Feladat: 837. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Argay Gy. ,  Bagyinszky J. ,  Bartha Gyöngyi ,  Bartók K. ,  Bergmann Gy. ,  Borsi L. ,  Brickner L. ,  Endrődy T. ,  Frivaldszky S. ,  Galambos J. ,  Gyene A. ,  Győry K. ,  Hank Zs. ,  Horváth M. ,  Jáky Mária ,  Károlyi Gy. ,  Király E. ,  Kiss M. ,  Kolonits F. ,  Kristóf L. ,  Leipniker P. ,  Licskó L. ,  Makay A. ,  Makay Attila ,  Mályusz K. ,  Megyeri L. ,  Meskó A. ,  Molnár J. ,  Montvay I. ,  Móricz F. ,  Németh J. ,  Papp K. ,  Pásztor Erzsébet ,  Pödör B. ,  Rockenbauer A. ,  Sárközy A. ,  Schipp F. ,  Simon L. ,  Solt Gy. ,  Staar Katalin ,  Stahl J. ,  Stark G. ,  Szász D. ,  Szatmáry Z. ,  Timon K. ,  Tóth Zsuzsanna ,  Trón T. ,  Várallyay L. ,  Veszely Gy. ,  Wollner R. 
Füzet: 1958/február, 53 - 55. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ellipszis egyenlete, Hiperbola egyenlete, Kúpszeletek érintői, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1957/május: 837. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Feladatunkat koordináta-geometria segítségével oldjuk meg.
Legyen a kúpszelet középponti helyzetű, akkor az egyenlete:

x2a2+y2a2-c2=1.
(Az egyenlet a<c esetén hiperbola, a>c esetén ellipszis, c=0 esetén pedig kör egyenlete. Kör esetén a fókuszok egy pontba, a kör középpontjába esnek.)
A (c,0) és a (-c,0) fókuszokon átmenő kör (1. ábra) középpontja az Y tengelyen van, legyenek koordinátái (0;v), így egyenlete:
x2+(y-v)2=v2+c2.

 
1. ábra
 

A csúcsérintők a kört a ±a abszcisszájú, az egyenletből kiszámíthatóan v±v2+c2-a2 ordinátájú pontban metszik. (Ellipszisnél csak akkor van 4 metszéspont, ha v2+c2>a2, vagyis a kör sugara nagyobb a nagytengely felénél.) A téglalapátlók az Y tengelyt a (0;v) pontban metszik és iránytangensük (l. az 1. ábrát) ±v2+c2-a2a, az egyik átló egyenlete tehát
y=v2+c2-a2ax+v.

Ezt a kúpszelet egyenletébe helyettesítve:
x2(a2-c2)+(v2+c2-a2ax+v)2a2-a2(a2-c2)=0.

Ebből x-re a következő másodfokú egyenletet kapjuk:
v2x2+2avv2+c2-a2x+a2v2-a2(a2-c2)=0.

Az egyenlet diszkriminánsa
4a2v2(v2+c2-a2)-4v2(a2v2-a4+a2c2)=0.

A kúpszeletnek és az egyenesnek tehát csak egy közös pontja van, vagyis az átló egyben érintő is.
Ugyanígy igazolható állításunk a másik átlóra is (illetőleg a kúpszeletnek és a két átlónak az Y tengelyre való szimmetriájából ez már következik is).
A körré fajuló ellipszis esetét belevettük a tárgyalásba. Ezzel tehát az összes lehetséges esetet kimerítettük.
 

Pásztor Erzsébet (Makó, József A. g. III. o. t.)
 

II. megoldás: Ismeretes a hiperbolára és ellipszisre érvényes következő tétel: az egyik fókuszpontnak bármely érintőre vonatkozó tükörképe rajt van a másik fókuszból rajzolt, 2a sugarú, ún. vezérkörön; és fordítva: az egyik fókusz és a másikból rajzolt vezérkör egy pontja által alkotott szakasz felezőmerőlegese érinti a kúpszeletet. Feladatunk bizonyítására az említett megfordítást fogjuk felhasználni.
Legyenek a csúcsérintők által meghatározott téglalap átlói MK, ill. LN (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Szimmetria okokból elég pl. az MK átlóval foglalkozni. Az F2 fókusz tükörképe az MK átmérőre F'2.
a) Hiperbola esetén MKN=F'2F2F1, mert száraik merőlegesek egymásra. Egyenlő szögekhez a körben egyenlő húrok tartoznak, így
F1F'2=MN=A1A2(=2a).

Ezzel bizonyítottuk, hogy F'2 rajt van az F1 középpontú, 2a sugarú vezérkörön, s így az említett tétel szerint a KM átló valóban érintő.
b) Ellipszis esetén nyilván csak akkor kapunk 4 metszéspontot a csúcsérintőkön, ha a kör átmérője nagyobb az ellipszis nagytengelyénél.
 
 
3. ábra
 

Ugyanúgy, mint előbb (3. ábra):
MKN=F'2F2A2=180-F'2F2F1,
s ezért
F1F'2=MN=A1A2(=2a).

Ezzel a bizonyítást erre az esetre is elvégeztük. A meggondolás érvényes marad arra az esetre is, ha a kör érinti a csúcsérintőket.
Ha az ellipszis éppen kör (fókuszai egybeesnek a középponttal), akkor a második kör érinti a ,,nagytengelyt'' (átmérőt) a középpontban. Ez esetben F1F2'=OF'2=2r (r a kör sugara) adódik, és e szakasz felező merőlegese valóban érinti a kört.
 

Makay Attila (Bp. IX., Fáy g. III. o. t.)