánvaló, hogy így ismét végtelen sokféle színezést kaphatunk a rácsra. Például legyen P fehér, és határozzuk el, hogy még pontosan 1 hatszögcentrumot festünk fehérre, a többit feketére; a P-től különböző fehér centrum végtelen sokféleképpen választható.
 (B. T.)
 

Megjegyzések: 1. Tulajdonképpen egy rögzített rácsot színeztünk. De az is adódik a mondottakból, hogy megválaszthatók a hatszögcentrumok színei úgy is, hogy a kiszínezett rács semmiféle eltolással ne mehessen át önmagába. Gondolja át az olvasó ezt: a centrumokat váltakozó színekkel festjük a 3. ábra P-ből induló menetvonala szerint; hatszög kerületén levő rácspontot itt nem tüntettünk fel. (Ez nem a feladatbeli állítás bizonyítása, hanem egy önmagába eltolhatatlan színezés.)
 
 
3. ábra

 
 
4. ábra

2. Kerüljük meg a feladat követelményét! Könnyű három színnel úgy kiszínezni a rácsot, hogy minden szemében (háromszögében) mindhárom szín szerepeljen (pl. a 4. ábra).Egy ilyen színezésből úgy kapunk számunkra megfelelő konstrukciót, hogy a harmadik színt tetszés szerint hol az elsőre, hol a másodikra változtatjuk.
3. Későbbi olvasóink számára megjegyezzük, hogy feladatunk Turán Tamásnak a K. M. L. 59 (1979) 199‐204. oldalain megjelent, A sík és a tér színezései című cikkéhez kapcsolódik.